Šport > Nogomet
43 ogledov

Josip Šimunić ne bo videl Brazilije

Šimunić Hrvaška Islandija Maksimir mikrofon ustaško nacionalistično vzklikanje v Marko Lukunic/PIXSELL
Predstavniki Mednarodne nogometne zveze (Fifa) so sporočili, da je hrvaški nogometaš Josip Šimunić zaradi ustaških sporočil po tekmi z Islandijo prejel suspenz igranja na desetih reprezentančnih tekmah.

Huda kazen Fife pomeni, da Josip Šimunić ne bo mogel nastopiti na svetovnem prvenstvu v Braziliji prihodnje leto. Izkušeni branilec zagrebškega Dinama je kazen prejel zaradi dogodkov po povratni tekmi dodatnih kvalifikacij za uvrstitev na to prvenstvo proti Islandiji. Ob proslavljanju zmage je prek mikrofona skandiral gesla, ki so povezana z Ustaši.

"Disciplinska komisija je vzela pod drobnogled incident, ko je nogometaš, skupaj s publiko, vzklikal gesla v hrvaščini, ki so jih med drugo svetovno vojno uporabljali Ustaši", je Fifa v izjavi začela o odločitvi.

"Komisija se je na podlagi tega odločila, da so bila ta gesla diskriminatorna in in so užalila dostojanstvo ljudi na podlagi rase, religije ali izvora. Po tem, ko so vzeli v račun okoliščine tega primera in predvsem resnost tega incidenta, se je komisija odločila, da Josipa Šimnuića kaznuje s suspenzom na desetih tekmah," so pojasnili. 

Ob tem so pojasnili, da se suspenz začne s prvo tekmo Hrvaške na svetovnem prvenstvu, v Avstraliji rojeni 'Joe' Šimunić pa ima tudi prepoved obiska stadiona na katerikoli od tekem kjer velja njegov suspenz. Poleg tega so ga udarili tudi po denarnici, saj bo moral v okvirnu kazni plačati 33.800 evrov.  

Komentarjev 1
  • vladek 10:08 17.december 2013.

    Poznam Hrvaško zgodovimo.To je star Hrvaški pozdrav,samo manka na konc še ena beseda...umrijeti.To se pravi "Za Dom Spremni Umrijeti "