Šport > Nogomet
19 ogledov

Jurčić: Nemčija se je privlekla do finala

Kruno Jurčić v rokah maskerke pred nastopom na televiziji. Žurnal24 main
Krunoslav Jurčić, član hrvaške bronaste nogometne reprezentance na SP leta 1998 in trener hrvaškega prvoligaša Slaven Belupa, je pred finalom EP spregovoril za naš medij.
Kako bi komentirali to evropsko prvenstvo? Katera reprezentanca vas je navdušila in katera razočarala?
Navdušili so me Rusi, razočarali pa Francozi. Ne samo, da so hitro izpadli, ampak so prikazali tudi slabo igro. Od nekdanjih prvakov in nogometašev, ki igrajo v velikih klubih, sem pričakoval veliko več. Drugače pa je bila vsaka tekma na prvenstvu poglavje zase. V glavnem so favoriti vseeno zmagovali. Mogoče smo nekateri pričakovali, da bodo Italijani ne glede na formo premagali Špance in prišli do finala.

Roman Pavljučenko je odkritje prvenstva. © Reuters

 
Omenili ste Ruse, ki so za mnoge odkritje prvenstva ...
Rusi niso bili favoriti, prišli pa so zelo daleč. Igrajo moderen, odprt nogomet, ne morem reči brez taktike, ampak s taktiko, ki dovoljujejo dosti tveganja. Brez tega pa ni lepote nogometa. Italijani so na primer odšli v drugo skrajnost, podobno kot Nemčija. Rusija je prototip ekipe, ki je zaznamovala to prvenstvo. Z drugačnim napadalnim nogometom so prinesli nekakšno revolucijo, nov način igre. Igrali so z eno špico Pavljučenkom, odkritjem prvenstva, in Aršavinom za njim. Špici torej nista bili postavljeni horizontalno, ampak vertikalno. Na papirju se zdi, da je to zelo defenzivna postava, v resnici pa ni. Ker se v napad ves čas vključujeta še bočna igralca, je to izjemno napadalen sistem, ki odkriva lepoto nogometa in v katerem navijači najbolj uživajo.

Ste zadovoljni z uvrstitvijo Hrvaške v četrtfinale?
Seveda sem, saj smo se predstavili v lepi luči. Spet smo pokazali, da igramo dober nogomet in da imamo dobre igralce.

 
 

Nemčija ni navdušila ne z igro, ne s kakovostjo nogometašev.

Kruno Jurčić

 
Kateri hrvaški nogometaš je po vašem mnenju na Euru izstopal?
Odigrali smo prvenstvo, ki ni definiralo ene same zvezde. Ni bilo nogometaša, za katerega bi lahko rekli, da je bil najboljši. Na eni tekmi je izstopal Olić, na drugi Modrić, na tretji spet nekdo drug. Pokazali smo moštveno igro, kar je selektor Slaven Bilić tudi želel. Ustvaril je homogeno ekipo in pozitivno vzdušje in zaradi tega smo tudi pokazali tako dobro igro. Mlade trenerje nas namreč učijo, da je treba moštvo vedno postaviti pred posameznika in to smo na Euru dobro demonstrirali.

Krunoslav Jurčić je član zlate hrvaške generacije. © Saša Despot

 
Kaj pa se je zgodilo v tistih zadnjih dveh minutah na četrtfinalni tekmi proti Turčiji, ko je Hrvaška prejela izenačujoči gol?
Lahko bi rekli, da nismo imeli sreče, res pa je tudi, da smo naredili napako. A to se zgodi, ko imaš relativno mlado moštvo. Imamo samo tri, štiri igralce nad 30 let, ostali pa so fantje, ki jih je Bilić vodil že v mladi reprezentanci. Zdaj so oni postali okostje A ekipe in to je naša velika prednost. Imamo ekipo za naslednji svetovni in za evropsko prvenstvo. Normalno je, da se jim kaj takega zgodi. Ne bo se zgodilo, ko bodo odigrali veliko takšnih težkih tekem. Mislim pa, da če ne bi prejeli tega gola proti Turčiji, da bi se borili za finale glede na to, da Nemčija ni reprezentanca, ki je navdušila, ne z igro, ne s kakovostjo nogometašev.

 

Preberite še ...

Intervju: Milivoj Bračun
Pred finalom

Kdo bo zmagal v finalu, Španija ali Nemčija?
Rad imam španski nogomet in menim, da se v španski ligi igra tudi najboljši nogomet. Zato mislim, da ima Španija več možnosti v finalu, no, vsaj želim si, da bo imela. Ker Nemčija se je nekako privlekla do finala in po mojem mnenju sploh nima kakovosti za naslov evropskega prvaka.

Zakaj so potem Nemci prišli tako daleč?
Ker so Nemci pač Nemci. Vseeno stavim na Špance.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.