Šport > Nogomet
16 ogledov

Juve po povratku do točke, Messi matiral Emeryjev Spartak

oscar chelsea juventus
1/12
Reuters
Juventus se je po zaostanku z 2:0 na Stamfordu uspel vrniti in iztržiti remi, zadevali pa so izključno debitanti v Ligi prvakov. Barcelono je po zaostanku odrešil Lionel Messi, Bayern doma ugnal neugodno Valencio, Man United pa je po težavah in kančku sreče uspel vknjižiti prve tri točke proti Galatasarayu.

Juventus je po povratku med elito že takoj moral na gostovanje k evropskim prvakom, londonskemu Chelseaju. Po zaostanku z 2:0, ko je oba gola zabil debitant v Ligi prvakov, Oscar, sta "staro damo" v igro vrnila dva njena debitanta v najelitnejšem klubskem tekmovanju, Arturo Vidal in Fabio Quagliarella. Za Juve je to že sedmi zaporedni remi v evropskih tekmovanjih, prejšnjih šest so zabeležili v Evropski ligi.

liga prvakov chelsea juventus torres chielini | Avtor: Reuters Reuters
Oscar za nogometnega oskarja

Že v četrti minuti je po kotu zapretil David Luiz, a je z glavo streljal točno v vratarja gostov, Gigija Buffona, sicer pa smo v uvodnih petnajstih minutah spremljali predvsem igro na sredini igrišča, obe ekipi sta tudi po izgubljeni posesti za žogo vedno imeli zadostno število igralcev za preprečitev večje nevarnosti za lastna vrata.

Po golu je spet, resda blago, zadišalo v začetku 19. minute, ko je pred vrati Juventusa nastala rahla zmeda, Fernendo Torres pa ni uspel priti do zaključka. Italijani so se v priložnosti prvič znašli le dve minuti kasneje, ko je po neuspešno nastavljeni "offside zanki" sam pred Petra Cecha prišel Claudio Marchisio, a domači vratar je s pravočasnim izhodom iz vrat zmanjšal kot napadalcu in strel ubranil.

Chelsea je v 24. minuti zopet pretil v kazenskem prostoru gostov, a je bila obramba Juventusa pred vrati tako zgoščena, da si Londončani niso uspeli pripraviti strela. Pet minut kasneje pa že druga "smrtna" priložnost za Juve, po dobro odigranem protinapadu se je, rahlo na desni strani, Mirko Vučinić znašel sam pred golom, imel je tudi dovolj časa in prostora za dober zaključek, a je udaril, sicer močno, mimo leve vratnice domačih.

Kazen za neučinkovitost je sledila že ob koncu 31. minute, ko je po akciji Edena Hazarda z razdalje sprožil Oscar in ob pomoči Leonarda Bonuccija premagal Buffona. A tu se mladi Brazilec ni ustavil, že dve minuti kasneje ni potreboval pomoči, ko je iz obrata žogo z okrog 22-ih metrov poslal v levi zgornji kot vrat gostov.

A italijanski prvaki so se hitro vrnili v igro, ko si je, v 38. minuti, po podaji Marchisia Arturo Vidal lepo pripravil prostor za strel in po tleh neubranljivo zadel v levi spodnji kot gola domačih. Do konca polčasa smo videli še poizkus Ramiresa s strani, ki ga je Buffon zanesljivo obranil in prosti strel Andree Pirla, ki je zletel dober meter mimo desne vratnice.

liga prvakov juventus chelsea quagliarella | Avtor: Reuters Reuters
Juve izenačil in pretil še naprej

V drugem polčasu so prvi zapretili domači, Branislav Ivanović je sprožil z razdalje, Buffon pa se je izkazal z lepo parado. Le dve minuti kasneje je Frank Lampard močno izvedel prosti strel, ki ga sam izsilil na robu kazenskega prostora, toda sprožil je preveč po sredini za povišanje vodstva.

V nadaljevanju smo spremljali bolj umirjeno igro, Chelsea je bolj pazil na dostope do svojega gola in prežal na protinapade. Za Juve je iz ugodnega položaja s prostega strela poizkusil Sebastian Giovinco, toda sprožil je kar precej čez gol Petra Cecha. V 74. minuti je dvakratni strelec Oscar svoje mesto na zelenici, ob stoječih ovacijah, prepustil Juanu Mati. Španski reprezentant se je že po dveh minutah malce srečno znašel v lepi priložnosti, zadel pa je le zunanji del mreže.

V 80. minuti pa izenačenje! Fabio Quagliarella je po izgubljeni žogi Johna Obija Mikela in neuspešno nastavljenem prepovedanem položaju Johna Terryja prišel sam pred Cecha in mu žogo hladnokrvno poslal med nogama za drugi gol Torinčanov.

Na začetku 87. minute je Quagliarella zopet zapretil, tokrat z levo nogo, in z roba kazenskega prostora, iz obrata, zadel prečko. Slabi dve minuti zatem je bilo spet vroče pred Buffonom, a so gostje strel Torresa še pravočasno blokirali.

Do konca nismo več videli izrazitih priložnosti in derbi skupine E se je končal z delitvijo točk, s katero so bili glede na potek tekme najbrž bolj zadovoljni gostje.

Na drugi tekmi omenjene skupine je ukrajinski Šahtar v Donecku pričakovano premagal danski FC Nordsjaelland z 2:0.

liga prvakov barcelona spartak messi | Avtor: Reuters Reuters
Messi izenačil rekord Raula

V skupini F je pred začetkom več zanimanja razumljivo vzbudil dvoboj Bayerna in Valencie na Alianz Areni, po koncu pa je več privzdignjenih obrvi povzročil razplet dvoboja v Franciji med Lillom in Batejem iz Borisova. V Münchnu so domači prek Tonija Kroosa v 76. minuti povedli z 2:0, a so na koncu vseeno morali nekaj trenutkov trepetati za vse tri točke, ko je za goste zabila letošnja okrepitev, Haedo Valdez. Na drugi tekmi so Belorusi že v prvem polčasu povedli z 0:3, čeprav so v prvih 45-ih minutah sprožili le štiri strele proti golu domačih, Lille pa je poizkusil kar devetkrat. V drugem delu so Francozi zabili le častni zadetek.

Prvo mesto v skupini G je bilo že ob žrebu rezervirano za katalonsko Barcelono, toda moskovski Spartak, ki ga vodi nekdanji trener Valencie Unai Emery, ki je "blaugrani" v preteklosti že znal pošteno zagreniti življenje, se je na Camp Nouu dobro upiral in 20 minut pred koncem celo še vodil z 1:2, toda nato so domači prestavili v višjo predstavo in z dvema goloma Lea Messija, ki je že na 14. tekmi v Ligi prvakov dosegel vsaj dva gola in s tem izenačil rekord legendarnega Raula, prišel do pričakovanih treh točk. Na drugi tekmi v tej skupini sta se Celtic in Benfica v Glasgowu razšla brez zadetkov.

Skupina H je za večino najmanj atraktivna in to sta potrdila tudi uvodna dvoboja. V Bragi je romunski Cluj prišel do rahlo presenetljive zmage po dveh golih v prvem delu. Manchester United je na Old Traffordu proti Galatasarayu povedel že zelo zgodaj prek Michaela Carricka in prednost uspel zadržati do konca, čeprav so bili Turki dokaj enakovreden tekmec in bi si zaslužili vsaj točko. Nani je za United sicer zgrešil enajstmetrovko, ki je bila dosojena kljub temu, da so pritožbe gostov ob podobni predhodni situaciji ostale neuslišane.

Liga prvakov, skupinski del, 1. kolo:

Skupina E

Chelsea : Juventus  2:2 (2:1)
Oscar (31, 33); Vidal (38), Quagliarella (80)

Šahtar Doneck : FC Nordsjaelland  2:0 (1:0)
Mkhitaryan (44, 76)

Skupina F

Bayern München : Valencia  2:1 (1:0)
Schweinsteiger (38), Kroos (76); Valdez (91)

Lille : BATE Borisov  1:3 (0:3)
Chedjou (60); Volodko (6), Rodionov (20), Oleknovič (43)

Skupina G

Barcelona : Spartak Moskva  3:2 (1:1)
Tello (14), Messi (72, 80); Daniel Alves (29-ag), Romulo (59)

Celtic : Benfica  0:0 (0:0)

Skupina H

Braga : CFR Cluj  0:2 (0:2)
Bastos (19, 34)

Manchester United : Galatasaray  1:0 (1:0)
Carrick (7)

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.