Šport > Nogomet
16 ogledov

Kako se stavi: "Ne otežujte mi življenja – izgubite"

Miroslav Klose gol zdetek veselje proslavljanje mreža mreza David James Reuters
Pri Mednarodni nogometni zvezi (Fifa) so v torek začeli z enoletno kampanjo boja proti korupciji v nogometu, v katero je vključena tudi nova telefonska linija, ki jo bodo lahko skesanci začeli uporabljati že februarja. Pri Fifi so še razkrili podrobnosti nameščanja rezultata na enem izmed turnirjev.

"Imam nekaj mladinskih turnirjev, ki bodo na sporedu. Poslal vam bom nekaj vabil, in ko boste prišli sem, se bomo dogovorili o vsem ostalem," je v enem izmed mnogih elektronskih sporočil nekemu neimenovanemu nogometnemu funkcionarju zapisal zdaj že priprti Singapurec Wilson Raj Perumal, eden največjih razkrinkanih "nameščevalcev" tekem. "Te tekme so prijateljske in prosim, ne otežujte mi življenja in recite, da si želite zmagati in tako naprej. Zaupajte mi – na voljo je veliko dobrega denarja," je še pristavil.

Pri Mednarodni nogometni zvezi (Fifa) sicer ne želijo razkrivati imen ljudi, ki so jim ponujali takšne in drugačne zneske, prav v torek, ko se je začel stavni klobčič razpletati tudi v Sloveniji, pa so začeli z novo kampanjo proti korupciji v nogometu. "To je nameščevalec tekem, ki govori nogometnemu funkcionarju, kaj mora storiti," je dejal varnostni direktor Fife Chris Eaton. "To so vse zelo cinične in opolzke stvari."

Perumala so leta 2011 obsodili na dveletno zaporno kazen zaradi primera na Finskem, nekemu drugemu uradniku pa je prav tako v elektronskem sporočilu dejal: "Želimo dva gola v vsakem polčasu, vi pa lahko dobite en gol po tem, ko dobite četrtega. Nagrada bo sto tisoč dolarjev. Od tega zneska si morate vzeti svoj delež." In še tretji e-mail: "Prosim zagotovite, da bo organizirana prijateljska tekma, da lahko začnemo s poslom ...Vaša ekonomija je na poti navzdol in denar je ključen. Plačal vam bom sto tisoč dolarjev, da bi zagotovil, da bo šlo vse tako, kot je treba."

Fifa s kampanjo nad prirejanje izidov

Pri Fifi so se še zavezali, da bodo tiste, ki bodo prijavili prirejanja izidov tekem in podobna kazniva dejanja kriminalnih združb, zaščitili. Krovna nogometna organizacija je sicer prav v torek začela enoletno kampanjo boja proti korupciji v nogometu.

Eaton je še dejal, da bo Fifa zaščitila vse tiste, ki bodo kršitve in kršitelje prijavili na za to določeno telefonsko številko. Ta bo zaživela prihodnji mesec. "Igralci so v strahu v mnogih državah. Če bodo prijavili sporna dejanja in dali uporabne informacije, potem bodo zaščiteni. To so mi pri Fifi zagotovili," pravi Eaton. Dodal je, da ima Fifa le "ustne" dokaze o tem, da so igralce, ki so hoteli spregovoriti o korupciji, ubile kriminalne združbe, ki so želele zaščititi svoj več milijard dolarjev vreden posel, in pozorno spremlja poročila z vsega sveta o tovrstnih ustrahovanjih.

Nekdanji uslužbenec Interpola in detektiv še pravi, da je uspešnost te Fifine kampanje proti prirejanju izidov odvisna od igralcev, sodnikov in drugih, ki bi prijavljali poskuse podkupovanja. Telefonska linija in spletna stran, ki bosta delovali neodvisno od Fife, bosta za pomoč ljudem od 1. februarja do konca leta na voljo v 180 jezikih. Fifa bo tistim, ki bodo v prvih treh mesecih prijavili kriminalna dejanja, v katera so tudi sami vpleteni, ponudila oprostitev kaznivih dejanj.

Eaton in člani njegove preiskovalne skupine, ki ima sedeže v Londonu, Kolumbiji, Maleziji in Jordaniji, so le v lanskem letu prepotovali 60 držav, ko so spremljali sled, povezano z azijskimi nezakonitimi združbami. Fifa sicer ocenjuje, da tovrstni kriminalci s prirejanjem izidov v vseh športih letno zaslužijo med pet in 15 milijard dolarjev.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.