Šport > Nogomet
17 ogledov

Kapo dol, Giggs: 20 let zvestobe!

Legenda. Ryan Giggs. (Foto: Reuters)
1/2
Žurnal24 main
Na današnji dan pred 20 leti je v dresu Manchester Uniteda debitiral Ryan Giggs. Eden največjih nogometašev, kar jih je kdaj bilo, pa vztraja še danes. Poglejmo si nekaj velikih (in malih) trenutkov njegove kariere.
TUKAJ si poglejte enega izmed videev, ki so počastili Giggsov izbor za najboljšega nogometaša Uniteda vseh časov.

Torkova tekma proti Chelseaju je bila za Ryana Giggsa že 863. v dresu Manchester Uniteda, kar je, seveda, absolutni rekord, s katerim je prehitel tudi enega in edinega Bobbyja Charltona. Tudi poraz proti modrim ne more pokvariti izjemne Valižanove obletnice, saj je le dan kasneje zaokrožil že 20 let zvestobe rdečemu dresu.

Statistika je "vesoljska": Giggs je na omenjenih 863 tekmah za United zabil 158 golov in osvojil enajst naslovov angleškega prvaka, štiri pokale FA in dve Ligi prvakov. Po vsej verjetnosti bo omenjenim lovorikam dodal še kakšno, blesti pa tudi v fair-playu, saj do danes še ni bil izključen!

Poglejmo si nekaj bleščečih (in manj bleščečih) trenutkov iz Giggsove kariere.

1. Pod imenom Ryan Wilson je v dresu Salford Schoolboys navduševal na Anfieldu, kjer bo toliko let kasneje ob živce spravljal navijače Liverpoola. Mladi Wilson je bil glavni junak pokala Granada Schools in je praktično lastnonožno uničil Blackburn. Leto kasneje je prevzel materin dekliški priimek, Giggs, saj sta se z njegovim očetom ločila.

2. Kot ena izmed zvezd Reebokove reklame je bil že pred 16 leti uvrščen v "Unitedovo najboljšo ekipo vseh časov". Če se je komu zdelo pretirano, da lahko Giggs v reklami brca skupaj z legendo, kot je denimo George Best, pa se dandanes kaže vsa vizionarskost režiserja reklamnega spota. Giggs je namreč januarja letos po izboru navijačev postal najboljši nogometaš Uniteda vseh časov.

3. Gol po 15 sekundah: United je v pokalu Uefa v sezoni 1995/96 sicer ponižal Rotor Volgograd, toda rdeči vragi so isto sezono osvojili angleškega "dvojčka". Proti Southamptonu (4:1) je Giggs zmagoviti gol zabil že po vsega 15 sekundah.

4. Gol z glavo proti Barceloni: v šampionski sezoni Lige prvakov je United na poti do finala na Camp Nouu v skupinskem delu igral ravno s Katalonci in dvakrat remiziral (3:3). Na Old Traffordu je Giggs po podaji Davida Beckhama zabil z glavo.

5. "Tisti" gol v pokalu FA proti Arsenalu: verjetno najboljši gol Giggsove kariere je prišel v podaljšku polfinala pokala FA na Villa Parku, ko je Valižan (ne prvič v karieri) nanizal večino obrambe topničarjev in mojstrsko zabil. Podobne "perle" je Giggs zabil tudi Tottenhamu, Queens Park Rangers, Chelseaju in Juventusu.

6. Skupaj z Beckhamom izvedel prosti strel: zaradi Davida Beckhama v ekipi (kasneje Cristiana Ronalda) je Giggs malokrat dobival priložnosti za izvedbo prostih strelov. Takole sta se avgusta 2001 zapletla z Beckhamom, a bi vseeno kmalu presenetila nekdanjega soigralca Petra Schmeichla v golu Aston Ville.

7. "Tisti" zgrešen strel v pokalu FA proti Arsenalu: dokaz, da je Giggs vseeno le človek, je prišel leta 2003. Arsenal je na Old Traffordu zmagal z 2:0, Giggs pa je po preigravanju Martina Keowna, Davida Seamana in Sola Campbella katastrofalno zgrešil prazna vrata.

8. Pri Wiganu prinesel naslov: Giggs je usodno sodeloval pri praktično vseh enajstih naslovih angleškega prvaka, ki jih je za časa njegovega igranja osvojil United. Maja 2008 je na odločilnem gostovanju pri Wiganu kot menjava zapečatil zmago z 2:0, ki je vragom prinesla nov naslov.

 

9. Zadel iz odločilne enajstmetrovke v finalu Lige prvakov proti Chelseaju: srce mu je bržkone utripalo kot še nikoli, toda Giggs je ohranil mirno kri in v finalu Lige prvakov proti Chelseaju uspešno izvedel svoj strel z bele točke. Zgolj nekaj minut prej je v Moskvi spodrsnilo Johnu Terryju, za Giggsom pa je na belo točko stopil Nicolas Anelka, ki mu je Edwin van der Sar strel ubranil. Naslov je bil spet Unitedov.

10. Kralj podaj – na derbiju našel Owna: na infarktnem mestnem derbiju proti Manchester Cityju si je mirno ustavil žogo, ko bi jo mnogi že davno odbili, za nameček pa z milimetrsko natančno podajo našel Michaela Owna, ki je zabil za zmago.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.