Šport > Nogomet
26 ogledov

Katalonci trdijo: Neymar že vreden blizu 100 milijonov

Neymar Messi Barcelona Real Sociedad Liga BBVA Španija prvenstvo Reuters
Pri katalonskem dnevniku Mundo Deportivo so v pogovorih z različnimi nogometnimi agenti poskušali izvedeti, kolikšna je trenutna vrednost brazilskega zvezdnika Neymarja.

Neymar je Barcelono (uradno) stal 57 milijonov evrov, v katere je potrebno prišteti še 8,5 milijona, kolikor je katalonski klub namenil za odkup pravic do še treh mladih nogometašev brazilskega Santosa (Víctor Andrade, Gabriel in Giva).

"65,5 milijona evrov je veliko denarja, te številke, ki se vrtijo v svetu nogometa in niso dostopne navadnim smrtnikom, pa so v zadnjem času postale nekaj povsem običajnega," poroča katalonski Mundo Deportivo, ki trdi, da je Neymar že po nekaj mesecih pri Barceloni vreden mnogo več.

Operacija velik uspeh

"Če damo moralne zadržke na stran in se osredotočimo zgolj na parametre tržišča, je operacija, ki jo je poleti po dveh letih sestavljanja speljala FC Barcelona, velik uspeh in ima še ogromen potencial, ki ga nosi brazilski 'crack'." 

Neymar je po aklimatizaciji na Camp Nouu v moštvu Gerarda Martina že prevzel eno izmed nosilnih vlog, piše Mundi Deportivo, sposoben pa se je prilagoditi taktičnim zahtevam, tudi ko na zelenici kot v zadnjih dneh ni Lionela Messija.

Nova številka blizu devetim cifram

Poleg izvrstnih predstav na zadnjih tekmah proti Celticu in Valladolidu je potrebno v njegovo "novo ceno" všteti tudi leta in karizmo, dodajajo katalonski kolegi, ki menijo, da gre pri 21 letih za zlata vrednega nogometaša, za katerega se "tepejo" vse največje znamke, na socialnih omrežjih pa je tudi izjemno zanimiv mladim.

Neymar Brown Celtic Barcelona | Avtor: EPA EPA
"Vložek je bil povsem pravilna odločitev," je za Mundo Deportivo povedal Ramon Sostres, zastopnik Carlesa Puyola, Andrésa Inieste in Bojana Krkića. "Spada med najboljše, ima kakovost in glede na svojo starost tudi izkušnje, je že ustaljena znamka, hitro se je prilagodil. Ampak v tej Barçi je potrebno poudariti, da ga obkrožajo najboljši. Ceno je težko postaviti, ker je v tem svetu važno le, koliko je nekdo pripravljen plačati, toda glede na zadnje prestope in zadnje številke je slednja blizu devetim cifram."

"Moral bi stati najmanj 101 milijon"

Josep Maria Minguella, ki je k Barçi pripeljal Diega Maradono, Hrista Stojčkova in Rivalda, je prepričan, da bi bil trenutni prestop Neymarja vreden toliko, kolikor nedavni Garetha Bala, za katerega je Real Madrid podrl svetovni rekord s 100 milijoni evrov odškodnine.

"Da bi izračunali ceno, se mora vedno všteti še ponudbo in povpraševanje, ampak v tem primeru ni ponudbe, ker ga Barça ne bi prodala. Zato bi stal najmanj 101 milijon evrov, toliko je stal Bale, ki je neka referenca, saj je zadnji igralec visokega razreda, ki so ga prodali," meni Minguella.

Realna cena: med 65 in 70 milijoni

Gínes Carvajal, zastopnik Raúla Gonzáleza, Víctorja Valdésa in Gerarda Deulofeuja, je bil bolj realen in dejal, da bi za Neymarja zdaj klubi ponudili med 65 in 70 milijoni evrov, kar je "v tem trenutku Realno" glede na njegovo mladost in obete. 

Mundo Deportivo je stopil v kontakt tudi z zastopnikom Josepa Guardiole, Tita Vilanove in vezista Sergia Busquetsa, Josepom Marío Orobitgom, ki je hipotetično prodajo Neymarja ocenil v rangu stotih milijonov evrov. Brazilca si je v katalonskem klubu (in bojda tudi v Bayernu) želel tudi njegov klient Guardiola.

"Pokazal svoj potencial"

"Za Neymarja bi se lahko plačalo tudi do sto milijonov evrov," meni Orobitg. "Če imamo v mislih ceno prestopa Neymarja, je igralec pokazal svoj potencial in prihodnost, ki je še pred njim. Menim, da se je nakup že izplačal in njegova cena bi bila danes med 95 in 100 milijoni evrov."

Svetovalec pri agenciji Prime Time Sport, Esteve Calzada, specialist za marketing v športu, je bil prav tako bolj previden, a zatrdil, da se je nakup Neymarja katalonskemu klubu več kot očitno izplačal.

Mora še nekaj časa igrati v Evropi

"Trenutna cena Neymarja je okrog 70 milijonov evrov. Četudi je nogometaš upravičil ceno, ki so jo zanj plačali, zdaj še ni vreden mnogo več, ker v Evropi igra šele nekaj mesecev. V primeru Bala je šlo za nogometaša, ki je v Premier League nastopal več sezon," je povedal Calzada.

Neymar je ostal skromen po zadnji ligaški tekmi z Valladolidom (4:1), kjer je zabil svoj drugi ligaški gol sezone in Camp Nou ob odsotnosti Messija nekajkrat dvignil na noge.

Kritke treh trenerjev, on si želi le pomagati

"Želim si le pomagati ekipi ne glede na položaj, na katerem igram," je medijem povedal Brazilec. "Delal bom tisto, ker mi bo dejal profesor Tata Martino, on je tisti, ki odloča. Na položaju 'lažne devetice' sem igral že pri Santosu in v reprezentanci. Srečen sem, ker sem dobro začel prvenstvo in pomagam ekipi, zame je to vedno najpomembnejše." 

Na zob so ga v zadnjih dneh sicer vzeli kar trije trenerji – najprej Celticov Neil Lennon, ki je po izključitvi svojega kapetana Scotta Browna (Brazilca je brcnil v hrbet) dejal, da si Neymar s pretiravanjem "ne dela uslug", nato Valladolidov Juan Ignacio Martínez ("Neymar ima le eno pomanjkljivost. Veste, katera je!"), v nedeljo pa še José Mourinho, ki je zaradi domnevnega simuliranja zahteval tudi odziv Evropske nogometne zveze (Uefa).

"Katera enajstmetrovka je bila bolj čista? Obe!" je po tekmi z Valladolidom še dejal Neymar, ki je dvakrat padel v kazenskem prostoru, a najstrožje kazni svojemu moštvu ni priigral. "Vsi se motijo, to je nekaj normalnega in del nogometa. Ne vem, na kaj se je nanašal Martínez, če pa se je na kaj dobrega, bom temu posvetil posebno pozornost."

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.