Šport > Nogomet
11 ogledov

Katanec: "Bayern v finalu pretekel manj od Slovenije"

Slovenija Švica Ljubijankić Inler Boštjan Tacol
Slabe novice iz tabora slovenske nogometne reprezentance – selektor Srečko Katanec je na ponedeljkovi novinarski konferenci na Brdu pri Kranju razkril, da je napadalec Zlatan Ljubijankić izgubljen za petkovo tekmo s Turčijo v Bielefeldu. Glede na to, da Katanec ne bo poklical zamenjave, bi si napadalec Omije Ardije morda lahko opomogel do tekme z Islandijo.

Na Brdu pri Kranju so se v ponedeljek zbrali slovenski nogometni reprezentanti za petkovo prijateljsko tekmo s Turčijo in naslednje gostovanje v kvalifikacijah za SP 2014 proti Islandiji. Selektor Srečko Katanec pravi, da bo Turčija razkrila možnosti za Islandijo.

Katanec je pred zborom reprezentance doživel nov udarec pri sestavi ekipe, saj ne bo mogel računati na napadalca japonske Omije Ardije Zlatana Ljubijankića, ki si je poškodoval mišico. A kot pravi Katanec, bo moral igrati pač brez nogometaša, ki ga ni.

"Turčija bo test, ki bo pokazal, v kakšnem stanju smo," je na novinarski konferenci povedal Katanec. Slednji ima nekaj težav s terminom tekme, saj je vrsta nogometašev že končala nastope v prvenstvih in že kar nekaj časa niso nastopili: "Proti Turkom moram razumeti, v kakšnem stanju so posamezni igralci. A termin je za vse reprezentance enak."

"Prijateljske tekme ne pokažejo realne slike"

Kot pravi prvi mož slovenske stroke, izid na tekmi s Turki ne bo v ospredju, čeprav je vsaka zmaga še kako pomembna za samozavest. "Prijateljske tekme ne pokažejo realne slike, saj je na voljo kar šest menjav. Te so zato, da trener vidi tisto, kar res želi videti," meni Katanec.

Slovenskega selektorja bolj skrbi obračun z Islandci, ta bo 7. junija v Reykjaviku, saj Slovenija lahko le z zmago obdrži majhne možnosti, da se še uvrsti na SP v Braziliji. Posebnih novosti v slovenski igri ne gre pričakovati:

"Slovenija je bila boljša že na prvi tekmi, ki jo je izgubila. Treba bo realizirati priložnosti. Sicer pa bosta obe ekipi dali od sebe vse in obe sta taki, da imata v nekaterih segmentih slabosti."

Imajo vse, kar smo mi že imeli

Brez dvoma so v prednosti Islandci. Katanec meni, da v podobni kot pred leti Slovenija, ko se je uvrstila na EP in SP: "Imajo vse to, kar smo mi že imeli. Imajo možnosti, imeli bodo polne tribune, ki vplivajo na sodnika, in seveda pričakujejo nove tri točke. Tudi motivacija Islandcev bo izjemna."

Katanec se je ozrl tudi na igro slovenske vrste, kjer je zelo zadovoljen s pristopom, čeprav je bilo v javnosti nekaj namigov na slabši pristop nogometašev.

"V finalu Lige prvakov v Londonu so igralci Bayerna pretekli 114 kilometrov, nasprotniki 116. Naj za primerjavo povem, da smo jih mi na tekmi proti Islandiji 119,5, Islandci še kilometer več. Nam bo ta tekma pokazala tudi, kdo je in kdo ni, a mislim, da so igralci z glavami na tekmi, saj so vsi profesionalci," je še povedal nekdanji reprezentant Jugoslavije in Slovenije.

Dokončno bo Katanec ekipo za Islandijo oblikoval po obračunu s Turki. O dejanski zasedbi Katanec ni razpredal, a že pred obračunom razkriva, da je vsaj eno mesto še odprto.

Seznam reprezentantov Slovenije za tekmi s Turčijo in Islandijo:

Vratarji: Samir Handanović (Inter), Vid Belec (Inter), Jan Oblak (Rio Ave), Jasmin Handanović (Maribor);

Branilci: Siniša Anđelković (Modena), Mišo Brečko (Köln), Boštjan Cesar (Chievo), Branko Ilić (Anorthosis Famagusta), Bojan Jokić (Chievo), Dejan Kelhar (Qabala), Dominic Maroh (Köln), Andraž Struna (Cracovia);

Vezisti: Valter Birsa (Torino), Kevin Kampl (Red Bull Salzburg), Andraž Kirm (Groningen), Rene Krhin (Bologna), Jasmin Kurtić (Palermo), Aleksander Radosavljević (Venlo), Dejan Lazarević (Modena);

Napadalci: Zlatko Dedić (Bochum), Tim Matavž (PSV Eindhoven), Milivoje Novaković (Omija Ardija).

Komentarjev 2
  • bla_blabla 17:59 27.maj 2013.

    A to je to....zmagajo oni ko vec laufajo....jaz sem cisto narobe razumel nogomet do zdaj.

  • macko 17:06 27.maj 2013.

    119,5 km ? e moj katanac, to je samo dokaz, da "letajo" kot kura brez glave....