Šport > Nogomet
14 ogledov

Katanec: Bolgarom sem odločitev že sporočil

Srečko Katanec Žurnal24 main
Selektor, ki je pred leti spisal slovensko nogometno pravljico. Na slovensko klop se, vsaj za zdaj, ne bo vrnil. Na mizi ima ponudbi Bolgarije in Makedonije, vse pa kaže, da bo ostal na klopi slednje.
V kvalifikacijah za Euro ‘08 ste z Makedonijo osvojili peto mesto v skupini E. Pogodba se vam je iztekla, na mizi pa imate ponudbi Bolgarije in Makedonije ...
Bolgarom sem v sredo sporočil odločitev, danes pa je nedelja (pogovor je nastal včeraj, op. p.), tako da sami sklepajte, kako sem se odločil. Do 20. decembra bo javno znano, kje bom deloval v prihodnji sezoni.

 
 

Če bi mi šlo za denar, bi zdaj odšel v Dubaj in sprejel ponudbo nekega tamkajšnjega kluba. Ampak tega ne želim narediti.

Srečko Katanec

 
Imate še kakšno drugo ponudbo?
Nobene. V tem obdobju sicer veliko kličejo, ampak se sploh nočem pogovarjati. Imaš eno ali dve ponudbi, nato pa je treba razmisliti in se odločiti.

Kaj pa Slovenija? Ni skrivnost, da se pogosto srečujete s predsednikom NZS Rudijem Zavrlom ...
Poglejte, s predsednikom se nenehno dobivava. Seveda je njegova želja, da bi se vrnil. Povsem ga razumem, saj smo navsezadnje nekaj naredili. Ali je to realno ali ne …

Bolgare v kvalifikacijah za Mundial 2010 čakajo Italijani, tudi Makedonci pa imajo zahtevno nalogo ...
Bolgari morajo biti drugi, prvo mesto je rezervirano za Italijane. Makedonci pa so v skupini z Nizozemci, Škoti, ki so bili do zadnjega v igri za uvrstitev na Euro, in neugodnimi Norvežani ter Islandci.


Srečko Katanec © Dejan Mijović

 
So vam res Bolgari ponujali veliko več denarja kot Makedonci? Omenjala se je številka 700 tisoč evrov na sezono ...
Nikakor. Razlika v denarju sploh ni tako velika. Tu gre samo za to, ali se meni da ali ne. V Makedoniji sem poznal Stanojkovića (Vujadina, pomočnika v reprezentanci, op. p.), zdaj imam tam vse postavljeno. V Bolgariji pa bi šlo vse na novo. Moral bi sestaviti nov štab, dobiti ljudi, ki bi mi bili zvesti. Na novo moraš spoznati igralce ... V Makedoniji sem šele po letu in pol na določenih tekmah videl, kako nekdo razmišlja. Kvalifikacije gredo hitro mimo.

Koliko zaslužite v Makedoniji?
Prava številka se ni nikoli pojavila v medijih. Tudi tokrat se ne bo, saj o tem ne želim govoriti. Lahko pa povem, da če bi mi šlo za denar, bi zdaj odšel v Dubaj in sprejel ponudbo nekega tamkajšnjega kluba. Ampak tega ne želim narediti. Otroka tu hodita v šolo, trenirata košarko. Tam je v igri res velik denar.

 
 

Nimam ponudbe. Za seboj nimam nekega štaba, ki bi me, po domače povedano, porival.

Srečko Katanec

 
Kako gledate na krizo v slovenskem reprezentančnem nogometu?
To je tak proces … Ne da se ga na kratko razložiti. Bivša jugo šola je bila prava konkurenca. Bom kar povedal. Ko sem jaz začel igrati za prvo ekipo Olimpije … Srečo sem imel, da sem lahko igral z Vilijem Amerškom in drugimi, z volkovi, ki so leta in leta igrali v jugoslovanski ligi. Že pri 18, 19 letih si moral biti kakovosten, če si želel priti zraven. Zdaj pa se dela na količino. Določeni klubi niti nimajo dovolj igralcev in pač igrajo tisti, ki tam so. Včasih je bila meja, ko si odšel v tujino, 28 let. Kakovost se je koncentrirala. Tisti, ki so bili malo slabši, so odpadli. Saj tako je v življenju. Najboljši gredo naprej. Kaj pa se zdaj dogaja? Dvajsetletni fant ima neki potencial, vzame ga tuj klub, tebi pa ostane kaj? Tisti, ki je slabši. In še nekaj. Ti fantje, ki hodijo v tujino. Saj praviloma sploh ne igrajo ali pa igrajo malo. Ali pa igrajo v klubih, ki niso na takšni ravni, da bi potem lahko reprezentanca premagala Anglijo, Italijo.

Ni bilo vedno tako ...
Slovenija je včasih imela igralce, ki so igrali v Ligi prvakov. In to ne enkrat. Zahovič, Milanič … V svojem razvoju so okusili druge lige, posoje … Da so potem v enem trenutku eksplodirali. Zraven smo imeli še mlajše. Ačimovića, ki je bil odločilen mož tistih kvalifikacij in bi zdaj moral največ dajati reprezentanci, pa ga žal ni več zraven. Enako velja za Čeha. Njiju smo izgubili. Ta dva sta v najlepših letih, po znanju in vsem drugem bi morala biti glavna v reprezentanci. A ju žal ni več zraven. Zdaj je prazen prostor, kako ga zapolniti …

Kako bi ocenili slovensko prvenstvo?
Bil sem na treh tekmah Interblocka. Moja ocena ni realna. Je pa dejstvo, da so vodilni igralci slovenske lige še vedno tisti iz stare garde. Na primer lani sta za Domžale igrala Cimerotič in Rakovič. Osterc je bil v prvem delu najboljši igralec, pa vemo, kako se ga je obravnavalo v reprezentanci. Da nič ne zna, da je začel brcati pri 18 letih, kar je sicer res. Zdaj pa je tu. Torej nekaj ne štima. Ne vem pa, kako se po klubih dela v mlajših kategorijah.


Srečko Katanec © Dejan Mijović

 
Ob sebi vas želi v vlogi svetovalca videti tudi Joc Pečenik, ki bi rad z vami nadgradil Interblockovo zgodbo o uspehu.
Z Jocem sva na vezi. Ima fantastično vizijo. Če se bo projekt rekonstrukcije stadiona za Bežigradom uresničil in če bo imel klub res svoj poseben center za trening, potem me ta zadeva zanima, zakaj ne. Ampak ne kot trenerja. Trenersko delo na slovenski klubski ravni me trenutno ne zanima. Projekt pa je "nor". Kolikor vem, pri obnovi stadiona samo še kulturniki držijo zadeve nazaj. Če dajo zeleno luč, bomo dobili objekt, ki ne samo, da bo primerljiv z Evropo, ampak bo po mojem med boljšimi. Če se bo vse uresničilo, bo projekt zanimiv v smislu razvoja, popularizacije. Ampak to je dolgoročen projekt. Začneš z ničle.

Kaj pa klubi v tujini? Imate v rokavu kakega asa?
Nimam ponudbe. Za seboj nimam nekega štaba, ki bi me, po domače povedano, porival. Določene trenerje agencije sprehajajo gor in dol. Dandanes za trenerja ni pomemben samo rezultat. Geniji so trenutno Nizozemci. Dicka Advocaata sprehajajo na veliko. V pozitivni smeri. Bil je trener Borussie Mönchengladbacha, pa je izpadla iz lige. V trenutku je dobil delo v Dubaju, na svetovnem prvenstvu je vodil korejsko reprezentanco, zdaj dela v Ukrajini. Če imaš za seboj "mašino", potem ni težav.

 
 

Je pa dejstvo, da so  vodilni igralci slovenske lige še vedno tisti iz stare garde.

Srečko Katanec

 
Pred meseci ste se pojavljali v kombinacijah za mesto trenerja pri splitskem Hajduku. Povejte, kaj je sploh bilo?
Nič ni bilo na tem. Edina resnica je, da me je po tekmi z Nigerijo poklical Alen Bokšić. Pet minut sva govorila po telefonu in sem mu povedal, da me ne zanima. To je vse.

Srečko Katanec in mediji. Tu ni ljubezni, kajne?
To je posebna zgodba. Rečem, da se bom odločil do 20., pa je vse narobe. Saj to ni tako, kot da bi kupil kruh v trgovini! Midva vsaj delava intervju, v Makedoniji na primer pa so si ga kar izmislili. Citirali so moje izjave, ki jih nikoli nisem izrekel. Kaj vse bi napisali, samo da se prodaja. Novinarji imajo težavo. Pri meni nimajo ekskluzive. Skličem novinarsko konferenco in tam vse povem. To pa nekaterim ni po godu, ker morajo vsi pisati isto. Nekateri želijo ekskluzivo. To pa ne gre.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.