Šport > Nogomet
13 ogledov

Katanec: "Zanima me le zmaga, ne točke Fife"

Slovenija Islandija reprezentanca stožice Katanec Čeh Milinović Pejković Saša Despot
Selektor slovenske nogometne reprezentance Srečko Katanec je po torkovem treningu v Šenčurju zatrdil, da zanj in njegove varovance na petkovi tekmi v Reykjaviku šteje le zmaga. "Nam neodločen izid ne pomeni nič, moramo zmagati," je pred tekmo, ki bi lahko oživela upe v kvalifikacijah za svetovno prvenstvo, povedal Katanec.

Slovensko nogometno reprezentanco v petek v Reykjaviku proti Islandiji čaka nova tekma v okviru kvalifikacij za nastop na svetovnem prvenstvu 2014 v Braziliji. Selektor Srečko Katanec je dopoldan po treningu izbrane vrste v Šenčurju poudaril, da za Slovenijo na Islandiji šteje le zmaga, sicer bodo zapravljene še zadnje možnosti za SP.

Slovenija je po petkovi zmagi v Bielefeldu proti Turčiji (2:0) dobila dodatno pozitivno energijo, obenem pa so Islandci še kako obremenjeni zaradi prvega zvezdnika ekipe Gylfija Sigurdssona, ta je odločil tudi dvoboj v Stožicah (1:2), ki ga tokrat ne bo v islandski izbrani vrsti. Vse to slovenski vrsti vliva dodatno motivacijo.

"To, da manjka Sigurdsson, je za Islandijo zanesljivo problem. A ne glede na to, ali je ali ne, moramo mi ponoviti svojo kompaktno igro. Moramo igrati pametno, seveda do določene meje. Nam neodločen izid ne pomeni nič, moramo zmagati. Če nam izid ne bo po godu, bomo morali pokazati vse svoje karte, morali bomo tvegati. Neodločen izid nam bi prinesel le kakšno Fifa točko, a to me ne zanima. Če bo 20 minut pred koncem neodločeno, bomo morali tvegati, potem pa bomo videli, kaj se bo zgodilo in po tej tekmi bo jasno, kako naprej," je povedal slovenski strateg.

"Avt mečejo praktično na penal"

Za Slovenijo bi bilo zelo pomembno, da bi proti Islandiji povedla. "Vsak bo skušal dati gol čim prej, če nam uspe, bo tudi priložnosti še kar nekaj, ki jih bo potem treba zaključiti," še pravi Katanec. Pomembna pa bo predvsem obramba ob prekinitvah, iz katerih so Islandci izredno nevarni:

"Vseh devet točk so naredili iz avtov in prostih strelov, kar je njihova kvaliteta, dodana vrednost, ki je druge ekipe nimajo. 'Avt mečejo praktično na penal', ... zato bo potrebne veliko koncentracije in tudi nekaj sreče, da se žoga ne odbije narobe, v gneči pa jo je potem možno potisniti v mrežo. Upam, da bomo srečnejši od njih."

Rajčević Sigurdsson Maribor Tottenham Evropska liga Ljudski vrt | Avtor: EPA EPA
Slednji se je še enkrat spomnil petkove tekme s Turki, ki je bila prava po pristopu, a tudi na tej Katanec še vidi možnost izboljšave. "Igramo lahko še pametnejše, ko je ekipa že utrujena. Takrat je treba večkrat vrniti žogo vratarju, da se ekipa lahko malo spočije, žoga mora biti tudi hitrejša. Boljše bo treba odigrati tudi nasprotne napade, a to je tudi stvar navdiha, izkušenj in tudi izraz kakovosti posameznika. Če bomo ponovili igro proti Turkom, lahko pridemo tudi do zmage."

Cesar prehlajen, dobil nekaj odmora

V nogometu vselej svojo vlogo odigra tudi Fortuna. "Tekma je sestavljena iz situacij, ki kdaj kaj dajo, kdaj vzamejo. Če bo pristop pravi in če nam bodo šle določene situacije na roko, pa z nekaj sreče ... Nikakor pa ne bo lahko, saj nas čaka ekipa, polna entuziazma, vidijo veliko večjo priložnost od nas. Mi moramo pokazati voljo, željo, agresivnost, znanja pa imamo zanesljivo toliko kot oni. A seveda je na tekmi je možen rdeč karton, pa vratnica, ko gre nekomu žoga noter, drugemu ven. Jaz si želim, da bo šlo, a tudi če ne, je važno, da bo pristop pravi."

O začetni enajsterici za Islandijo Katanec ostaja skrivnosten, saj pravi, da so na voljo še trije treningi. Prav trening je na prvem mestu in v torek je Slovenija vadila predvsem tako imenovane standardne situacije. Manjkal je Boštjan Cesar, ki ima lažji prehlad, zato je dobil nekaj dodatnega odmora, že popoldan pa naj bi se ekipi pridružil na drugem današnjem treningu.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.