Šport > Nogomet
36 ogledov

Katanec zbodel Hrvate: Niste tako dobri, kot mislite

(Olimpija - Maribor) pokal Srečko Katanec polfinale stožice Saša Despot
Slovenski selektor Srečko Katanec se v intervjuju za hrvaški Jutarnji list ni vklopil v evforijo, ki ob bližajočem se svetovnem prvenstvu že dodobra pretresa državo njegovih staršev.

"Če bi bil hrvatški novinar, bi pisal, da reprezentanca na svetovno prvenstvo potuje brez imperativa, ker ima težko skupino, v kateri ni favorit, toda jasno mi je, da so vaši apetiti precej večji," je v pogovoru za Jutarnji list dejal Srečko Katanec.

Selektor Slovenije je za zagrebški dnevnik spregovoril o številnih temah, tudi nedavni smrti nekdanjega trenerja Vujadina Boškova, s katerim je pri Sampdorii leta 1992 prišel vse do finala Lige prvakov, osem let kasneje pa se kot selektor Slovenije z nekdanjim mentorjem razšel z remijem na mitski tekmi na Euru 2000 (3:3).

"Poiščite mi igralca, ki bi želel živeti v isti hiši s trenerjem"

"Po letu, ki sem ga preživel v Stuttgartu, sem pet let igral za Sampdorio, od tega tri leta z Boškovom na klopi. Pomenil mi je veliko, bil je izjemen človek. Vse vam bo jasno, ko vam rečem, da sva živela v isti hiši poleg Genove. Poiščite mi danes igralca, ki bi si želel živeti v isti hiši s svojim trenerjem. Najsrečnejši so, če lahko pobegnejo sto kilometrov od trenerja," se je genovske zgodbe spominjal Katanec.

"Pri njem ni bilo veliko filozofiranja. Boškov je bil trener pragmatik, točno se je vedelo, kaj mora kdo početi na nekem delu igrišča. Če lahko, lahko. Če ne gre, potem te ni notri. Popolno je poznal igro, toda bil je tudi kakovostna oseba. V slačilnici je znal ustvariti klimo vzajemnega spoštovanja, ekipnega duha. Niti enkrat nisva popila viskija v njegovi hiši ..."

Na pogrebu z velikani evropskega nogometa

Katanec se je v Begeču, nekaj kilometrov zahodno od Novega Sada, v sredo udeležil pogreba priljubljenega Boškova, ki so ga k večnemu počitku pospremili številni znani nogometni obrazi. Med njimi so bili tudi predstavniki Real Madrida na čelu z Emiliem Butragueñom in Joséjem Antoniom Camachom, sin bivšega predsednika Sampdorie Enrico Mantovani in skupina navijačev genovskega kluba, ki jim je družbo delal trener Siniša Mihajlović.

Prisotno je bilo tudi odposlanstvo Srbske nogometne zveze (FSS) na čelu s predsednikom Tomislavom Karadžićem, manjkali niso niti predstavniki Hrvaške nogometne zveze (HNS) in kolegi iz Črne gore (Dejan Savičević) ter ostalih sosednjih držav. Na pogrebu so bili poleg Katanca tudi predsednik Crvene zvezde Dragan Džajić in nekdanji nogometaši Ilija Petković, Slobodan Santrač, Dušan Savić, Vladimir Petrović in Albert Nađ

Žreb lige prvakov | Avtor: Reuters Reuters
Boškov je po igranju za Vojvodino, Sampdorio in Young Boys začel bogato trenersko in selektorsko kariero, v kateri je vodil Vojvodino, Real Madrid, Feyenoord, AS Romo, Napoli in dvakrat Sampdorio. Postal je prvak Jugoslavije in Španije, s Sampdorio pa je osvojil pokal pokalnih zmagovalcev (1990). Reprezentanco Jugoslavije je vodil kar trikrat, v dveh mandatih tudi po razpadu skupne države.

Hrvati daleč od stoodstotnega napredovanja

Ko je Katanec opravil s spomini na nekdanjega trenerja in soseda, se je lotil Hrvaške in njenega prihajajočega nastopa na svetovnem prvenstvu v Braziliji. "Kockasti" bodo imeli v finalu Lige prvakov znova svojega predstavnika, namesto Maria Mandžukića (Bayern) bo to letos Luka Modrić (Real Madrid), a je Katanec do ekipe selektorja Nika Kovača precej kritičen.

"Želite iskren odgovor? Nimate ravno takšne kakovosti, kakršno mislite, da imate. Imate naboj kot gorivo, ki lahko spodbudi zanos, navijaško evforijo in dobro klimo med igralci, toda daleč od tega, da boste stoodstotno napredovali iz skupine," je pred tekmami z domačinko Brazilijo, srednjeameriško velikanko Mehiko in afriškimi levi Kamerunom dejal Katanec.

"Brazilija je domačinka in ena od favoritinj za naslov. Tudi Mehika bi lahko bila v danem trenutku, v tem latinskem okolju, prevelik zalogaj za Hrvaško. Imate nekaj velikih zvezd v reprezentanci, imate obrambo, ki ni navdušujoča, toda imate nekaj igralcev, ki so še vedno prave uganke. Na primer, veliko se pričakuje od (Matea) Kovačiča, ki je brez dvoma velik talent, toda še vedno je 19-letnik. Z 19-letniki nikoli ne veš, pri čem si; za velike rezultate potrebuješ oblikovane in stabilne igralce."

"Niti malo mi ni všeč nogomet Chelseaja"

Katanec se je dotaknil tudi Lige prvakov, kjer je še pred torkovo tekmo med Bayernom in Realom v Münchnu za svojega favorita izpostavil kraljevi klub iz Madrida, medtem ko je priznal, da mu slavje Chelseaja ne bi bilo pogodu.

"Favorit? Real, če preživi gostovanje v Münchnu. Imajo vrhunsko kakovost v (Cristianu) Ronaldu, (Garethu) Balu, (Ángelu) di Maríi. Vrhunsko igrajo protinapade in so v stanju, da v petih sekundah osvojijo celo igrišče in zabijejo gol. Nikakor mi ne bi bilo všeč, da bi Ligo prvakov osvojil Chelsea. Niti malo mi ni všeč takšen nogomet," je pristavil Ljubljančan.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.