Šport > Nogomet
22 ogledov

Katastrofa: Južna Afrika slavila, a izpadla!

Južna Afrika slavi po remiju proti Sierri Leone Reuters
Nekaj več kot leto dni po tem, ko so gostili premierno svetovno prvenstvo na afriški celini, je Južno Afriko ujela boleča klofuta streznitve. Njihovi nogometaši so po spletnu bizarnih okoliščin ostali brez nastopa na prihajajočem afriškem pokalu narodov, kar ne bi bilo tako hudo, če na zelenici Soccer Cityja v Johannesburgu ne bi slavili še dolgo po tekmi. Selektor Pitso Mosimane je skupaj z vsemi navijači namreč mislil, da bo remi s Sierro Leone dovolj za njegovo ekipo. Ni bil.

Člen 14.1 pravilnika afriške nogometne zveze (CAF) namreč pravi, da se v primeru enakega števila točk ustvari krog reprezentanc, iz katerega napreduje tista, ki ima najboljše rezultate na medsebojnih tekmah. Na žalost Južne Afrike to ni bila "bafana bafana", ki je tekmovanje v skupini G sodeč po gol razliki sicer zaključila na prvem mestu, temveč Niger, ki je na tekmah proti Južni Afriki in Sierri Leone osvojil največ, šest točk. Kot kaže nihče v južnoafriški reprezentanci ni prebral "drobnega tiska", zaradi katerega so ostali brez nastopa v Ekvatorialni Gvineji leta 2012, saj je celo selektor Pitso Mosimane po tekmi dejal, da je ekipo zavestno postavil tako, da je igrala na remi.

“To je zelo žalostno za Južno Afriko, saj si država zasluži igrati na afriškem pokalu narodov prihodnje leto," je po tekmi skrušeno dejal Mosimane. "Počutim se, kot da mi je spodletelo. Ali mislite, da bi pustil Majora (napadalca Lehlohonola, op. a.) na klopi in v igro poslal vezista, če bi vedel, da potrebujemo gol? To nima smisla. Afrika je džungla, prijatelj moj. Evropske in južnoameriške kvalifikacije so tako zelo boljše, ker vse teče gladko, toda v Afriki je zelo težko igrati."

Ni še konec: pritožba na CAF

Kljub gromozanski napaki pri Južni Afriki ne obupujejo, saj so na CAF naslovili protestno pismo, v katerem so zapisali: "Videli smo, da je CAF oznanil, da se je iz naše skupine naprej uvrstil Niger, čeprav je Južna Afrika tekmovanje v skupini zaključila na prvem mestu po gol razliki, ki je univerzalno sprejet način ločevanja ekip, ki so točkovno izenačene. Razumemo, da za odločanje uporabljate pravilo 14.1, a vseeno menimo, da je ekipa, ki konča na vrhu na koncu tekmovanja avtomatično določena po 90 minutah igre, drugo mesto pa se nato določa po drugih pravilih. Svoj podrobnejši ugovor bomo poslali v kratkem, medtem pa želimo naznaniti našo željo po nasprotovanju tej interpretaciji in izvajanju pravil."

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.