Šport > Nogomet
43 ogledov

Kaučič: "Vzeli so nas naključno"

Žurnal24 main
Aleš Kaučič, predsednik navijaškega kluba Slovenia Supporters, je bil eden izmed četverice pripornikov na tekmi med Estonijo in Slovenijo, čeprav omenjeni niso odvrgli dimnih bomb.

Kaj točno se je dogajalo v Talinu med tekmo?
Nobenih težav nismo imeli, dokler Slovenija ni dala zadetka. Tedaj sta se "izkadili“ dve dimni bombi na slovenski tribuni, nekaj minut za tem so začeli varnostniki določene osebe, med drugim tudi mene, klicati s tribune in nas štiri predali estonski policiji. Dimne bombe so ostale na tribuni, poleg tega pa nihče od priprtih ni imel povezave z bombami. Vzeli so nas naključno, na podlagi izjave varnostnika, ki ga ob dogodku ni bilo v bližini.

Kdo vam je ponudil pravno pomoč?
Pomagal nam je Slovenec Dejan Selinšek, ki živi v Estoniji. Takoj po tekmi nam je zagotovil pravno pomoč svoje žene. Prišla je na policijsko postajo in nam izjemno koristila tudi kar zadeva jezik. Čeprav je policija pripeljala prevajalca, smo imeli težave s komunikacijo. Zapisnik, ki bi ga morali podpisati, je bil napisan v estonskem jeziku. Tolmač nam je na neki način razložil, ampak …

Koliko časa ste bili priprti?

Dva člana so izpustili ob treh, vedeli so, da imava prevoz do Rige, kjer naju je čakalo letalo za povratek. Ostala navijača sta policijsko postajo zapustila okrog pete ure, ko so uredili še druge zapisnike. Omenjena sta prispela z avtodomom. Eden od priprtih je bil mladoleten.

Boste poiskali dejanske krivce?

Težko je ugotavljati krivca in obtoževati koga, kar naenkrat se je zadimilo. Interne preiskave ne bo. Šlo je za dimne bombe, ne bakle. Nihče od ljudi, ki so bili tam, se ni pretirano pritoževal. Sicer so se slovenski navijači obnašali zelo lepo. Med slovenskimi navijači je dogovor, da bo vedno manj neredov oziroma da bo poostren nadzor v smislu samocenzure.

So bili policisti nasilni?
Ne, tega ni bilo. Zmotila nas je samo ignoranca, nihče nam ni povedal, kaj, kako, zakaj. Hladno skandinavsko so nas držali priprte. Brez kakršnihkoli dokazov. Od policije smo zahtevali videoposnetek, ki bi dokazal, da nismo krivi. Niso ga imeli. Vse je temeljilo na izjavi varnostnika, ki ni bil v bližini dogodka. Mi pa smo bili približno deset metrov stran od odvrženega pirotehničnega sredstva.

Kaj pravite na odziv Nogometne zveze Slovenije?
Ne vemo, ali so bili sploh obveščeni. Morda bi lahko vsaj kdo prišel, ko smo bili priprti v policijskem vozilu. Če so bili seveda obveščeni. Bolj smo ogorčeni nad ravnanjem estonskih organov. Bomo pa obvestili NZS.

Bo zaradi podpisa zapisnika, da ste krivi, sledila kazen?

Zapisnik nas povezuje z uporabo pirotehnike. Finančne kazni ne bomo dobili, ker gre le za opozorilo. Težava je, ker bo zapisnik poslan na NZS, na Uefo. Zato bomo o tem dogodku obvestili javnost. S tem bi radi opozorili na to, da morajo biti zakoni o navijačih zelo dodelani. V nasprotnem primeru lahko na podlagi izjave nekega varnostnika, ki po možnosti nima materialnih dokazov, trpijo nedolžni ljudje.

Lahko komentirate še dogodke v Genovi?

To ni dopustno. Upam, da bo Uefa ukrepala pravilno, v smislu, da druge reprezentance v skupini ne bodo oškodovane. Če priznajo tri točke Italiji, to ne bo v redu. Tekma bi morala biti ponovljena pred praznimi tribunami. Tudi vse ostale tekme v Srbiji bi morale potekati pred praznimi tribunami, srbskim navijačem pa mora biti onemogočen prihod na stadione v kvalifikacijah.

Se strinjate z izključitvijo Srbije iz kvalifikacij?

Igralci niso nič krivi, celo oni so bili napadeni. Izključil jih ne bi.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.