Šport > Nogomet
17 ogledov

Kdo bo najboljši nogometaš sveta?

Žurnal24 main
Čez dober mesec dni bo podeljena nagrada najboljšemu nogometašu leta 2008. Prvi favorit je Cristiano Ronaldo, a za vrat mu dihajo štirje nadvse neugodni zasledovalci.
 

Zadnjih pet dobitnikov

2007: Kaka (BRA)
2006: F. Cannavaro (ITA)
2005: Ronaldinho (BRA)
2004: A. Ševčenko (UKR)
2003: P. Nedved (ČEŠ)

Eminentna francoska revija France Football bo 2. decembra na gala prireditvi v Parizu razglasila dobitnika najprestižnejše individualne nagrade v svetu nogometa – Zlate žoge . Omenjeni francoski časnik to nagrado podeljuje že od leta 1956 dalje, v nogometni srenji pa uživa večjo veljavo od konkurenčne nagrade Fife, saj Zlato žogo izbira 96 novinarjev najbolj prestižnih in uglednih svetovnih športnih časnikov. Lani si je krono na glavo nadel Brazilec Kaka , letos pa gre po napovedih številnih strokovnjakov zmagovalca iskati med sledečimi petimi imeni: Cristianom Ronaldom, Lionelom Messijem, Xavijem, Ikerjem Casillasom in Fernandom Torresom.

Ronaldo je že prejel Zlato kopačko za najboljšega evropskega strelca v minuli sezoni. © Reuters

 
 
 

Osvojil sem angleško prvenstvo in Ligo prvakov in res ne vem, kaj več bi se še dalo storiti.

Cristiano Ronaldo

 
Cristiano Ronaldo (23, Portugalska)
Če ne bi bilo evropskega prvenstva, dilem o tem, kdo bo osvojil nagrado za naj igralca sezone, sploh ne bi bilo. Superzvezdnik Manchester Uniteda je lani zabil 42 zadetkov , osvojil naslov angleškega in evropskega prvaka, med vsemi kandidati pa je tudi prvi, ki je že osvojil eno bolj prestižnih priznanj za dosežke v minuli sezoni. Za najboljšega ga je namreč razglasilo združenje FIFpro , ki pod svojim okriljem združuje kar 57.500 profesionalnih igralcev nogometa po vsem svetu. Edina črna pika v Portugalčevi sijajni sezoni je nastop na evropskem prvenstvu, kjer Ronaldo ni navduševal, malce pa je njegovo vlogo prvega favorita ogrozila tudi operacija stopala , zaradi katere je izpustil prvi mesec letošnje sezone. Ronaldo sam ne dvomi o tem, kdo je najboljši igralec sveta. "Osvojil sem angleško prvenstvo in Ligo prvakov in res ne vem, kaj več bi se še dalo storiti. Prepričan sem, da bom Zlato žogo osvojil jaz," pravi Ronaldo. Bomo videli. V preteklosti so se presenečenja že dogajala.


Lionel Messi je ob začetku sezone 2008/09 v fantastični formi. © Reuters

 
Lionel Messi (21, Argentina)
Edini Neevropejec v najožjem krogu kandidatov ima za seboj povprečno klubsko sezono, na največjih mednarodnih tekmovanjih pa letos ni nastopal. A kljub temu številni menijo, da je v tem trenutku le Lionel Messi tisti, ki se lahko postavi ob boku Cristianu Ronaldu. "Na treningih ga gledam vsak dan in kar ne morem verjeti česa vsega je zmožen.  Messi je naravnost fantastičen nogometaš in nedvomno najboljši igralec sveta v tem trenutku," pravi njegov soigralec pri Barceloni Thierry Henry , zanj pa navija tudi lastnik prestižne titule Brazilec Kaka . "Messi in Cristiano sta odlična, a po mojem mnenju je Leo vseeno malce boljši. Je nogometaš, s katerim bi si vsak želel igrati," meni Kaka. Messi je novo sezono začel izjemno in je eden najbolj zaslužnih za preporod Barcelone , a gledano v celoti ima v letu 2008 Ronaldo le večje možnosti za zmago. Messijev glavni adut so tudi emocije, saj je v tem trenutku najbolj razigran od vseh petih največjih favoritov.


Iker Casillas je osvojil naslov evropskega prvaka in naslov španskega državnega prvaka z Realom iz Madrida. © Reuters

 
Iker Casillas (27, Španija)
Številnim zamisel o tem, da bi nagrado za najboljšega igralca sezone prejel vratar, ni najbolj všeč. Denimo direktorju časnika France Football Denisu Chaumierju , ki je kar pred televizijskimi kamerami dejal, da se kaj takšnega preprosto ne more zgoditi. V Španiji menijo drugače - že vse od izteka evropskega prvenstva španski mediji izvajajo pravo kampanjo s sloganom "Zlata žoga za Ikerja" , Real iz Madrida je na svoji spletni strani celo začel s peticijo in zbral več kot 50 tisoč glasov podpore svojemu vratarju, zanj pa navija tudi njegov nekdanji soigralec David Beckham . "Iker je neverjetno nadarjen vratar. Bilo bi dobro, če bi enkrat za spremembo to nagrado prejel vratar. Navijam zanj," je iz Los Angelesa sporočil Beckham . Njegova zmaga bi bila izjemno presenečenje, a vendarle vse od časov Oliverja Kahna noben vratar ni bil tako blizu eliti elit.


Xavi je bil izbran za najboljšega igralca evropskega prvenstva v Avstriji in v Švici. © Reuters

 
 
 

Nisem tip igralca, ki bi osvojil Zlato žogo. Nisem pretirano skromen, a dejstvo je, da sem igralec, ki gradi kolektiv.

Xavi

 
Xavi (28, Španija)
Najboljši igralec evropskega prvenstva se je v najožjem krogu kandidatov znašel iz preprostega razloga: ker je bil najboljši igralec najpomembnejšega nogometnega dogodka v letu 2008 . Prav zaradi tega je leta 2006 nagrado osvojil Italijan Fabio Cannavaro kot naj igralec svetovnega prvenstva, a v letu 2008 se zdi konkurenca vseeno prehuda. Xavi meni, da sam pravzaprav ne sodi v to druščino. "Nisem tip igralca, ki bi osvojil Zlato žogo. Nisem pretirano skromen, a dejstvo je, da sem igralec, ki gradi kolektiv. Odvisen sem od moštva in od svojih soigralcev, saj ne slovim kot igralec, ki bi sam odločal tekme," je skromen Xavi . Če Barcelona ne bi imela za seboj črne sezone brez lovorik, bi bile njegove možnosti vsekakor neprimerno višje. Tako pa …


Fernando Torres je v svoji debitantski sezoni na Otoku zabil kar 24 zadetkov, kar poprej ni uspelo še nobenemu novincu. © Reuters

 
 
 

Za Zlato žogo se bosta borila dva nogometaša – Cristiano Ronaldo in Fernando Torres. Moje mnenje je, da je Fernando boljši.

Rafael Benitez

 
Fernando Torres (24, Španija)
Zvezdnik Liverpoola ima na stavnicah od vseh petih najmanj možnosti, čeprav je iz statističnega vidika njegova sezona denimo precej bolj uspešna od Messijeve. V angleškem prvenstvu je zabil 24 zadetkov , dosegel pa je tudi zadetek za zmago Španije v finalu evropskega prvenstva. Ker igra v Angliji , ga španski mediji ne podpirajo tako zavzeto kot Xavija in Casillasa, zato je največjega zaveznika našel v trenerju Rafaelu Benitezu . "Torres je ta hip najboljši napadalec na svetu. Kar se mene tiče, se bosta za Zlato žogo borila dva nogometaša – Cristiano Ronaldo in Fernando Torres. Moje mnenje je, da je Fernando boljši," pravi Benitez. Španija ima resda kar tri kandidate za zmago, a vseeno se zdi, da bo tudi po letu 2008 Zlato žogo doma hranil le en španski nogometaš – Luis Suarez .
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.