Šport > Nogomet
23 ogledov

Kek: "Bi v tem primeru kdo pomagal nam?"

italija slovenija firence kek Saša Despot
Slovenska nogometna reprezentanca bo v torek ob 20.45 v mariborskem Ljudskem vrtu igrala še zadnjo tekmo kvalifikacij za evropsko prvenstvo 2012. Izbranci Matjaža Keka se nanj ne morejo več uvrstiti, a vseeno poudarjajo, da sta motivacija in želja po ugodnem razpletu na obračunu s Srbijo velika.

Pred zadnjim tekmovalnim dnem kvalifikacij je stanje v skupini C naslednje. Zmagovalec skupine je Italija, ki je na devetih tekmah zbrala 23 točk, na drugem mestu je Estonija (10 tekem/16 točk), tretja je Srbija (9/15), četrta Slovenija (9/11), peta Severna Irska (9/9), zadnji pa Ferski otoki (10/4).

Za končno drugo mesto, ki vodi v dodatne kvalifikacije, se tako potegujeta le še Estonija, ki je odigrala že vse svoje tekme, in Srbija. Slednja pa mora v Mariboru za končno drugo mesto nujno zmagati, saj ima slabši izkupiček s tekem z Estonci. Izbranci Vladimirja Petrovića - Pižona bodo tako zelo motivirani, slovenski selektor Kek pa kljub dejstvu, da ta obračun za njegove izbrance nima "odločilnega" pomena, poudarja, da motivacija ni vprašljiva.

"Za nami je nekaj več časa za trening. Po petkovem razpletu pa so seveda naše misli usmerjene v jutrišnji dvoboj, ki ima na eni strani motiv napredovanja, na drugi pa motiv popraviti nekatere slabše stvari od pričakovanj v zadnjem času, motiv prekiniti tradicijo brez zmage proti državam nekdanje Jugoslavije in tudi velik športni motiv z usmeritvijo v prihodnost. Gre vseeno za kvalifikacijsko tekmo, za točke, in tukaj se motivacije ne bi smelo postavljati pod vprašaj. Zato se tu vprašam, ali bi kdo v takem primeru pomagal nam? Bi nam kdo kaj podaril?" je na novinarski konferenci na Ptuju povedal Kek in se izognil vprašanjem o prihodnosti na mestu selektorja.

Poudaril je, da je zadnje, kar je trenutno pomembno, ali bo ostal selektor. V slovenskem taboru vse moči usmerjajo le v torkovo tekmo. Da jo bodo vzeli resno, dokazuje tudi razmišljanje prvega strokovnega moža reprezentance: "Jutri v Mariboru ne bo poligona za preizkušanje in eksperimentiranje. Tega bo dovolj v pripravah v novem ciklu. Jutri bo glavno vodilo pozitiven rezultat. Z angažiranostjo, borbeno igro, zavzetostjo, s taktično disciplino priti do ugodnega izida," je odločen Kek.

Ta zagotovo ne bo mogel računati na kaznovanega kapetana Roberta Korena, kandidati za njegovo mesto v začetni enajsterici pa so Dare Vršič, Armin Bačinović in Rene Krhin, pri čemer je bržčas v prednosti vezist Olimpije Ljubljane. Zdravstvene težave z mišico ima Milivoje Novaković, ki v nedeljo ni vadil z ekipo, nekaj težav ima tudi Miral Samardžić, medtem ko je Boštjan Cesar staknil prehlad. "Drugo pa je v redu," ni tarnal Kek. S kakršno koli postavo bo Kek začel, od nje pričakuje agresivnost: "Ne smemo čakati, moramo reagirati, moramo agresivno odigrati proti njihovemu golu – z željo, da čim prej zabijemo zadetek. Ne pa le čakati na kakšen protinapad. Glede na to, da bodo oni gotovo maksimalno motivirani, moramo mi odgovoriti z enako agresivnostjo."

Da z motivacijo ne bo težav, je poudaril tudi Aleksandar Radosavljević: "Motiv je tudi na treningu zmagati. Zakaj ne bi bil v kvalifikacijski tekmi? Srbija je gotovo dobra reprezentanca, ampak tudi sami so si krivi, da so se znašli v takem položaju. Mi bomo gotovo odigrali popolnoma angažirano."

Mišo Brečko prav tako deli mnenje kolegov iz reprezentančnega tabora in dodaja, da bo tekma zanimiva. "Vemo, kakšna reprezentanca je Srbija, ima odlične posameznike, toda Slovenija ima z njo same neodločene izide in jo bomo poskušali premagati. To bo gotovo zanimiv obračun. Oni so v drugačnem položaju kot mi, toda igramo doma in želimo kvalifikacije končati na najboljši način," meni Brečko in dodaja: "Srbi imajo zelo močan napad, zvezno vrsto, ofenziva je njihovo najmočnejše orožje. Ampak tudi mi moramo biti nevarni za njihov gol in verjamem, da bomo."

Tekmo v Ljudskem vrtu bodo sodili Belgijci na čelu z uglednim delivcem pravice Frankom de Bleeckerejem.

Petrović obljublja derbi

Nogometna reprezentanca Srbije se od nedelje v Mariboru pripravlja na odločilno tekmo v kvalifikacijah za evropsko nogometno prvenstvo 2012 v Ukrajini in na Poljskem. S torkovo zmago v Ljudskem vrtu bi Srbi osvojili drugo mesto v skupini C in si zagotovili dodatne kvalifikacije.

"Tekma s Slovenijo bo derbi, ker je vsaka tekma z reprezentancami nekdanje Jugoslavije priložnost za dokazovanje, kdo je boljši," je na današnji novinarski konferenci dejal srbski selektor Vladimir Petrović. "To je kot derbi Partizan – Crvena zvezda ali Olimpija – Maribor, kjer se ne glede na položaj na lestvici razvnamejo strasti. To igralcem dopovedujem in se tega tudi zavedajo," je še dodal Petrović.

nemanja vidić srbija | Avtor: EPA EPA
Srbska nogometna reprezentanca ne bo nastopila v popolni postavi. Vprašljiv je nastop branilca Nemanje Vidića, selektor Petrović pa je dejal, da bo v torek dopoldne imel jasnejšo sliko o enajsterici, ki bo stopila na igrišče Ljudskega vrta. Čeprav je Slovenija izpadla iz kombinacij za drugo mesto, je Petrović previden: "Večkrat sem dejal, da bo ta tekma neposredno odločila o drugem mestu. Zmotil sem se le v tem, da smo mi še vedno kandidati za drugo mesto, Slovenija pač ne."

Za Srbijo šteje le zmaga. "Gremo na zmago, a ne z glavo skozi zid. Tekmecu bomo poskušali vsiliti našo igro in dali vedeti, da smo prišli po tri točke. Slovenci so bili v kvalifikacijah na domačem terenu neuspešni in ekipa, ki tri tekme izgubi, se hoče dokazati. Tekma s Srbijo pa je zanje prava priložnost, ne glede na položaj na lestvici. Slovenija ima kompaktno zasedbo, z njimi ne smemo iti v pozicijsko borbo in izčrpavanje, ker so iz protinapadov izjemno nevarni. Boljši smo v individualni kakovosti, kar nam lahko prinese zmago."

Iz Nogometne zveze Srbije so še enkrat sporočili, da navijačem iz Srbije vstop na stadion ne bo dovoljen. Pozivajo jih, naj ne hodijo v Maribor, saj bo ob vstopnici treba predložiti osebno izkaznico ali potni list s stalnim prebivališčem v Sloveniji. Srbija namreč plačuje davek neredov na kvalifikacijski tekmi v Genovi, kjer je bila tekma z Italijo prekinjena in registrirana 3:0 za domače.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.