Šport > Nogomet
23 ogledov

Kek dobil porcijo na evropski premieri

Kampl Red Bull Salzburg Žalgiris Evropska liga kvalifikacije
1/31
EPA
Matjaž Kek je z Rijeko na prvi tekmi Evropske lige v zgodovini kluba visoko izgubil pri Vitórii Guimarães (0:4). Roman Bezjak zabil na obračunu s PSV-jem Tima Matavža (2:0), Kevin Kampl podal za enega izmed golov Salzburga proti Elfsborgu (4:0).

Premiera Rijeke v Evropskiligi in sploh prva klubska tekma v skupinskem delu kakšnega evropskega pokala za Matjaža Keka se ni razpletla po željah mojstrov s Kvarnerja. Pokrpano moštvo nekdanjega slovenskega selektorja bi pri Vitórii Guimarães, nekdanjemu klubu Zlatka Zahovića, sicer skorajda povedlo, ko je poskus prvega strelca Leona Benka v zadnjem trenutku ustavil eden izmed branilcev.

Domači so nato povsem zagospodarili na igrišču in povedli v 36. minuti, ko je po kotu zadel Abdoulaye Ba. Po vsega treh minutah nadaljevanja je na 2:0 povišal še en Afričan Nii Plange, vseh upov pa je bilo konec po prekršku kapetana Luke Marića v kazenskem prostoru, ki ga je z uspešno izvedeno enajstmetrovko kaznoval še tretji Afričan, po igralcu iz Burkine Faso in Senegalcu tokrat Nigerijec Moussa Maâzou

Da so lahko slavili tudi Portugalci, je z golom za končnih 4:0 poskrbel domačin André André, ki je izkoristil napako vratarja Ivana Vargića in postavil končni rezultat. Poraz s štirimi goli je tudi najvišji evropski v zgodovini kluba. Na drugi tekmi skupine I sta Real Betis in Lyon v Sevilli remizirala brez golov.

Bezjakova mojstrovina s 40 metrov utišala Eindhoven

Eden junakov prvega večera skupinskega dela letošnje Evropske lige je bil brez dvoma novopečeni reprezentant Roman Bezjak. Nekdanji član Celja je z bolgarskim Ludogorcem gostoval pri PSV Eindhovnu, tekmo pa je v ekipi Phillipa Cocuja začel tudi njegov rojak Tim Matavž

Bezjak je nizozemske podprvake, ki so se v kvalifikacijah za Ligo prvakov proti AC Milanu močno približali uvrstitvi v najelitnejše evropsko tekmovanje, šokiral v 60. minuti, ko je zabil vodilni zadetek. Bolgari so vodstvo dobrih deset minut kasneje še povišali in slavili eno največjih zmag.

Izgubila oba favorita

Na ne preveč zapolnjenem stadionu Philips je PSV sicer igral dobro, toda Bolgari so bili konkretnejši. Matavž je v prvem polčasu zapravil tudi lepo priložnost za vodstvo, nato pa je Bezjak mojstrsko izkoristil slabo izbijanje vratarja Jeroena Zoeta in po njegovem izletu žogo z lobom "iz prve" z dobrih 30 metrov poslal v mrežo. 

Bezjak Barthe Misidjan PSV Eindhoven Ludogorec Evropska liga | Avtor: Reuters Reuters
S tem pa še ni bilo konec presenečenj v skupini B, kjer je doma izgubil tudi drugi favorit za napredovanje Dinamo Zagreb. Zagrebčane je na Maksimirju premagal ukrajinski Černomorec (2:1), ki je napovedal še vroč boj za prvi dve mesti. 

Kampl podal, Iličić niti v ekipi

Kevin Kampl je bil spet med glavnimi zvezdami lahke zmage Red Bull Salzburga proti Elfsborgu (4:0). Nemški Slovenec, ki je na dan tekme podaljšal pogodbo s klubom do leta 2018, je za 1:0 pripravil gol Alanu, nato pa je s hat-trickom zasijal šolarček Barcelone Jonathan Soriano

Josipa Iličića ni bilo v ekipi Fiorentine, ki jo je s tribun proti Paçosu Ferreiri (3:0) spremljal tudi operirani Mario Gómez. Ob odsotnosti najdražjega napadalca je vodilni gol zabil – branilec. Gonzalo Rodríguez je bil do polčasa edini strelec, zmago pa sta kasneje potrdila še "stalni osumljenec" Giuseppe Rossi in Ryder Matos.

Wigan do zgodovinske točke

Angleški drugoligaš Wigan Athletic, v skupini D rival Maribora, je ob četrtkovem porazu vijoličastih proti Rubinu Kazanu (2:5) osvojil zgodovinsko prvo evropsko točko z remijem pri Zulte-Waregemu (0:0). Laticse je v Bruslju podpiralo slabih 3.000 navijačev, ki bi lahko po strelu Jamesa McArthurja slavili že po nekaj minutah, a se je zatresla le vratnica.

Domači so s Thorgnom Hazardom, bratom razvpitega belgijskega reprezentanta Edena, na mokrem igrišču nato prevzeli vajeti igre, James McClean pa bi jim na prvi Wiganovi evropski tekmi v zgodovini kluba kmalu podaril tudi vodstvo, a je tudi njegov "strel" zadel lastno prečko. Priložnosti za zmago sta do konca zapravili obe moštvi, Wigan pa zdaj na domačem stadionu DW čaka slovenski prvak.

Beli robčki Valencii

Eden izmed rezultatov kola je bil prav gotovo tudi domači poraz Valencie proti Swansea Cityju (0:3). Pri "netopirjih" po prihodu trenerja Miroslava Đukića več kot očitno škripa, nekdanji član kluba je javno že pred tekmo napadel igralce, ti pa so mu poleg novega ligaškega poraza vrnili še z blamažo na domači Mestalli.

Za moštvo nekdanjega zvezdnika španske lige Michaela Laudrupa so zadeli Wilfried Bony v prvem polčasu, ko je bil že izključen branilec domačih Adil Rami, v nadaljevanju pa sta mrežo zatresla še stara znanca iz La Lige Michu in Jonathan de Guzmán. Besni navijači so igralce po mahanju z belimi robčki pričakali po tekmi in zahtevali opravičilo. Ligaški poraz proti Sevilli bi Đukića bojda že lahko naredil za bivšega.

Evropska liga, skupinski del, 1. kolo:

Skupina A

St. Gallen : Kuban Krasnodar 2:0 (0:0)
Karanović (56), Mathys (76)
RK: Kaboré (90/Kuban)

Valencia : Swansea City 0:3 (0:1)
Bony (14), Michu (58), De Guzman (62)
RK: Rami (10/Swansea)

Skupina B

Dinamo Zagreb : Černomorec 1:2 (1:0)
Junior (43); Antonov (62), Dja Djedje (65)

PSV Eindhoven : Ludogorec 0:2 (0:0)
Bezjak (60), Misidjan (74)
Matavž (PSV) je odigral celo tekmo, Bezjak (Ludogorec) je igral do 80. minute.

Skupina C

Salzburg : Elfsborg 4:0 (2:0)
Alan (36), Soriano (44/11-m, 69, 79)
Kampl (Salzburg) je igral do 72. minute.

Standard Liege : Esbjerg 1:2 (0:0)
Bia (73); Van Buren (63), Bakenga (90)

Skupina D

Maribor : Rubin Kazan 2:5 (1:2)
Milec (35), Fajić (73); Karadeniz (23), Marcano (27), Eremenko (69), Rondon (90), Rjazancev (90)

Zulte-Waregem : Wigan Athletic 0:0

Skupina E

Fiorentina : Paços Ferreira 3:0 (1:0)
Rodríguez (30), Matos (67), Rossi (76)
Iličića (Fiorentina) ni bilo v ekipi.

Pandurii Targu Jiu : Dnipro 0:1 (0:1)
Rotan (38)

Skupina F

Eintracht Frankfurt : Bordeaux 3:0 (2:0)
Kadlec (4), Russ (16), Djakpa (52)
RK: Orban (62/Bordeaux)

Maccabi Tel-Aviv : APOEL Nikozija 0:0
Itzhaki (Maccabi) je v 90. minuti zapravil enajstmetrovko.

Skupina G

Dinamo Kijev : Genk 0:1 (0:0)
Gorius (62)

Thun : Rapid 1:0 (1:0)
Schneuwly (35)

Skupina H

Estoril : Sevilla 1:2 (0:0)
Miguel (61); Machin (59), Gameiro (77)

Freiburg : Slovan Liberec 2:2 (2:0)
Schuster (22/11-m), Mehmedi (35); Kalitvincev (67), Rabušić (74)
RK: Guede (78/Freiburg); Rybalka (90/Slovan)

Skupina I

Betis : Lyon 0:0

Vitória Guimarães : Rijeka 4:0 (1:0)
Ba (36), Plange (48), Maazou (68/11-m), André (81)
Škarabota (Rijeka) ni bilo v ekipi.

Skupina J

Apollon Limasol : Trabzonspor 1:1 (1:1)
Sangoy (18/11-m); Malouda (20)

Lazio : Legia Varšava 1:0 (0:0)
Hernanes (53)
Šulerja (Legia) ni bilo v ekipi.

Skupina K

Šerif : Anži Mahačkala 0:0
Samardžić
(Šerif) je odigral celo tekmo.

Tottenham Hotspur : Tromsø 3:0 (2:0)
Defoe (21, 29), Eriksen (86)

Skupina L

Maccabi Haifa : AZ Alkmaar 0:1 (0:0)
Gudmundsson (71)

PAOK Solun : Šahtar Karagandi 2:1 (0:0)
Athanasiadis (75), Vukić (90); Canas (50/11-m)
RK: Porjvajev (87/Šahtar)

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.