Šport > Nogomet
26 ogledov

Kek iz Estonije: "Cilj jasen – zmaga!"

Matjaž Kek Matjaz
1/15
Žurnal24 main
Varovanci Matjaža Keka bodo v Talinu odigrali zadnjo tekmo letošnjega leta. V torek jih v prestolnici Estonije čaka domača izbrana vrsta. "Cilj je vsem znan," pravi Kek. Agencija Reuters fotografirala trening.
Naš cilj pa je jasen, to je zmaga, saj potrebujemo točke. Naredili bomo vse, da pridemo do ugodnega izida z vsem spoštovanjem do gostiteljev. Estonci so že dokazali svojo kakovost, so spoštovanja vreden tekmec, tako kot vsak, toda cilj je vsem znan.
Matjaž Kek

Slovenska nogometna reprezentanca je v ponedeljek prispela na prizorišče četrte tekme kvalifikacij za Euro 2012. V Talinu se bo v torek ob 20.30 po slovenskem času merila z Estonijo. Cilj izbrancev Matjaža Keka je zmaga, kar pa bo zagotovo težje doseči kot na petkovem obračunu proti Ferskim otokom. POGLEJTE SI GALERIJO S TRENINGOV V TALINU

Slovenija je ferske nogometaše odpravila z lahkoto in na koncu slavila s 5:1. Po zanesljivem uspehu pa se Slovenci niso veselili le treh točk, temveč tudi zmage Estoncev v Srbiji, saj so torkovi tekmeci Srbom, enim resnih konkurentov za zaključni turnir stare celine, vzeli pomembne točke v boju za EP 2012.

Toda hkrati je bil uspeh Estoncev, ki so ga sami razglasili kar za največjo nogometno zmago doslej, tudi resno opozorilo. Že res, da ta baltska državica ne velja za najuglednejšo v nogometnem svetu, a reprezentanti v veliki večini igrajo v tujih klubih, od Danske, Norveške, Grčije, Anglije, Cipra, Rusije, Švedske, Nizozemske do Azerbajdžana. Konstantin Vasiljev pa brani barve lendavske Nafte in velja za enega boljših tujcev v slovenski ligi, v izbrani vrsti pa ima prav tako ključno vlogo. Slednji pravi, da je ena redkih šibkih točk slovenske vrste počasnost vezistov.

"Čaka nas zelo težka tekma, domačini bodo polni samozavesti po zmagi v Beogradu. Naš cilj pa je jasen, to je zmaga, saj potrebujemo točke. Naredili bomo vse, da pridemo do ugodnega izida z vsem spoštovanjem do gostiteljev. Estonci so že dokazali svojo kakovost, so spoštovanja vreden tekmec, tako kot vsak, toda cilj je vsem znan," je poudaril selektor.

V taboru Slovenije, 19. reprezentance na lestvici Mednarodne nogometne zveze (Fifa), vse poteka po ustaljenem programu, priprave in analize estonske igre so v polnem teku, tudi zdravstveni karton v ekipi je bolj ali manj prazen. Tako Kekovim nogometašem preostane "le" še to, da na stadionu A. Le Coq Arena (kapaciteta približno 10.000 sedišč – po napovedih bo na tekmi približno 7000 ljudi), imenovanem po estonski pivovarni, pokažejo, zakaj so v vlogi favorita proti 85. ekipi sveta.

Strokovni štab nam je zagotovil obilico podatkov o tekmecih, ki so pokazali, da se dvigujejo, da imajo kakovost, toda mi razmišljamo o sebi. Želimo se čim bolje pripraviti na tekmo in doseči dober izid.
Robert Koren

"Estonija je proti Srbiji res pokazala dobro igro, toda s tem se ne obremenjujemo preveč. Strokovni štab nam je zagotovil obilico podatkov o tekmecih, ki so pokazali, da se dvigujejo, da imajo kakovost, toda mi razmišljamo o sebi. Želimo se čim bolje pripraviti na tekmo in doseči dober izid," pravi kapetan Robert Koren.

V reprezentanci so že pred tekmama proti Ferskim otokom in Estoniji, ki bo igrala brez kaznovanega kapetana Raia Piiroje, na glas povedali, da želijo osvojiti vseh šest točk. S tem so si na ramena naložili določen pritisk, ki je bržčas še malce večji prav zaradi že omenjenega slavja Estoncev v Srbiji.

"Pritisk je del našega življenja, tako stroke kot igralcev. Čim manj se s tem obremenjuješ, manj imaš težav. Kdor s tem ne zna živeti, je zelo 'hendikepiran'. Ampak popolnoma zaupam fantom, odigrali bodo po najboljših močeh. Izid me ne zanima preveč, obremenjujem se s tem, kako odigrati kakovostno, kako odigrati zbrano, taktično disciplinirano in kako izkoristiti ponujene priložnosti," je na novinarski konferenci dan pred tekmo še povedal Kek.

V skupini C po treh tekmah s sedmimi točkami vodijo Italijani, Estonci so s šestimi drugi, tretja Slovenija pa ima tako kot Srbija in Severna Irska (ta ima tekmo manj) štiri točke. Ferci so po štirih tekmah pričakovano brez točke.

 

Vse žaljive komentarje ali take z grdimi besedami in take, ki nimajo povezave z vsebino članka smo in bomo zbrisali. V komentarjih ohranite nivo kulture.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.