Šport > Nogomet
2 ogledov

Kek je izbral Xavija

Matjaž Kek se ponedeljkove slovesnosti v Zürichu ne bo udeležil. (Foto: Reuters) Žurnal24 main
Za nogometaša leta 2010 kandidirajo Xavi Hernández, Andrés Iniesta (s Španijo sta poleti osvojila naslov svetovnega prvaka) in njun klubski soigralec Leo Messi. Matjaž Kek je izbral Xavija.

"Mislim, da je svetovno prvenstvo zaznamovalo leto, zato imata prednost Xavi in Iniesta," je svoj izbor Xavija Hernándeza za nogometaša leta obrazložil slovenski selektor Matjaž Kek. Tudi on je oddal glas, ki prispeva h končni odločitvi. Mednarodna nogometna zveza (Fifa) bo zmagovalca sporočila v ponedeljek na slavnostni prireditvi v Zürichu.

"Generacij ne gre primerjati"
Kek na tovrstne izbore ne da veliko, saj pravi, da gre za subjektivne ocene. Prav tako ni želel ocenjevati, kako visoko v zgodovini nogometa uvršča prvega favorita za prestižno nagrado Xavija. "V nogometu je 10 let ogromno. Nemogoče je primerjati že obe slovenski reprezentanci, ki sta se uvrstili na svetovno prvenstvo. Nogomet se razvija. Primerjave med generacijami niso mogoče," pravi vodja slovenskega strokovnega štaba in nadaljuje: "Malo je takih, kot sta bila Pelé in Maradona. Vsak je zaznamoval svoj čas. Vprašanje je, kaj v tem letu pomeni Messi. Seveda v Barceloni že, kaj pa svetovno prvenstvo?"

Ni za žele in lakaste kopačke
Kek, rojen leta 1961, je lahko spremljal tudi igre velikega Brazilca Peléja, a ne želi podajati sodbe o tem, kdo je največji nogometaš vseh časov. "V zgodnjih letih sem doživel Peléja, pozneje Maradono, ko pa sem igral, mi je bil že zaradi igralnega mesta všeč Franco Baresi. Še vedno pa najbolj cenim igralce, ki so v službi ekipe kot pa superzvezdnike z želejem in lakastimi kopačkami," pravi selektor, ki se podelitve v Zürichu ne bo udeležil. "Nisem niti dobil vabila. Tako ali tako bom gost trenerskega seminarja na Slovaškem, potem pa že sledi priprava za prijateljsko tekmo z Albanijo," je sklenil.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.