Šport > Nogomet
8 ogledov

Kek: Lahko premagamo vsakogar

kek_zastava_sad Žurnal24 main
Slovenski nogometni selektor skupaj s svojimi varovanci v soboto začenja nov kvalifikacijski ciklus. Zbor danes na Ptuju. Do Južnoafriške republike 2010 jih čaka še dolga in trnova pot.
 

Preberite še

Kekove težave z vratarji
Pogovor z Matjažem Kekom po tekmi s Hrvaško
Odmevi po tekmi Slovenija : Hrvaška

Zadnja tekma proti Hrvaški je navdušila večino na tribunah. Kako ste jo videli vi?
Zelo rad sem objektiven. Treba je priznati, da so bili določeni deli tekme v redu, dosegli smo dva gola iz prekinitev, kar nam v prejšnjih tekmah ni uspevalo. Objektivno je, da smo na sredini igrišča naredili premalo in da smo bili v zadnji vrsti bojazljivi. Tekmo sem spremljal z mešanimi občutki, seveda pa sta bila pozitivna vzdušje na stadionu in sprejem reprezentance, s čimer so zelo zadovoljni tudi fantje.

 
 

Od fantov zahtevam in bom zahteval do konca, naj se proti vsakemu nasprotniku postavijo tako, da se ga da premagati. To je tisto, kar pogrešam jaz in kar pogreša tudi nogometna Slovenija.

Matjaž Kek

 
Kaj vam osebno kot domačemu fantu pomeni vrnitev reprezentance v Maribor?
Fant sem bil nekoč, zdaj sem že v zrelih letih (smeh). Igrati na domačem stadionu je seveda nekaj posebnega, a jaz sem selektor slovenske reprezentance. Tukaj sem jaz najmanj pomemben, pomembna je reprezentanca. Sem pa vesel, da se je izbrana vrsta vrnila v Maribor, na ta krasni objekt, pred štajersko publiko, ki je izjemno kritična, a poštena. V večini primerov se je to pokazalo tudi proti Hrvaški.

Vas kakšen del igre še posebno muči oziroma vas ni navdušil na odigranih tekmah?

Preveč je individualnih napak pri oddajanju in sprejemanju žoge. Vendar je to že problem, ki izhaja iz tehnike, in tega v nekaj dneh v reprezentanci ne moreš popraviti. Od fantov zahtevam in bom zahteval do konca, naj se proti vsakemu nasprotniku postavijo tako, da se ga da premagati. To je tisto, kar pogrešam jaz in kar pogreša tudi nogometna Slovenija.

"Marko Šuler (s številko 4) je igralec, na katerega se lahko zaneseš." © Saša Despot

 
Je Slovenija v Marku Šulerju po dolgem času spet dobila dominantnega in zanesljivega štoperja, kakršen je bil Aleksander Knavs?
Nočem primerjati nobenega igralca z nekom iz preteklosti. Vemo, kaj je za našo selekcijo pomenil Knavs. Marko Šuler je komaj dobro začel igrati za reprezentanco, viden je velik napredek, ki ga je v zadnjem času dosegel pri Gentu, kjer tudi redno igra. Je igralec, na katerega se lahko zaneseš. Navdušujeta njegov odnos do dela in velika profesionalnost.

Robert Koren je zagotovo neka še neizkoriščena, dodatna vrednost tega moštva. Je on tisti manjkajoči vezni člen med napadom in sredino?
Vse ste že povedali. Res je, da je zadnje čase manjkal reprezentanci. Ogromno napora je vložil v vrnitev po poškodbi, igra za svoj klub, kar je izjemno pomembno. Njegove odlike niso sporne, mora se vključiti v reprezentanco in prepričan sem, da je tega sposoben. Veseli me, da kaže izredno veliko željo, da bi pomagal izbrani vrsti.

Robert Koren bo po vrnitvi v reprezentanco spet eden od ključnih členov Kekove čete. © Boštjan Tacol

 
Nekaj besed o naši skupini. Vse nasprotnike imate najbrž že nekaj časa v mislih, kaj nam lahko poveste o njih?
Ni treba kaj dosti filozofirati, favorita sta Češka in Poljska. Slovaki in Severni Irci nekako spadajo v naš rang. Absolutno spoštujemo vsakega nasprotnika, a mi imamo v tej skupini svoje ambicije, želje in cilje, in če bomo objektivni, potem sem prepričan, da bomo nabirali točke.

 

Na Ptuju se začenja misija SP 2010

Slovenski selektor bo danes na Ptuju zbral svoje varovance. Te v soboto v Wrocławu čaka prva kvalifikacijska tekma za uvrstitev na SP 2010 v Južnoafriški republiki proti Poljski. Naslednjo sredo bo Slovenija v Mariboru gostila Slovaško. Vstopnice za to tekmo so že v predprodaji in stanejo od deset do 16 evrov.

Kaj pričakujete od prve tekme na Poljskem?
Želim si in upam, da bomo končno vzeli skalp eni od odmevnejših reprezentanc, in tako se bomo postavili tudi proti Poljakom. Res je, da igramo v gosteh, a poskušali bomo napasti visoko in jih držati čim dlje od svojega gola. O njih imamo dovolj podatkov, to pa je vse, ne mislim preveč filozofirati. Preprosto je treba fante prepričati, da lahko premagajo vsakogar. Je pa res, da če nismo pravi, lahko proti vsakemu tudi izgubimo. To je pač naša resničnost.

Kakšen točkovni izkupiček bi vas zadovoljil na prvih tekmah?
Bil bi zelo zadovoljen, če bi dobili obe domači tekmi, proti Slovakom in Severnim Ircem. To bi bilo dobro in tudi nekako realno. Če bi nam uspelo presenetiti še Čehe ali Poljake, bi bilo to še bolj dobrodošlo. Moj moto je, da gremo od tekme do tekme, zdaj razmišljamo o Poljakih, nato pa naprej.

Kvalifikacije prvič začenjate od začetka. Česa ste se naučili do zdaj?
Reprezentanco je začel sestavljati že moj predhodnik Oblak (Branko, op. p.). Vanjo je vključil kar nekaj igralcev, jaz sem jo s svojimi idejami dopolnil in zdaj mislim, da že dobiva neko končno podobo. Vsaka tekma na tej ravni je seveda dodatna izkušnja. Moti me le, da še nismo do konca prepoznani oziroma da nam nikakor ne uspe proti objektivno boljšemu nasprotniku doseči odmevnega rezultata. To bi takoj dvignilo samozavest in potem bi bila ta reprezentanca, ki ima veliko prihodnost, še bolje sprejeta. "Selektorjev" je v Sloveniji pred vsako tekmo več sto tisoč in s tem pač živim ter poskušam fante obdržati čim bolj na realnih tleh. To, da igrajo z dušo in srcem za reprezentanco, je osnova, tukaj se vse začne.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.