Šport > Nogomet
53 ogledov

Kek namučil Lyon: "Nočem slaviti poraza"

Kek Rijeka Hajduk hrvaška liga Kantrida prvenstvo
1/15
Nel Pavletić/PIXSELL
Matjaž Kek se je 14 let po zgodovinski uvrstitvi Maribora v Ligo prvakov, ko je kot pomočnik Bojana Prašnikarja v kvalifikacijah slavil tudi v Lyonu, s porazom vrnil na stadion Gerland (0:1). Zagrebški Dinamo je na praznem Maksimiru ustavil PSV Tima Matavža (0:0). Kevin Kampl je podal za drugi gol ob zmagi Salzburga nad Standardom (2:1).

Francoski Lyon je bil še v prejšnjem stoletju zadnja stopnička Maribora pred vstopom v sanjsko Ligo prvakov, ko se je Matjaž Kek takrat kot desna roka Bojana Prašnikarja le nekaj mesecev po svoji igralski upokojitvi veselil zgodovinske zmage na Gerlandu (1:0).

Uvrstitev med evropsko elito so vijoličasti nato potrdili še s prepričljivo zmago v Ljudskem vrtu, tokrat pa je Keka čakal dolg večer na zelenici sedemkratnih francoskih prvakov. Po sicer pozitivnem začetku gostov, s strelom od daleč je domačega vratarja ogrel Mate Maleš, so si domači pripravili dve izjemni priložnosti.

Rijeka srečno držala 0:0

Alexandre Lacazette je v deveti minuti ostal povsem sam pred vratarjem Ivanom Vargićem, a ga neuspešno preigraval in dobil le rumeni karton zaradi simuliranja, že v naslednjem napadu pa je Clement Grenier z izvrstnim strelom meril le za las mimo daljše vratnice.

Rečani so nato povsem umirili domače moštvo in preživeli tudi nekaj nevarnih strelov od daleč, ki jih je zanesljivo ubranil Vargić, sami pa na drugi strani niso prihajali v priložnosti. Vodstvu se je Lyon znova zelo približal v 38. minuti, ko podaje Lacazetta s strani v mrežo ni uspelo preusmeriti niti Jimmyju Briandu niti Grenierju.

Benko imel vodstvo na glavi

Vargić je moral biti do konca polčasa še nekajkrat na mestu, da je Rijeka tako kot pred leti Maribor na odmor odšla z nedotaknjeno mrežo. Rijeka je takoj po začetku nadaljevanja dočakala fantastično priložnost za vodstvo, ko je po podaji s strani od vseh pozabljen pred vrati ostal Leon Benko, a je prvi strelec kluba meril mimo vrat.

sport 03.10.13 trener Rijeke Matjaz Kek na tekmi Evropske lige proti Real Betisu | Avtor: Goran Stanzl/PIXSELL Goran Stanzl/PIXSELL
Reški vratar Vargić je v 56. minuti še enkrat v priložnosti "ena na ena" ustavil Lacazetta, domači stadion pa bi kmalu utišal Mehmed Alispahić, ki je z volejem le za las zgrešil daljšo vratnico na strani, kjer je bila zbrana znova številčna navijaška skupina Armada. Domačim je le uspelo zasluženo povesti v 67. minuti, ko je predložek Steeda Malbranqua z glavo mimo Vargića preusmeril Grenier.

Kek je v zadnjih minutah v napad usmeril vse sile in na zelenico poslal tudi Anasa Sharbinija ter Ivana Krstanovića, slednji bi že ob prvem stiku z žogo kmalu zadel, toda meril nenatančno po podaji iz kota. Vratar Anthony Lopes je moral že v enem naslednjih napadov skakati s Krstanovićem in preprečiti nov poskus nekdanjega člana zagrebškega Dinama. Dolge podaje v zadnjih trenitkih niso obrodile sadov in moštvo s Kvarnerja je vpisalo svoj drugi poraz v Evropski ligi (1:0).

Kek: "Razlika točno tisti gol"

"Zmaga Lyona je zaslužena. Razlika je bil točno tisti en gol. Lahko sem zadovoljen le z nekaterimi segmenti naše igre. Spet se je videl problem razlike med hrvaško ligo in tem tekmovanjem. V Evropi moraš povečati agresivnost in striktno pokrivati. Naš največji problem je igra bočnih nogometašev v obrambi," je po tekmi v Lyonu za hrvaške medije povedal nekdanji slovenski selektor Matjaž Kek.

"Hitro sledi tekma z Osijekom, tam je naša realnost. Težko je, ko tako naivno ostaneš brez točk in energije. Čeprav smo igrali precej bolje, kot na prvem gostovanju na Portugalskem, ne želim mentalitete poražencev in nočem slaviti poraza. Igralcem sem rekel, da nočem, da se v Evropski ligi učimo, temveč hočem, da uživamo. Mi lahko izgubimo tekmo, a ne smemo ostati poraženci," je še dodal slovenski strokovnjak.

Zoran Mamić Dinamo Zagreb PSV Eindhoven | Avtor: Reuters Reuters
Matavžu 15 minut na praznem Maksimiru

Nogometaši zagrebškega Dinama so nizozemski PSV, pri katerem je Tim Matavž igral od 75. minute, gostili na praznem stadionu Maksimir (hrvaški prvaki kaznovani zaradi neprimernega obnašanja navijačev) in osvojili prvo točko (0:0). "Modre" je vodil začasni trener Zoran Mamić, potem ko je Branko Ivanković v sredo zapustil klub. 

Domači so začeli napadalno in nadzirali potek dogodkov v celotnem prvem polčasu, v katerem so nizali priložnosti. Nevarna sta bila predvsem Marcelo Brozović in El Arbi Hillel Soudani. Alžirec je v 30. minuti zapravil najlepšo priložnost, ko je v protinapadu "štiri na dva" sebično zaključil akcijo, strel pa je ubranil gostujoči vratar Przemyslaw Tyton. Gostje so v prvem polčasu le enkrat zapretili iz prostega strela.

V drugem polčasu je ekipa iz Eindhovna vzpostavila ravnotežje na zelenici in bila tudi bolj nevarna. Gostje so enkrat zapretili po kotu, drugič pa po strelu Ole Toivonena z glavo. Ravno v obdobju največje prevlade Nizozemcev se je Dinamu ponudila najbolj obetavna situacija, a je rezervist Duje Čop nastreljal svojega soigralca Arijana Ademija. Povsem ob koncu tekme so Modri poskušali še prek Juniorja Fernándesa, toda slednji je slabo zadel žogo, projektil Ademija v sodnikovem dodatku pa je odbil Tyton.

Kampl podal za zmago

Pri Red Bull Salzburgu je gostoval Standard Liege in se domov vrnil praznih rok (2:1). Kevin Kampl je za domače odigral celotno srečanje in asistiral pri drugem golu. Avstrijci so na vrhu skupine C s popolnim izkupičkom po treh tekmah.

Kevin Kampl Ciman Red Bull Salzburg Standard Liege | Avtor: Reuters Reuters

Po zaspanem uvodu je stadion prvič oživel v 38. minuti, ko je bil pri gostih izključen Mehdi Carcela-González. Maročan je dvakrat porumenel v zgolj nekaj minutah. A še pred koncem prvega polčasa mu je uslugo vrnil Sadio Mané. V igri deset na deset so se bolje znašli nogometaši s Solnograškega, ki jih je v 53. minuti v vodstvo popeljal Jonathan Soriano

Petnajst minut kasneje je pri Belgijcih pordečel še Brazilec Kanu in ko je po asistenci Kampla v 85. minuti zabil André Ramalho, se je tekma zdela odločena. A gostje so v 88. minuti dobili še enajstmetrovko, uspešen izvajalec je bil Geoffrey Mujangi. Kljub temu so Avstrijci vzdržali in so tako že pri devetih točkah. 

Evropska liga, skupinski del, 3. krog:

Skupina A

Valencia : St. Gallen 5:1 (4:0)
Paco Alcácer (12), Cartabia (21, 30), R. Costa (33), Canales (71); Nater (74)

Swansea City : Kuban 1:1 (0:0)
Michu (68); Cissé (93/11m)

Lestvica: 1. Swansea 7 točk, 2. Valencia 6, 3. St. Gallen 3, 4. Kuban 1.

Skupina B

Dinamo Zagreb : PSV Eindhoven 0:0 (0:0)
Matavž (PSV) je igral od 75. minute.

Černomorec : Ludogorec 0:1 (0:1)
Zlatinski (45)
Bezjak (Ludogorec) ni igral.

Lestvica: 1. Ludogorec 9 točk, 2. PSV 4, 3. Černomorec 3, 4. Dinamo 1.

Skupina C

Red Bull Salzburg : Standard Liege 2:1 (0:0)
Soriano (53), Ramalho (85); Mujangi (88/11m)
RK: Mané (42/Salzburg); Carcela-González (38/Liege), Kanu (Liege/67)
Kampl (Salzburg) je igral celo tekmo.

Elfsborg : Esbjerg 1:2 (0:1)
Jönsson (69); Andreasen (7, 67)

Lestvica: 1. Salzburg 9 točk, 2. Esbjerg 6, 3. Standard 1, 4. Elfsborg 1.

Skupina D

Zulte-Waregem : Maribor 1:3 (1:2)
De Fauw (12); Črnic (21), Mertelj (34), Mezga (49)
RK: Milec (Maribor/57)

Wigan Athletic : Rubin Kazan 1:1 (1:1)
Powell (40); Prudnikov (15)

Lestvica: 1. Rubin 7 točk, 2. Wigan 5, 3. Maribor 3, 4. Zulte 1.

Skupina E

Fiorentina : Pandurii Targu Jiu 3:0 (2:0)
Joaquín (26), Matos (34), Cuadrado (69)
Iličića (Fiorentina) zaradi poškodbe ni bilo v ekipi.

Paços Ferreira : Dnipro Dnjepropetrovsk 0:2 (0:0)
Rotan (83), Konopljanka (86)

Lestvica: 1. Fiorentina 9 točk, 2. Dnipro 6, 3. Pandurii 1, 4. Paços Ferrerira 1.

Skupina F

Eintracht Frankfurt : Maccabi Tel-Aviv 2:0 (1:0)
Kadlec (13), Meier (53)
RK: Ben Haim (34/Maccabi)

Bordeaux : APOEL Nikozija 2:1 (1:1)
Sané (24), Henrique (90); Gonçalves (45)
Juga (Bordeaux) ni bilo v ekipi.

Lestvica: 1. Eintracht 9 točk, 2. Maccabi 4, 3. Bordeaux 3, 4.APOEL 1.

Skupina G 

Dinamo Kijev : Thun 3:0 (1:0)
Jarmolenko (35), Mbokani (60), Gusev (79)

Genk : Rapid 1:1 (1:0)
Gorius (21); Sabitzer (82)

Lestvica: 1. Genk 7 točk, 2. Dinamo 4, 3. Thun 3, 4. Rapid 2.

Skupina H

Freiburg : Estoril Praia 1:1 (1:0)
Darida (11); Seba (53)

Slovan Liberec : Sevilla 1:1 (1:0)
Rabušic (20); Machin (88)
RK: Kovář (78/Slovan)

Lestvica: 1. Sevilla 7 točk, 2. Slovan 5, 3. Freiburg 2, 4. Estoril 1.

Skupina I

Real Betis : Vitória Guimarães 1:0 (0:0)
Vadillo (51)

Lyon : Rijeka 1:0 (0:0)
Grenier (67)
Škarabota (Rijeka) ni bilo v ekipi.

Lestvica: 1. Lyon 5 točk, 2. Betis 5, 3. Vitória 4, 4. Rijeka 1.

Skupina J

Apollon Limassol : Lazio 0:0

Trabzonspor : Legia Varšava 2:0 (1:0)
Janko (7), Adin (83)
Šulerja (Legia) ni bilo v postavi.

Lestvica: 1. Trabzonspor 7 točk, 2. Lazio 5, 3. Apollon 4, 4. Legia 0.

Skupina K

Anži Mahačkala : Tromsø 1:0 (1:0)
Burmistrov (19)

Šerif : Tottenham Hotspur 0:2 (0:1)
Verthongen (12), Defoe (75)
Samardžić (Šerif) je odigral celo tekmo.

Lestvica: 1. Tottenham 9 točk, 2. Anži 4, 3. Šerif 2, 4. Tromsø 1.

Skupina L

Šahtar Karagandi : AZ Alkmaar 1:1 (1:1)
Finončenko (11); Gudmundsson (26)

PAOK Solun : Maccabi Haifa 3:2 (2:2)
Vitor (35), Ninis (39), Salpingidis (67); Ndlovu (13), Golasa (21) 
Stoch (PAOK) je v 39. in 45. minuti zapravil enajstmetrovko.

Lestvica: 1. PAOK 7 točk, 2. AZ 5, 3. Šahtar 2, 4. Maccabi 1.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.