Šport > Nogomet
9 ogledov

Kek: Prepričati Štajerce!

Selektorja Matjaža Keka veseli, da lahko z nogometaši razmišlja o uvrstitvi na S Žurnal24 main
Slovenska nogometna reprezentanca se je pred prijateljsko tekmo proti Hrvaški zbrala na Ptuju. Cilj je vsem enak in precej jasen: proti peti reprezentanci sveta pustiti dober vtis.
 
 

V Sloveniji nimamo veliko možnosti izbirati oziroma naša baza je zelo zelo ozka in zato jaz upam, da se bo pokazal še kakšen igralec, ki bo konkurenco oziroma kader povečal.

Matjaž Kek

 
Ptujski hotel Primus je bil v nedeljo zvečer prizorišče zbora slovenske nogometne izbrane vrste pred zadnjo prijateljsko tekmo pred začetkom kvalifikacijskega ciklusa. Pred varovanci Matjaža Keka pa bo vse prej kot lahka naloga, saj jim bodo nasproti stali Hrvati, ki jih naša izbrana vrsta še nikdar ni premagala. "Gre za zadnjo pripravljalno tekmo oziroma nek zadnji test pred začetkom kvalifikacij. Mene zanima samo začetek kvalifikacij. Popolnoma je jasno, da je tekma s Hrvaško nekaj posebnega, tako da je napetost tudi precej višja. Hrvati kot peta reprezentanca na svetovni lestvici ne potrebujejo nobenega komentarja. Nima smisla, da razlagam njihove kvalitete, saj so te vsem jasne. Imajo izkušeno reprezentanco, dobro so vodeni, mi pa se vračamo po devetih letih v Ljudski vrt, kar mora biti dodaten motiv za vse nas, predvsem pa za igralce, da vidimo, kje smo trenutno. Mislim, da smo proti tako kvalitetnemu nasprotniku sposobni odigrati dobro tekmo, predvsem pa upam, da bomo prepričali ljudi na tem koncu Slovenije, da nam pomagajo na začetku kvalifikacij," je pričakovanja pred sredinim obračunom strnil selektor slovenske izbrane vrste.


Milivoje Novaković je med prvimi prispel na Ptuj. © Saša Despot

 
Do osme ure, takrat je bil namreč napovedan zbor, je na Ptuj prišlo le devet igralcev, preostali pa so se jim bodo priključili v bolj poznih večernih urah ali pa se bodo pridružili v začetku tedna. "Dobro je, da smo se po treh mesecih ponovno zbrali, imamo sicer nekaj težav z zvezno vrstno, ampak naša selekcija šteje od 22 do 24 igralcev in zmeraj se lahko zgodi, da kateri odpade," je na zboru za zurnal24.si povedal selektor Kek. Med prvimi je prišel tudi Milivoje Novaković , ki se veseli nastopa v Ljudskem vrtu: "Najlepše je, ko se vsi skupaj zberemo. To, da se vidimo, je eno lepo doživetje. Smo v novi okolici, tukaj je zelo lepo, mislim, da bo v Ljudskem vrtu boljša atmosfera, kot je bila v Celju, in to je tisto, kar igralci potrebujemo. Slišati je bilo veliko komentarjev igralcev, da nismo zadovoljni s publiko v Celju in tudi z igriščem. Mislim, da bo to v Mariboru bolj napredno kot v Celju, upam pa, da bo v Ljubljani pozneje, ko se zgradi stadion, še bolj."

 

Namesto Korena Žinko in Komac

Robert Koren zaradi posledic poškodbe kolena še vedno ni povsem nared za nogometne izzive, zato se ne bo udeležil reprezentančnega zbora na Ptuju. Namesto njega sta vpoklic za prijateljsko tekmo s Hrvaško prejela Luka Žinko (Domžale) in Andrej Komac (Djurgarden).

Ob težavah v zvezni, ki jih je selektor izbrane vrste omenil, nas je zanimalo, ali se tako zna znova zgoditi, da prijateljska tekma navrže kakšnega novega nogometaša, na katerega bo lahko v prihodnosti resno računal. "Vrata reprezentance so vedno odprta. Nihče v reprezentanci ni nezaželen, gre samo zato, da smo v teh zadnjih tekmah poskušali selekcionirati neko jedro. Vidi se, da so to mlajši igralci, ki so bili v tisti odlični generaciji reprezentance do 21 let, in to je jedro reprezentance, če pa bo kdo s svojo dobro formo opozoril nase, pa hvala bogu. V Sloveniji nimamo veliko možnosti izbirati oziroma naša baza je zelo zelo ozka in zato jaz upam, da se bo pokazal še kakšen igralec, ki bo konkurenco oziroma kader povečal," je na to temo povedal bivši strateg Maribora , ki bo reprezentanco prvič vodil na svojem "domačem" stadionu.

 
 

Smo v novi okolici, tukaj je zelo lepo, mislim, da bo v Ljudskem vrtu boljša atmosfera kot je bila v Celju in to je tisto kar igralci potrebujemo.

Milivoje Novaković

 
Sledilo je nekaj besed o samem nasprotniku. Selektor "kockastih" Slaven Bilić bo v Ljudskem vrtu nastopil z najmočnejšo zasedbo, spisek igralcev je namreč skorajda enak tistemu iz letošnjega Eura. Takšen izbor pa nikakor ni presenetil našega selektorja: "To, da je Bilić poklical vse najboljše može, je danes povsem samoumevno, saj tudi oni začenjajo s kvalifikacijami in se morajo na to pripraviti. Je pa res, da se v tem avgustovskem terminu znajo pojaviti problemi s kakšnim igralcem, da ta zamenja klub in še ni dovolj dobro pripravljen. Mene spisek hrvaške reprezentance niti malo ni presenetil." Novaković, ki je v zadnjem času nedvomno naš najnevarnejši napadalec, se zaveda, da ga s soigralci čaka težka preizkušnja, o kvaliteti Hrvatov pa ne gre izgubljati besed: "Hrvati so sam svetovni vrh nogometa. Veliko nogometašev igra v tujini in o njihovi kvaliteti ni kaj veliko povedati. Mi moramo gledati predvsem na nas in dati od sebe več kot 100 odstotkov, da iztržimo dober rezultat. To je zadnja prijateljska tekma pred kvalifikacijami, tako da bomo dali vse od sebe. Moramo pogledati, kje smo, kje stojimo. Na zadnjih srečanjih smo dobro igrali, a nam to ni zadostovalo za zmago. Enostavno moramo začeti zmagovati in osvajati točke."


Slaven Bilić bo v Slovenijo popeljal vsa svoja najmočnejša orožja. © Saša Despot

 
 

Preberite še

Kek objavil seznam igralcev za Hrvaško
Slaven Bilić pred tekmo s Slovenijo
Eduardo čez mesec na treningu

Nazadnje sta se Slovenija in Hrvaška pomerili 19. 11. 2003 v Ljubljani v sklopu dodatnih kvalifikacij za evropsko prvenstvo na Portugalskem. Takrat so naši južni sosedje slavili z zadetkom Dada Prša . Slovenska reprezentanca še nikdar ni premagala Hrvatov, tako da bo v sredo naskakovala prvo zmago proti "kockastim". "Najlažje bi bilo za zadnji test izbrati kakšnega lažjega nasprotnika. Ampak dejstvo je, da s tem ne pridobiš ničesar. Jaz namenoma izbiram težke nasprotnike, nasprotnike, ki so mnogo višje rangirani kot mi. Moje razmišljanje je, da samo proti dobremu nasprotniku, proti dobri reprezentanci lahko vidiš, kje si, se lahko dejansko preizkusiš in vidiš, kakšna je tvoja forma. Glede tega pri meni ne pride v poštev nikakršno zavajanje ali iskanje lahkih rezultatov. Na koncu koncev, kateri nasprotnik pa je sploh še v sedanjem nogometu lahek?" je še ob koncu pogovora za zurnal24.si povedal Kek.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.