Šport > Nogomet
2 ogledov

Kek: 'To je neverjetno!'

Kapetan Robert Koren (ob njem strelec Warren Feeney) je bil le za las oddaljen o Žurnal24 main
Slovenska nogometna reprezentanca je v kvalifikacijah za svetovno prvenstvo 2010 v Južni Afriki z 0:1 izgubila na gostovanju pri Severni Irski. Kljub vsemu ni še nič odločenega.
 
 

Neverjetno, kaj se nam dogaja. En strel nas je stal zmage. Če ne damo gola, ne moremo pričakovati točk. Nismo izkoristili priložnosti, kar nas je udarilo po glavi.

Matjaž Kek

 
Kako tipično. "Kdor ne da, dobi," so govorili že najstarejši nogometni modreci in kako prav so imeli. Slovenija je v Belfastu imela v rokah najmanj točko, nadzorovala potek srečanja, na koncu pa ji je pregovorni nož v srce zaril Warren Feeney. Slovenskim fantom sicer "kapo dol" za predstavo, še enkrat več je izostal le zadetek. Mišo Brečko v prvem in Robert Koren v drugem polčasu sta bila bližje golu kot Feeney, a je bil Otočan srečnejši. Brečko je v deseti minuti pobegnil osrednjemu branilskemu dvojcu Severne Irske, a je zaradi slabega sprejema žoge nato lahko ustrelil le v vratarja Maika Taylorja. Irci si do gola v 73. minuti praktično niso pripravili niti ene prave priložnosti, le pet minut prej je z roba kazenskega prostora prečko stresel Robert Koren.

 

Velika zmaga Slovaške

Na drugih dveh srečanjih v naši skupini so Slovaki v Pragi z 1:2 ugnali Čehe, Poljaki pa so se znesli nad San Marinom in mu nasuli kar deset zadetkov. Blestel je napadalec Ebi Smolarek s štirim goli.

Feeney je nato zadel po veliki sreči. Njegov soigralec je na desnem boku z zadnjimi močmi podal v sredino, on pa je ob znova zelo solidnem Suadu Filekoviću podstavil glavo za končnih 1:0. Od končnega juriša Slovencev na koncu ni bilo nič, malce resneje je v 86. minuti zapretil le Milivoje Novaković, a se mu je žoga v ključnem trenutku na katastrofalnem igrišču (njivi) odbila čez nogo. Eno je gotovo: fantje so odigrali, kot trenutno zmorejo. Kljub slabemu pogledu na trenutno lestvico položaj ni tako črn – Slovenija ima v dobrem še obe tekmi s San Marinom, s katerimi so Severni Irci, ki se zdaj najbrž (neupravičeno!) že vidijo v Južni Afriki, dvakrat že igrali. Kritiki bodo zopet planili po naši reprezentanci, a zdaj ni trenutek za kritike – zdaj je trenutek, da vsi skupaj fantom pokažemo zaupanje. Zaupanje v to, da bo Poljska na prepolnem Ljudskem vrtu padla. Da bomo Slovakom v Bratislavi odščipnili točko. In zaupanje v to, da so naše sanje o Južni Afriki še vedno žive. Še kako žive.

Izjava po tekmi:

Matjaž Kek, selektor: Neverjetno, kaj se nam dogaja. En strel nas je stal zmage. Čestitam domačim. Če ne damo gola, ne moremo pričakovati točk. Odigrali smo dobro, a smo jim v drugem delu vseeno pustili preveč prostora. Nismo izkoristili priložnosti, kar nas je udarilo po glavi. V tej skupini lahko premagamo vsakega in osvojimo dvanajst točk v zadnjih štirih tekmah. Z borbenostjo sem zadovoljen. Mislim, da nismo bili premalo ambiciozni. Bili smo konkretnejši in več odigrali. Čeprav na tem igrišču nismo mogli veliko igrati. Niti proti Češki niti proti Irski nismo bili premalo ambiciozni.


Kvalifikacije za SP 2010 v Južni Afriki:

Severna Irska : Slovenija 1:0 (0:0)
Feeney (73)

Poljska : San Marino 10:0 (4:0)
Boguski (1, 27), Smolarek (18, 60, 72, 81), R. Lewandowski (43), Jelen (51), M. Lewandowski (62), Saganowski (88)

Češka : Slovaška 1:2 (1:1)
Škrtel (30/ag); Šestak (22), Jendrišek (83)

Vrstni red: Severna Irska (+1) 13, Slovaška (–1) 12, Poljska 10, Češka in Slovenija 8, San Marino 0
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.