Šport > Nogomet
9 ogledov

Kek: "Trava ne bo do kolen"

"Zdaj imamo dve možnosti - da se obesimo oziroma gremo kar domov ali da sprejmem Žurnal24 main
Slovence v petek (19:30) čaka pomembna tekma kvalifikacij za nogometno evropsko prvenstvo 2012. Selektor Matjaž Kek priznava, da so razmere na Ferskih otokih nenavadne, a je treba iti prek njih.

Slovenska nogometna reprezentanca se je že dodobra spoznala z razmerami, ki vladajo na Ferskih otokih, kjer bo v petek ob 19.30 v Toftirju igrala sedmo tekmo kvalifikacij za evropsko prvenstvo 2012. Te slovenskih nogometašev niso presenetile, pripravljeni so na vse, tako da tri točke v dvoboju z domačo izbrano vrsto ne bi smele izostati.

"Nič ni tako hudega, tudi pristanek ni bil tako dramatičen, kot se je napovedovalo. Razmere so iz hotelske sobe videti malo nenavadno, toda ko se na igrišču začnejo stvari razpletati, moraš biti v naši situaciji takšen, da to vzameš v zakup, da greš prek tega in se osredotočiš na to, kar ti lahko prinese uspeh. To pa je igra, ki je usmerjena naprej, igra, ki bo drugačna kot proti Italiji. Biti moramo sposobni stalno napadati, graditi igro in ne smemo biti živčni, če takoj ne zadenemo," je na današnji novinarski konferenci v Torshavnu povedal selektor Slovenije Matjaž Kek.

 | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main
Ta je kot vedno izrazil spoštovanje do tekmeca, a hkrati poudaril kakovost svoje ekipe. "Oni znajo igrati, to so tudi že pokazali. Nočem jih poveličevati, toda imajo določeno kakovost, tudi oni so že imeli določene uspehe. Ampak jaz raje govorim o naših stvareh. Imamo kakovost in odgovornost za uspeh," je še povedal slovenski selektor, ki težav z zdravjem svojih igralcev nima.

 

Zato pa se ves čas poudarjajo morebitne težave z igriščem v Toftirju. Tudi prebivalci Ferskih otokov in celo Ossur Hansen, strelec znamenitega izenačujočega gola proti slovenski vrsti v kvalifikacijah za SP 2002, pravi, da so se v ferski nogometni zvezi zavestno odločili za igranje v Toftirju zaradi težjih pogojev (ožje igrišče, višja trava, veter, nizke temperature).

"Zdaj imamo dve možnosti - da se obesimo oziroma gremo kar domov ali da to sprejmemo. Tudi oni bodo igrali pod enakimi pogoji. Imamo pa tudi mi mehanizme, s katerimi bomo opozorili, naj igrišče pripravijo, kolikor dobro je mogoče. Tudi to oženje igrišča. Več kot do dovoljene meje ga ne smejo, trava verjetno tudi ne bo do kolen. Če pa oni iščejo v tem svojo priložnost, je to pač njihova pravica. Kakorkoli že, svoji ekipi bi vedno omogočil čim boljše pogoje. Proti Italijanom bi lahko ožili igrišče za pet metrov na vsaki strani, ampak nam to ne bi pomagalo, ker pač nismo bili pravi," se je na igralne razmere ozrl Kek.

Zakaj bi me bilo strah? Mene je strah samo bolezni. To je pa šport. V njem prihaja do določenih presenečenj. Že v življenju nasploh ne smeš nikogar podcenjevati in to še bolj velja v športu.
Matjaž Kek
Hkrati pa je ta tekma za Slovenijo ključna v teh kvalifikacijah. Če ne bi zmagala, bi si bistveno zmanjšala možnosti za uspešen razplet na koncu. Je torej pred dvobojem kaj strahu? "Zakaj bi me bilo strah? Mene je strah samo bolezni. To je pa šport. V njem prihaja do določenih presenečenj. Že v življenju nasploh ne smeš nikogar podcenjevati in to še bolj velja v športu. Tu se pač dogajajo ta presenečenja in ti si tu, da to preprečiš. Moraš narediti vse, moraš verjeti vase. Spoštujem kulturo Ferskih otokov, spoštujem njihove nogometaše, njihovo željo, pripravljenost. Ampak dosti bolj spoštujem naše igralce, naše izide in stremim za našimi cilji," je odločen selektor.

Sicer pa je na drugi strani Hansen, ki je dopoldne obiskal hotel slovenske vrste, napovedal težko tekmo. "Če naša reprezentanca ne bo dobila gola v prve pol ure, potem bo znalo biti zanimivo. Je pa kakovost seveda na strani Slovenije," je dejal Ossur, ki je leta 2000 prav tako v Toftirju Fercem priigral redko točko, ko je v 93. minuti s prostega strela izenačil na 2:2.

Za Slovenijo, ki je takrat igrala pod vodstvom Srečka Katanca, sta zadela Sašo Udovič in Milan Osterc. Kdo se bo tokat vpisal med strelce, je še neznanka, lepe spomine na dvoboj s petkovim tekmecem pa ima Tim Matavž, ki je v teh kvalifikacijah na medsebojni tekmi v Stožicah Fercem zabil kar tri gole ob zmagi s 5:1.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.