Šport > Nogomet
15 ogledov

Kirm pred Birso

Matjaž Kek Žurnal24 main
Slovensko nogometno reprezentanco v soboto ob 17. uri v Luksemburgu čaka osma tekma v sklopu kvalifikacij za nastop na evropskem prvenstvu leta 2008.

Izbranci Matjaža Keka, ki so že pred tem zapravili praktično vse možnosti za igranje na turnirju najboljših evropskih ekip v Avstriji in Švici prihodnje leto, se bodo pomerili z Luksemburgom, najslabšo ekipo v skupini G. Cilj je tudi zaradi vzpodbudne predstave na prijateljski tekmi proti Črni gori jasen – vse razen zmage bi bilo razočaranje.

Kek je na današnji novinarski konferenci v Luksemburgu pojasnil, kako se bodo slovenski nogometaši zoperstavili Luksemburžanom. "Odločam se še med sistemoma 4-4-2 in 4-3-3. Verjetno bomo začeli s 4-4-2, kjer ima pred Valterjem Birso prednost Andraž Kirm. Če pa nam vse skupaj ne bo šlo povsem po načrtih, bomo v drugem polčasu igrali napadalneje s 4-3-3, tako da bo mesto dobil tudi Birsa," je pojasnil Kek.

Slovenski strokovnjak, ki bo v nedeljo dopolnil 46 let, ves čas poudarja, da je zmaga nujna. "Vse razen zmage bi bilo manj od pričakovanj. Zanimajo nas le tri točke, pa čeprav imajo Luksemburžani svoje načrte in si želijo prve zmage v kvalifikacijah po 12 letih. Če bodo zaigrali pogumneje, in ne s svojim standardnim sistemom 4-5-1, potem bo to voda na naš mlin," je še povedal Kek, ki je prvo medsebojno tekmo Slovenije in Luksemburga v kvalifikacijah za Euro 2008 v Celju spremljal še kot strokovni komentator nacionalne televizije, selektor pa je bil Branko Oblak. "Tista tekma je bila čisto drugačna. Takrat smo dali dva gola v prvem polčasu, v drugem pa je bilo videti le malo nogometa," je še dodal slovenski selektor.

Dalibor Stevanovič © Saša Despot

 
V Luksemburgu sta zaradi vzdušja z izbrano vrsto tudi kaznovana Bojan Jokič in Branko Ilič , ki pa bosta selektorju na voljo na sredini tekmi proti Belorusiji v Celju. Za zdaj še ni znano, ali bo v Celju tudi Luka Žinko , ki si je na četrtkovem treningu poškodoval koleno in ni odpotoval na gostovanje v Beneluks. Član Domžal se bo selektorju znova javil v nedeljo, ko bo dokončno znana njegova usoda za obračun z Belorusi.

Na lestvici skupine G sicer po sedmih tekmah vodi Romunija s 17 točkami, druga je Bolgarija (15), tretja je s tekmo manj Nizozemska (14), četrta Albanija (9), peta Belorusija (7), šesta Slovenija (4) in sedmi Luksemburg, ki je še brez točk.

Verjetna postava Slovenije:
S. Handanovič, Brečko, Mörec, Žlogar, Kokot, Koren, Vršič, Stevanovič, Kirm, Novakovič, Lavrič.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.