Šport > Nogomet
74 ogledov

Kirm zapušča tabor "zmajev"

Andraž Kirm Olimpija Ljubljana
V petek je bilo na nogometnem tržišču izpeljanih nekaj zanimivih poslov.

Ljubljanska Olimpija in dolgoletni slovenski reprezentant Andraž Kirm se po poteku igralčeve enoletne pogodbe nista odločila podaljšati sodelovanja, so sporočili iz ljubljanskega prvoligaša.

Kirm je za "zmaje" v lanskem prvenstvu igral na 31 tekmah in pri tem zabil dva gola, enkrat je mrežo zatresel še v Pokalu Slovenije.

"Rad bi se zahvalil navijačem, vodstvu kluba in igralcem za vso podporo, ki so mi jo nudili med igranjem za Olimpijo. Klubu želim veliko sreče v boju za lovorike, nekdanjim soigralcem pa privoščim, da bi po turbulentni sezoni pokazali, da znajo igrati nogomet. Zaslužijo si, saj trdo delajo," je ob slovesu dejal Kirm. 

Na Goodisonu še Davy Klaassen

Davy Klaassen | Avtor: EPA EPA

Po vratarju Jordanu Pickfordu bo vrste angleškega kolektiva Evertona okrepil še nekdanji kapetan Ajaxa, Davy Klaassen. Kot poročajo otoški mediji, bo Everton za prestop 24-letnega nizozemskega vezista plačal skoraj 30 milijonov evrov, Nizozemec pa bo s klubom iz Liverpoola podpisal petletno pogodbo.

Ronaldu Koemanu, strategu Evertona, ki je minulo sezono v angleški Premier League končal na sedmem mestu, je po Pickfordu uspel še en veliki met.

Najboljši igralec leta 2016 na Nizozemskem Klaasen, ki je bil kapetan Ajaxa v finalu Lige Evropa, tega je dobil Manchester United, je od debija za amsterdamsko zasedbo leta 2011 zbral 163 nastopov in zadel 40 golov. Z Ajaxom pa je osvojil tri naslove prvakov Eredivisie.

Everton tudi v prihodnji sezoni čaka evropska jesen v skupinskem delu Lige Evropa, po kakovosti drugega evropskega tekmovanja takoj po ligi prvakov.

Naslednji igralec na radarju Evertona je francoski napadalec M'Baye Niang, ki je v minuli sezoni igral za Watford kot posojeni igralec Milana.

Ponudba za Rooneya

Wayne Rooney | Avtor: EPA EPA

Profesionalna kitajska nogometna liga iz leta v leto postaja vse bolj zanimiva za nogometaše s stare celine. Bogati kitajski lastniki tekmujejo v tem, kdo bo v svojo ekipo privabil najbolj zveneče ime. Med tistimi, ki so si prislužili povabilo s Kitajske, je tudi nekdanji kapetan angleške reprezentance Wayne Rooney, ki še ni razkril svojih načrtov.

Kitajska elitna poklicna nogometna liga je v minulih sezonah podrla nekaj mejnikov z izplačilom odškodnin, ki so dosegle astronomske višave, a naj bi se vse že kmalu spremenilo, saj se obetajo stoodstotne dajatve na odškodnine pri prestopih. Za te se je odločila kitajska nogometna federacija (CFA), da bi tako zajezila pretirano trošenje, ki je pahnilo klube v astronomske dolgove.

Pobrane dajatve naj bi se stekale v poseben sklad pod državnim skrbništvom. Prav tako pa želijo klube prisiliti, da dajo priložnost tudi mladim kitajskim nogometašem in da je med novimi okrepitvami v klubih polovica obetavnih kitajskih igralcev do 23 let.

Med tistimi, ki so postali letošnja tarča ali plen kitajskih nogometnih tajkunov za selitev v kitajsko super ligo, so ob Rooneyju še Diego Costa in Pierre-Emerick Aubameyang.

Kar 60 milijonov evrov je stal prestop Brazilca Oscarja v Šanghaj, ki je sicer v zimskem prestopnem roku porabil neverjetnih 388 milijonov evrov samo za prestope. Za bajno letno plačo, ki mu na sezono prinese 38 milijonov evrov, se je na Kitajsko odpravil tudi argentinski napadalec Carlos Tevez.

Benaglio iz Wolfsburga v Monaco

Diego Benaglio | Avtor: EPA EPA

Kapetan Diego Benaglio po devetih letih zapušča nogometaše Wolfsburga. Nekdanji švicarski reprezentančni vratar je predčasno prekinil pogodbo, ki ga je na klub vezala do leta 2019 in odhaja k francoskemu prvaku AS Monacu, piše nemška tiskovna agencija dpa.

Triintridesetletni Švicar je do leta 2008 igral za Nacional Funchal, nato pa je v Wolfsburgu nastopil na 259 tekmah, kar je klubski rekord. S klubom je leta 2009 osvojil tudi nemško prvenstvo in bil edini iz te generacije igralcev, ki je še bil v klubu.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.