Šport > Nogomet
43 ogledov

Kitajci v ogenj pošiljajo predsednika

 Xi Jinping
Kitajska si želi na vsak način organizirati svetovno prvenstvo v nogometu, za kar se je osebno zavzel tudi predsednik države Xi Jinping.

Kitajska v zadnjih letih veliko vlaga v razvoj nogometa, njeni najbogatejši klubi s finančnimi ponudbami zvezdnikom zlahka tekmujejo z evropskimi velikani, zdaj pa želijo v tej državi narediti še odločnejši korak k morebitni organizaciji svetovnega prvenstva. Zanj se bo boril tudi kitajski predsednik Xi Jinping.

V sredo bodo v Pekingu na sestanku med svetovno krovno zvezo in tamkajšnjimi oblastmi preverili tudi možnosti za izvedbo mundiala na Kitajskem. Na domači strani bo sogovornik predsednika Fife Giannija Infantina kitajski predsednik Xi Jinping, ki velja za velikega ljubitelja nogometa.

"Upamo, da bomo naše sodelovanje z mednarodnimi nogometnimi organizacijami na ta način še izboljšali. Želimo si poglobiti sodelovanje s Fifo in drugimi državami," je pred sestankom dejal predstavnik zunanjega ministrstva Lu Kang.

Že nekaj časa se v javnosti pojavljajo namigi, da je Kitajska resen kandidat za izvedbo svetovnega prvenstva leta 2030 ali 2034. Poleg tega so letos tri kitajska podjetja sklenila pokroviteljske pogodbe s Fifo, kar je še okrepilo namige, da je SP v tej državi le še vprašanje časa. "Kar se tiče organizacije svetovnega prvenstva, smo prepričani, da so to sanje številnih Kitajcev. Upamo, da se bodo lahko kmalu uresničile," je o tej temi dejal Lu.

Morebitna izvedba tekmovanja bi Kitajski omogočila tudi zanesljivo udeležbo. Kitajska je doslej sodelovala le na enem svetovnem prvenstvu, leta 2002, a s tremi porazi v predtekmovanju hitro izpadla. Reprezentanca pa je na zadnji lestvici Fife na skromnem 82. mestu, celo za Ferskimi otoki.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.