Šport > Nogomet
53 ogledov

Kje naj se piše nova nogometna pravljica?

Največ gledalcev je slovenske nogometaše vzpodbujalo leta 2000 na EP, ko se je v Žurnal24 main
V novi spletni anketi vas sprašujemo, na katerem stadionu naj v prihodnje igra slovenska nogometna reprezentanca.

Izbrali smo naslednje lokacije: na obnovljenem stadionu za Bežigradom, na novem stadionu v Stožicah, Areni Petrol v Celju, na prenovljenem stadionu v Ljudskem vrtu oziroma kje drugje. Kaj so pozitivne oziroma negativne plati posameznih lokacij, pa v nadaljevanju članka.

Nacionalni nogometni stadion je pereča tema, ki javnost razburja že več kot desetletje. Vse od pravljice, ki so jo leta 2000 z uvrstitvijo na nogometno evropsko prvenstvo v Belgiji in na Nizozemskem spisali nekdanji slovenski nogometni selektor Srečko Katanec in njegovi varovanci. Pravljica je novo poglavje dobila dve leti pozneje z uvrstitvijo na SP, ki sta ga gostili Južna Koreja in Japonska. Sledile so nove, še naprej prazne obljube o nacionalnem stadionu. Korak naprej je sledil leta 2003, ko je celjski stadion Arena Petrol dobil glavno pokrito tribuno s kapaciteto 3600 sedežev.

Ljubljana
Pa vseeno začnimo na začetku. Slovenija je prvo uradno domačo tekmo odigrala 7. aprila 1993 v Ljubljani proti Estoniji. V prijateljski tekmi pred 2500 gledalci so Slovenci z zadetkoma Samirja Zuliča in Saša Udoviča zmagali z 2:0. Slovenska prestolnica je do sedaj gostila največ domačih reprezentančnih nogometnih tekem, kar 29 od skupno 55. Statistika: 15 zmag, šest remijev in le osem porazov ob razliki danih in prejetih zadetkov 48:34. Kljub katastrofalni športni infrastrukturi pa je prav "bežigrajska razvalina" prinesla največ veselja slovenskim nogometašem in navijačem.


Eden od načrtov prenovljenega stadiona za Bežigradom

 

Kljub številnim kritikam o udobju in neustreznih standardih pa se je nogometna pravljica pisala prav na bežigrajski razvalini. Tam so kot po tekočem traku padale nogometne velesile, od Rusije in Romunije do Ukrajine. Bežigrajski stadion je bil neosvojljiva trdnjava vse od 10. oktobra 1998 (poraz z Norveško v kvalifikacijah za EP leta 2000 z 1:2) pa vse do 10. septembra leta 2003, ko so Francozi v kvalifikacijah za EP leta 2004 slavili z 2:0. Slovenija je medtem odigrala kar 17 tekem brez poraza. Ni treba poudarjati, da so bile tekme razprodane ena za drugo, rekord po obiskanosti pa drži kvalifikacijska tekma za SP 2002 proti Ferskim otokom. Uradni podatek navaja, da si je zmago Slovenije s 3:0 ogledalo 9500 gledalcev, a se prava številka vrti okoli 12.000 gledalcev. Zadnjo reprezentančno tekmo je Bežigrad gostil 18. avgusta leta 2004. Takrat je Slovenija na prijateljskem obračunu s Srbijo in Črno goro igrala neodločeno 1:1.


Takole naj bi bila videti notranjost povsem novega stadiona v ljubljanskih Stožicah. © Sadar Vuga Arhitekti

 

V zadnjem času se, kar zadeva izgradnje novih športnih objektov, stvari obračajo na bolje tudi v Ljubljani, ki naj bi v kratkem dobila kar dva nogometna stadiona, za katera naj bi investitorji porabili več kot 150 milijonov evrov. Glavna akterja sta ljubljanski župan Zoran Janković , ki za leto 2009 napoveduje novi stadion v Stožicah s 16.000 sedišči, in eden od najbogatejših Slovencev, podjetnik Joc Pečečnik , sicer lastnik edinega ljubljanskega nogometnega prvoligaša Interblocka. Ta bo že prihodnje leto obnavljal bežigrajski stadion, ki bo po novem sprejel okoli 12.000 navijačev.

Prednost Ljubljane kot prirediteljice tekem slovenske reprezentance je poleg odličnega vzdušja, kakršno je bilo za Bežigradom, še lokacija, saj imajo obiskovalci z vseh koncev Slovenije približno enako dolgo pot do Ljubljane.

Celje
Prednost Celja pred drugimi je trenutno najsodobnejši nogometni objekt, ki ga premore Slovenija in kjer svoje tekme igra slovenska nogometna reprezentanca. Prva reprezentančna tekma na Areni Petrol je bila odigrana 31. marca leta 2004, ko je Slovenija v prijateljski tekmi gostila Latvijo in izgubila z 0:1. V 14 srečanjih na Areni Petrol je Slovenija zmagala petkrat, dvakrat igrala neodločeno in sedemkrat izgubila. Gol razlika je 15:17 (-2). Slabše predstave slovenskih nogometašev so vzrok slabšemu vzdušju in manjšemu obisku. Največ, 10.055, gledalcev se je zbralo 3. septembra leta 2005 na kvalifikacijski tekmi za SP 2006 proti Norveški.


Trenutni dom slovenske nogometne reprezentance – stadion Arena Petrol v Celju © NK CMC Celje

 

Trenutno podobo Arene Petrol v obliki naravnega amfiteatra poleg vzhodne pokrite tribune s kapaciteto 3600 sedežev zaključujeta zahodna tribuna, ki ima kapaciteto 4850 gledalcev, in južna tribuna s kapaciteto 1500 sedežev. Z izgradnjo pokrite severne tribune, na kateri bo nogometne tekme lahko spremljalo 2400 gledalcev, bo Arena Petrol dobila svojo dokončno podobo. Na njej bo prostora za 12.320 gledalcev.

Maribor
Tretje mesto, ki bi lahko kmalu gostilo tekme, je Maribor, po mnenju mnogih najbolj nogometno mesto v Sloveniji. Vendar pa ne po zaslugi nogometne reprezentance, pač pa uspehov mariborskega kluba, ki je kot prvi in edini slovenski kolektiv zaigral v nogometni Ligi prvakov. Maribor je do sedaj le šestkrat gostil tekme slovenske reprezentance, ki je v Ljudskem vrtu trikrat zmagala, enkrat igrala neodločeno in dvakrat izgubila, ob skupni gol razliki 9:6 (+3). Če so Mariborčani drli na tekme vijoličastih, pa ne velja enako za reprezentančne tekme. V šestih mariborskih tekmah je slovenske nogometaše skupno bodrilo 23.000 gledalcev, v povprečju nekaj manj kot 4000 na srečanje. Največ, 6000, si jih je 7. septembra leta 1994 prišlo ogledat legendarno kvalifikacijsko srečanje za EP 1996 z Italijo, ko je Slovenija tudi zaradi očitne napake sodnikov, ki Sloveniji niso priznali zadetka, "le" remizirala z Italijo (1:1).

Morda bo drugače, ko bo Ljudski vrt dobil novo podobo. Prenovljeni stadion bo prava nogometna lepotica, na kateri bo prostora za 13.000 glasnih grl.


Pogled na bodočo mariborsko lepotico © NK Maribor

 

Druga mesta
Skupaj je tekme slovenske nogometne reprezentance gostilo osem slovenskih mest. Poleg treh omenjenih so nogometaši dvakrat igrali domače tekme v Murski Soboti, po enkrat pa so tekme gostili Kranj, Nova Gorica, Domžale in Koper. Najbolj zanimivo je to, da je nogometaše največ slovenskih navijačev spodbujalo izven meja domovine. Kar okoli 13.000 se jih zbralo na Evropskem prvenstvu leta 2000 v Amsterdamu, kjer so Španci navijaško močnejše Slovence premagali z 2:1.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.