Šport > Nogomet
126 ogledov

Obtoženim grozi do 8 let, NZS "ne more komentirati"

Goran Šukalo pravi, da se nikoli ne bi vpletel v prirejanje tekem. (Foto: Nik Ro Žurnal24 main
Športni časnik Ekipa je danes objavila seznam nogometašev, ki naj bi sodelovali v ilegalnih stavah pri nas. Prednjačil naj bi Goran Šukalo, ki naj bi bil tudi član hudodelske združbe, ki je celotno zadevo organizirala. NZS "ne more komentirati".

Osvežimo spomin: pred časom je v javnosti odjeknila informacija, da naj bi v Mariboru delovala dobro utečena ilegalna stavnica, na čelu katere naj bi bila Kosta Turner in Ivan Vinko, omenjalo pa se je kar nekaj nogometašev, ki naj bi v zadevi sodelovali. Zadeva je nato potihnila, a aprila lani se je izkazalo, da slovenski organi pregona niso počivali. Zdaj pa vse kaže na to, da bo tudi Slovenija vendarle začela obračunavati s tistimi, ki so šport izkoristili za nepošten zaslužek.

Vrhovno državno tožilstvo je, tako poroča Ekipa, na Okrožno sodišče v Mariboru poslalo dokumente, iz njih pa naj bi bilo razvidno, da je imel eno od glavnih vlog pri vsem skupaj tudi 30-letni Goran Šukalo, ki redno igra v nemškem drugoligašu Duisburgu. On naj bi skupaj s prej omenjenima Turnerjem in Vinkom ter Vasjo Turnerjem, Zvonkom Hajškom in Srbom Sašo Simićem tvoril kriminalno združbo, ki je bojda sprejela stave v skupni vrednosti 42 milijonov evrov ob tem pa si pridobila še veliko premoženjsko korist. Šukalo, ki je ob Simiću edini še na prostosti, naj bi bil zadolžen za posredovanje med Kosto Turnerjem (z Vinkom naj bi bila glavna pobudnika vsega) in igralci, ki so sodelovali, prejemal pa naj bi tudi stave in jih sporočal naprej, skrbel za plačilo stav s strani in od igralcev terjal dolgove.

Kdo je vplačal koliko?

V obtožnici je zapisano tudi, koliko naj bi posamezniki vplačali v ilegalno stavnico. Tudi tu naj bi bil v ospredju Šukalo, ki naj bi samo 29. marca lani posredoval 22 sporočil s stavami v skupni vrednosti 54.850 evrov. Vse skupaj naj bi nogometaš, ki se lahko pohvali tudi z nastopi v izbrani vrsti, stavil kar 12.102-krat, skupno pa naj bi vplačal 5,5 milijona evrov! A stavil naj ne bi le v svojem imenu, ampak tudi v imenu številnih neznanih nogometašev. In ostali? Kot poroča Ekipa je igralec, ki je bil v evidenci zapisan pod "Raka", stavil 518-krat za skupaj 724.400 evrov. Igralec pod imenom "Nastja" 468-krat za 2.539.800 evrov, njegovo končno stanje pa je -217.352 evrov. Druge preverite v tabeli na desni. Nekateri so zapadli v rdeče številke, ki pa jih je bilo treba pokriti.

Od kod podatki?

Policija in tožilstvo naj bi se do tako natančnih številk dokopala ob preiskavi spletne domene www.3v0id.net, na kateri naj bi kriminalna združba beležila vse stave, igre, vplačila. Vasja Turner naj bi do te domene dostopal največkrat, 16.103-krat. Kosta Turner in Vinko naj bi mesečno pridobila protipravno premoženjsko korist v višini najmanj 50 tisoč evrov, pogovarjala pa naj bi se tudi o novi, lastni stavnici, s katero naj bi zaslužila še veliko več. Zdaj bo imelo glavno besedo sodišče. Večini grozi vsaj nekaj let zapora, glavni akterji pa bi za zapahi lahko preživeli tudi osem let.

NZS "ne more komentirati"

"Nogometna zveza Slovenije ne more komentirati postopkov, ki v zvezi z navedenimi zadevami tečejo pred uradnimi pristojnimi institucijami, vrhovnim tožilstvom in sodišči. V vsakem primeru pa NZS ostro obsoja vsakršna morebitna nelegalna kazniva dejanja, ki so v povezavi z nogometom in ki mečejo slabo luč na nogomet kot športno panogo," so v uradni izjavi za javnost zapisali pri Nogometni zvezi Slovenije.

V ilegalni stavnici naj bi sodelovali tudi naslednji igralci (desno je znesek, ki naj bi ga vplačali):

Goran Šukalo - 5.500.000 evrov
Dejan Djuranović - 87.400 evrov
Nastja Čeh - 2.539.800 evrov
Ermin Rakovič - 724.400 evrov
Rene Mihelič - 26.550 evrov
Gregor Židan - 512.590 evrov

Klobčič se razpleta
Komentarjev 4
  • Janko Kotnik 17:37 10.januar 2012.

    pa prepovejte najprej monopolistično/nizkokvotno-minimalnotripare-izkoriščevalsko združbo po imenu ŠPORTNA LOTERIJA. Zame je iskanje boljše ponudbe, višjih kvot itd popolnomalegitimno

  • 1111 14:07 10.januar 2012.

    marsikaj ni več šport...tudi nogomet...

  • nostradamus 11:49 10.januar 2012.

    to je ze destletja prisotno v sloveniji seveda tudi drugod vendar so bili vmesni prevec vplivni ljudjeda bi zadevala bila gdaj raziskana in pa stevilke ki se tu vrtijo gredo v nebo z malce truda ni tesko priti do ...prikaži več informacij ko stavnice zacno blokirati dolocene tekme z nenormalnimi vplacili