Šport > Nogomet
23 ogledov

Klopp: "Če bi kot otrok videl Barço, bi raje igral tenis"

Sport 04.11.13, trener Borussie Dortmunda Jurgen Klopp, foto: EPA EPA
Trener Borussie Dortmunda Jürgen Klopp je v pogovoru za angleški Guardian spet blestel. Objavili smo že del, kjer govori o Zlatanu Ibrahimoviću, tu je še del, kjer se loti Barcelone.

"Če bi bila ekipa Barcelone iz zadnjih štirih let prva, ki bi jo videl igrati, ko sem imel štiri leta ... Z njihovo mirnostjo, zmagami 5:0, 6:0, ... Potem bi raje igral tenis. Oprostite, ampak to ni dovolj zame," je v pogovoru za prestižni angleški dnevnik dejal Jürgen Klopp, potem ko je oponašal eksplozijo bombe.

Intervju z njim namreč potrebuje didaskalije, so zapisali angleški kolegi, ki so uživali tudi o njegovih primerjavah s trenerjem Arsenala Arsènom Wengerjem ("Sir Wenger", kot ga je označil Klopp) in hvalnici angleškemu nogometu.

Jeb**i izraz iz Neaplja tudi med tenisom

"Trenerji bodo rekli, da ni pomembno, če njihova ekipa preteče več, raje si na pravi način pripravijo tekme. Jaz hočem na pravi način pripraviti tekme, poleg tega pa si tudi želim, da igralci pretečejo deset kilometrov in več. To je pravilo, ki ga postavim vsem, to, da delaš bolje od nasprotnika, pa lahko pomeni razliko," je svoj koncept dela razkril Klopp. Skupno naj bi člani BVB povprečno pretekli kar 11,5 kilometra več od nasprotnikov.  

"Če ti ni potrebno dati vsega od sebe, pa še vedno zmagaš, kaj je to? Vam ni všeč ta igra? To je tako ... (Klopp zazeha) Kaj, lahko v Wimbledonu zmagate tako?" je nadaljeval Klopp, ki je med intervjujem velikokrat omenil tenis. Ko so ga vprašali, če je bil njegov izbruh na tekmi z Napolijem, po kateri je moral s tribune pospremiti že dve evropski tekmi, povezan s pritiskom, je dejal: "Ne, ta jeb**i izraz na obrazu naredim, ko igram tenis. To je resnica!"

Slab pri domačih opravilih

46-letni trener, nedavno je z Dortmundom podaljšal pogodbo do leta 2018, je natresel tudi številne anekdote, denimo to, da je izjemno slab v kategoriji "naredi sam". 

"30 ali 40 let bi me čakali, da sestavim mizo. Imam več kot dve levi roki," je povedal Klopp. Sira Alexa Fergusona je spoznal v "najbolj dre***tem" trenutku življenja, po letošnjem finalu Lige prvakov, ki ga je Borussia izgubila proti Bayernu.

Ferguson lahko dobi rdeče vino, on bi pivo

"Rekel mi je: 'Dobra sezona!'," je razkril Klopp in oponašal svoj obraz, ki se od razočaranja vleče po tleh. "Mislim, da v njegovi knjigi ni poglavja o meni. Prvo poglavje: Kako izgleda Klopp? Oprostite, on je Britanec. Vi pijete čaj ob štirih popoldne in nihče na svetu ne ve zakaj. Vozite po napačni strani ceste. Drugačni smo. Ampak prepričan sem, da bi lahko preživel dva dni in dve noči s Sirem Alexom Fergusonom. Ne vem, kaj pije. Rdeče vino, OK. Lahko dobi svoje rdeče vino. Jaz imam raje pivo.

Klopp Borussia Dortmund Bayern Liga prvakov finale London Wembley | Avtor: EPA EPA
Smo kakršni smo. On je okrog 20 let delal z Ryanom Giggsom, in ko Ryan Giggs sliši ime Fergusona, ne začne tako ... (Klopp oponaša bljuvanje) To je najbolje, kar lahko storiš v svojem življenju. Vsak dan, vsako leto, vse govorjenje ... Veš vse o tem tipu, a se imata še vedno rada. To pove vse o Siru Alexu Fergusonu."

Ima grd obraz kot novinar The Suna

Ko je dejal, da je njegova edina težava grd obraz, se je obrnil k novinarju tabloida The Sun in v krohotu dejal, da ima tudi on enako težavo. Številni ga po številnih pohvalah Arsenalu vidijo kot idealnega naslednika Wengerja, podobno kot Francoz je kariero začel pri majhnem klubu Mainzu, a Klopp kljub ponudbam (še) ne razmišlja o odhodu.

"Borussia Dortmund je edini klub na svetu, kjer če govorim z mladim igralcem, on ve, da bom njegov trener v naslednjih štirih letih in pol. Želimo si imeti to situacijo. Igralci so podobni novinarjem. Vedno mislijo: 'Ah, pravi to, potem pa ga bo poklical Real Madrid in bo odšel.' Ampak to je moje sporočilo: vsi lahko kličejo, a ne bo se zgodilo nič. To je gotovo, potem pa bomo videli, kaj je z igralci," pravi Klopp.

"Ponosen sem, ko slišim, da bi me Arsenalovi navijači morda želeli, ampak zame ni pomembno, da sem ponosen. Moja mama je ponosna. Boljši občutek je, kot da me ne bi poznal nihče, ampak to mi zjutraj ne pomaga, ne pomaga mi zvečer in ne pomaga mi čez dan. Dortmund je klub, v katerega se je vredno zaljubiti, ker je to čisti nogomet." 

V tunelu Westfalna kot novorojenček

In še za konec: Klopp je občutke v tunelu Signal Iduna Parka v Dortmundu pred tekmo, ko se večkrat ustavi, da bi se naužil vzdušja, primerjal s prihajanjem na svet iz mamine maternice.

"Malce je podobno rojstvu, ko vaša mama ... (Klopp oponaša žensko med porodom) Potem prideš ven in vidiš najboljše, kar je na tem svetu," je še zaključeval Klopp, ki s primerjavami o Robinu Hoodu in ostalih pravljičnih junakih velikokrat zbode največje nemške tekmece, münchenski Bayern:

"Pomembne so nove ideje, ne denar. Pomembno je narediti naslednji korak. Vedno si želite biti tista ekipa, ki ji uspe premagati tisto z več denarja."

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.