Šport > Nogomet
12 ogledov

Klopp za MARCO: "Sprašujejo me, kdaj bom odrasel"

Klopp Mainz Borussia Dortmund Bundesliga Nemčija liga prvenstvo EPA
Španska MARCA je pred sredinim obračunom med Borussio Dortmund in Realom Madridom objavila ekskluzivni intervju s trenerjem Jürgnom Kloppom, ekscentričnim in (razen med tekmo) vedno nasmejanim trenerjem aktualnih nemških prvakov. Španci so o leta 1967 v Stuttgartu rojenem trenerju zapisali, da spominja na Ronaldinha. Nogomet dojema kot igro.

Je klopp tako srečen, kot se zdi? Težko vas je videti brez nasmeha.
(nasmešek) Poglejte ... Kako se ne bi smejal, če imam takšno srečo? Dobro, želim zagotoviti, da nisem vedno nasmejan. Res je, da sem skoraj vedno, ampak ne 100 % dneva. Vse ima svoj trenutek. Ampak ja, sem srečen. Imam dobro službo, sem pri velikem klubu, imam fantastične igralce in strokovni štab. Od malega so me učili, da cenim vse, kar imam, in to, kar imam zdaj, je zelo dobro. Če ne bi bil takšen, da ne bi cenil vsega, kar imam, to ne bi bilo normalno, ker je priložnost, da živim, nekaj izjemnega. Nogomet je izjemno velik in ta klub je unikaten, tukaj se nihče ne sprašuje o mojem obnašanju, srečni so z menoj ... Imam samo razloge za smeh.

Ali nogometu poleg drame manjka nekaj dobrega humorja?
Nikoli ne bom pozabil vsega tega in kako velik je nogomet, ampak na koncu je le igra. Le igra! Igra je tisto, kjer se lahko izgubi ali zmaga. Vsi, ki se posvetimo temu, želimo zmagati. Jaz želim zmagati! Ampak ne uspe ti vedno, to je nemogoče. Tu pri Borussii smo zadnje čase zmagovali, zato smo zelo srečni in govori se o uspehih, ampak jaz vse zrelativiziram. Res je, da so obstajajo drugi trenerji, ki nogometa ne vidijo kot igro, tako kot jaz, ampak kot nekaj dramatičnega. To je druga opcija, ampak ne moja.
Meni je všeč igrati to igro in zato z njo ravnam na ta način. Veliko trenerjev je, ki so ob robu igrišča v obleki, s kravato, trpijo ... Jaz ne.

Vas na klopi prav tako ni težko opaziti ...
Kakšna je razlika med tem, da imaš na klopi obleko s kravato in tem, da imaš majico, dres ali trenirko? Razlika med trenerji je odnos, ki ga gojijo do tega športa. Jaz imam 45 let in veliko ljudi me sprašuje, kdaj bom odrasel. Ne bom se spremenil! Počutim se zelo mladega, zelo blizu igralcem, zato verjamem v svoj način povezanosti s fanti. Pod taktirko imam zdaj dva ali tri najboljše igralce v Evropi. Jaz kot nogometaš nikoli nisem imel sreče, da bi imel takšen talent in igral na takšnem nivoju, zato se zdaj počutim zelo srečnega, da s klopi gledam njihovo kakovost in vse, kar dajejo na igrišču. Imam veliko strast do te igre, všeč mi je, ampak ne vidim jo kot nekaj dramatičnega. Drama je nekaj drugega. Zame je nogomet nekaj, kar mi daje strast, ki mi vzbudi čustva, ki so v življenju unikatna, ampak iz tega športa ne delamo drame. Jaz se z nogometom spoprijemam povsem normalno.

Grosskreutz Özil Real Madrid Borussia Dortmund Liga prvakov | Avtor: EPA EPA
V Španiji vas začenjajo dojemati kot revolucionarja, kot sta bila svojčas (José) Mourinho in (Josep) Guardiola. Ste vi novi Mourinho ali novi Guardiola?
(začne se smejati, ko sliši ime Mourinho) Vsak mora biti vedno to, kar je, jaz nočem posnemati nikogar. Jaz sem Jürgen Klopp. Nočem biti Mourinho, Guardiola ali Heynckes. Vsak ima svoj način in jaz sem kakršen sem. Sem oseba, ki ima tudi svoje napake, ki se veliko moti, ampak imam srečo, da lahko vse to izravnam, ker se trener vedno povezuje z ravnanjem ekipe. Če ima ekipa dobre rezultate, potem je trener vedno v dobri luči. To se dogaja tudi meni. Ampak na koncu koncev, karkoli bom že storil, kdorkoli bo že zmagal, kdorkoli bo karkoli rekel, mi je jasno, da bom tak, kot sem bil vedno: Jürgen Klopp. Ne posnemam nikogar.

Zasluge trenerja gredo vedno igralcem?
V večji meri da. Je veliko trenerjev, ki imajo veliko težje delo od mene, ker ko pridejo na igrišče nimajo igralcev takšne kakovosti. Jaz imam izvrstno ekipo! Jasno je, da če ima trener povprečne igralce, potem skuša narediti dobro ekipo. Če imaš dobre igralce, narediš zelo dobro ekipo. In če imaš zelo dobre igralce, skušaš narediti odlično ekipo. In če imaš odlične igralce, potem skušaš narediti izjemno ekipo. Tako fukncionira vse skupaj, vsaj po mojem načinu dojemanja nogometa.

Ampak glavni junak te ekipe ste vi ...
Nisem glavni junak, to so igralci. Mediji me vidijo kot me hočejo videti, ker ima ekipa dobre rezultate, zato se o meni govori dobro. Ko nekega dne ne bom več imel teh rezultatov, ki jih moji igralci dosegajo na igrišču, potem me mediji in navijači ne bodo več videli tako.

Vam je všeč biti v središču pozornosti?
Absolutno mi ni všeč in ne verjamem, da sem zveznik, kot pravijo, niti zaradi svojega stila. Sem kakršen sem, ampak nisem odgovoren za to, kar pišejo mediji, da mi rastejo lasje ali kaj drugega. Sem nogometni trener, to igro jemljen na nek določen način, kar sem že razložil, ampak nimam se za 'celebrityja' ali kaj zaradi stila. Sem le nogometni trener.

Koga vidite kot favorita v polfinalu?
V tem polfinalu so trije favoriti: Madrid, Barça in Bayern München. Potem je tu četrta ekipa, ki je Borussia. Lani je bilo enako. Bili so trije favoriti, tri enake ekipe, in potem Chelsea. Kdo je zmagal? Chelsea. (smeh) Imamo priložnost osvojiti Ligo prvakov, od tukaj naprej pa ne vemo, kaj se bo zgodilo. Ampak priložnost je tu. Ostale so štiri ekipe, smo v polfinalu in šli bomo igrat na naš stadion in na Bernabéu. Tako bomo, če se ne bo razpletlo dobro, imeli vsaj priložnost.

Klopp Šahtar Doneck Borussia Dortmund Liga prvakov osmina finala | Avtor: EPA EPA

Pomerili se boste z ekipo, za katero je Liga prvakov vse. Kaj pomeni Liga prvakov za Borussio?
Za nas je zmaga v Ligi prvakov nekaj fantastičnega, neverjetnega, nekaj zgodovinskega. Tako skušam motivirati svoje fante. Želimo spisati zgodovino. Moramo igrati, najprej na našem stadionu, nato pa še na Bernabéuu in videli bomo, kaj se bo zgodilo. Zmagati v tem tekmovanju bi bilo izjemno, ampak videli bomo, kaj bosta v sredo povedala sreča in končni rezultat.

Kako se boste lotili teh tekem z Madridom?
To bosta zelo izenačeni tekmi. Spominjamo se skupinskega dela, ampak od takrat so se reči spremenile. Madrid se mi zdaj zdi močnejši, takrat so mu manjkali pomembni igralci, zdaj imajo praktično vse pripravljene, v dobri formi, v izvrstni rezultatski dinamiki ... Ne bo lahko, ampak mi bomo poizkusili vse, šli se bomo zabavati in uživati v tem polfinalu. Seveda bomo igrali z veliko moči in strasti, kot vedno, ampak srečo bomo pustili ob strani. Igrali bomo kot vedno, naše odlike bomo skušali maksimizirati.

Pričakujete Madrid, ki bo skušal dominirati, ali takšnega, ki bo igral na protinapade?
Verjamem v to, da je Madridu všeč imeti žogo in diktirati igri, kar mu ne onemogoča odigravanja zelo hitrih protinapadov. Včasih lahko vidimo njihovo hitrost in ljudje začnejo misliti, da je to ekipa, ki igra na protinapade, ampak jaz mislim, da je Madridu všeč, ko ima žogo, ker imajo njegovi igralci veliko kakovosti in jim je všeč igrati. Tekme, še bolj pa na izpadanje v Ligi prvakov, gredo skozi več faz. Bodo trenutki, ko bomo morali oboji napadati in se braniti, v to sem prepričan.

Kaj mi lahko rečete o Cristianu (Ronaldu)?
Da ga bo potrebno ustaviti! Kaj bi lahko rekel o njem ...? Madrid ima veliko kakovostnih igralcev.

Tukaj v Nemčiji vsi govorijo o povezavi (Marco) Reus-(Mario) Götze, z (Robertom) Lewandowskim v napadu. So vaše veliko upanje?
To so igralci z veliko kakovosti, ki se zelo dobro razumejo na igrišču, in ki se odlično razumejo tudi izven igrišča. To, da se moji igralci dobro razumejo tudi tam, mi je všeč. Bolj mi je všeč to, kot da bi se bolje razumeli z enim igralcem iz nasprotne ekipe. Tega, da se pet minut pogavarjajo z nasprotnikom, ne razumem preveč.

Kaj bo ključno na teh dveh tekmah?
Če sem iskren, res nisem imel preveč časa, da bi mislil ekskluzivno na tekmo proti Madridu. Zdaj šele začenjam biti stoodstotno v tekmi. Ampak težko je vedeti kaj bo ključ, ko se meriš z Realom Madridom. Tega se ne more določiti, ker je zelo dobra ekipa, z veliko kakovosti ... Ko igraš polfinale Lige prvakov, 180 minut, verjamem, da ključnih reči ni. Mi bomo začeli igrati tako, kot znamo, zabavali se bomo in spopadli s tem polfinalom z veliko vneme in moči.

Rekli ste, da boste pri Borussii ostali tudi naslednjo sezono. Tako prepričani ste?
Seveda, zato sem to tudi rekel. Še enkrat ponavljam. Če bi bil igralec, bi mi bilo všeč, da vem, kdo bo naslednje leto trener, zato lahko rečem, da bom ostal pri Borussii, jasno. Samo, če me ne vržejo od tu.
Ne vem nič o Madridu, ampak če so si me res želeli, je to čast. Madrid verjetno hoče vse druge trenerje razen Kloppa, ampak moja prihodnost je pri Borussii.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.