Šport > Nogomet
56 ogledov

Klubi pozivajo k vrnitvi stojišč

Stojišča Reševalni pas/Twitter
Vse več klubov angleške prve nogometne lige si prizadeva za ponovno legalizacijo stojišč na stadionih.

Vodstvo angleških profesionalnih nogometnih lig je že pred vrsto let uvedlo pravilo, s katerim so postavili stroge smernice za vse klube, ki igrajo pod njihovim okriljem. Pravilo določa, da mora vsak nogometni klub, ki nastopa v prvi ali drugi ligi, imeti stadion opremljen zgolj s sedišči, omejeni pa so tudi klubi tretje in četrte lige.

Pred kratkim pa so na stadionu tretjeligaša Bristol City predstavili posebne ograje, ki služijo za naslon stoječim navijačem, na njih pa so pritrjeni majhni plastični sedeži, ki se jih lahko po potrebi odpre ali zapre. S tem so storili prvi korak proti uresničitvi želje čedalje več klubov – da se na stadione vrne stojišča.

Stojišča podpira tudi osem prvoligašev

Čeprav podpora tej ideji izvira večinoma iz nižjeligaških klubov, se nad njo navdušuje tudi vse več premierligašev. Najbolj odločni so pri Aston Villi iz Birminghama. Klub se je že ponudil, da bi njihov Villa Park lahko uporabili za preizkus te možnosti, to pa je naznanil eden od vodilnih mož kluba – Lee Preece.

"Določili smo območja, ki bi jih lahko uporabili za preizkušnjo na malem obsegu, kjer bi lahko vsi v nogometu videli, kako to deluje v Premier ligi. Vem, da je vsaj sedem ali osem klubov, ki si želijo debato peljati naprej. Koristi v sami izkušnji tekme in vzdušja pa bodo lahko občutili tudi navijači," je dejal Preece o inštalaciji, katere uporaba je sicer dovoljena ob gostitvi ragbijskih tekem.

Še vedno kontroverzna tema

Povod za odločitev o prepovedi stojišč je bila sicer vladna preiskava tragedije na Hillsbroroughu, ko je leta 1989 na prenapolnjenem stadionu v Sheffieldu življenje izgubilo kar 96 navijačev Liverpoola. Čeprav je od nesreče minilo že vrsto let in se je na stadionih marsikaj spremenilo, pa tem preizkusom še vedno močno nasprotuje direktorica fundacije za pomoč družinam žrtev te tragedije in tudi mama sina, ki je v Sheffiledu izgubil življenje, Margaret Aspinall.

"Mislim, da je izbor trenutka pozivov k tem preizkusom zelo neobziren, saj menim, da je treba upoštevati tudi družine žrtev tragedije v Sheffiledu. Bliža se 25. obletnica tega dogodka in zdi se, kot da smo pred novo bitko. Želim si samo, da bi lahko teh 96 žrtev tekmo gledalo na sediščih. Nismo proti ničemur in proti nikomur, želimo si samo varnosti," je bila jedrnata Aspinallova. 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.