Šport > Nogomet
6 ogledov

Komentatorji v ekstazi

Nekatere komentatorje nogometna igra povsem prevzame. Žurnal24 main
Malo je novinarskih poklicev, ki bi bili bolj izpostavljeni in kritizirani s strani občinstva, kot je to ravno poklic nogometnega komentatorja. V videih spodaj si poglejte nekaj najbolj "odštekanih".

Začnimo v naši soseščini, na Balkanu. Če svoje starše in stare starše vprašate, katerega komentatorja se najbolj spominjajo iz svojih mladih let, bo odgovor najbrž le eden – Mladen Delić. Legendarni komentator se je v srca gledalcev zapisal z izjavo: "Ljudi, pa je li to moguće?" (Ljudje, ali je to mogoče) na tekmi med Jugoslavijo in Bolgarijo v Splitu. Pisal se je 23. december 1983, stadion Poljud. Plavi so na zadnji tekmi kvalifikacij za nastop na evropskem prvenstvu do zadnje minute držali rezultat 2:2, s čimer se ne bi uvrstili na prihajajoče prvenstvo v Franciji. Tudi Delić je že izgubil upanje, saj je večkrat ponovil, da je že vsega konec, zmagoviti gol Črnogorca Ljubomirja Radanovića v zadnjih sekundah pa ga je ujel popolnoma nepripravljenega in se je vpisal med legende. "Jugosi" so se tako pred Walesom uvrstili na EP, kjer pa so izpadli že v predtekmovanju, brez ene same osvojene točke.



Preselimo se čez našo zahodno mejo, v Italijo. Italijanski komentatorji slovijo kot zelo kakovostni, njihove studijske analize pa trajajo še uro in več po tekmi. Kljub temu pa nekateri še vedno najdejo čas za zabavo. Spoznajte Tiziana Crudellija z italijanske televizije Telelombardia. "Stari maček" je zdaj sicer že v pokoju, a se je s svojim komentiranjem velikih derbijev vpisal v zgodovino italijanskega komentatorstva. Tiziano je bil namreč eden od dveh komentatorjev, ki sta v sklopu pogovorne oddaje Qui Studio a Voi Stadio komentirala velike derbije, oba pa sta vedno navijala za svoje moštvo. Tiziano je bil vedno goreč privrženec AC Milana, kar je najbolje pokazal na večnem derbiju z Interjem. Njegov "nasprotnik" v posnetku je Gian Luca Rossi. Inter na tekmi že vodi z 2:0, a se Crudellijevo moštvo vrne v velikem slogu, kar ga tako gane, da potoči marsikatero solzo.



Podoben "komentatorski orgazem" je doživel nizozemski komentator Jack Van Gelder. Četrtfinale svetovnega prvenstva leta 1998 med njegovo Nizozemsko in Argentino ter fantastičen gol Dennisa Bergkampa ga je poslal v nek drug svet. Oranžni so z golom takratnega napadalca Arsenala zmagali z 2:1 in se uvrstili v polfinale, kjer so jih po streljanju enajstmetrovk ugnali Brazilci.



Arabci so resda precej oddaljeni od evropskih nogometnih igrišč, a tudi na Daljnem vzhodu nogometa ne spremljajo nič manj zavzeto. Slišali boste Jordanca Khaleda Algula in njegovo komentiranje tekme angleške Premier League med Manchestrom Unitedom in Arsenalom. Ko Wayne Rooney zadane za 2:0, Algul eksplodira: "Konec je, konec je!" začne vpiti, ker pa je imel takrat Rooney rojstni dan, mu zanj tudi vošči, tako v arabščini kot tudi v angleščini. To je bila tudi tekma, ki je končala Arsenalov niz 49 zaporednih tekem brez poraza.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.