Šport > Nogomet
16 ogledov

Komu SP 2018 in 2022?

Južnokorejski premier
1/8
Žurnal24 main
Mednarodna nogometna zveza (Fifa) bo v četrtkovih večernih urah v Zürichu izbrala prireditelja svetovnih prvenstev leta 2018 in 2022. V članku preverite, kdo vse kandidira, tu pa je manjša galerija iz Züricha.

V sredo se bodo predstavili kandidati za SP 2022 (Južna Koreja, Katar, ZDA in Japonska), v četrtkovih dopoldanskih urah pa še kandidati za SP 2018 (Belgija/Nizozemska, Španija/Portugalska, Anglija in Rusija).

V sredo se je najprej ob 14. uri predstavila Avstralija. Predstavitev je vodila manekenka Elle Macpherson. Peta celina še nikoli ni gostila mundiala, Avstralci pa načrtujejo dvanajst stadionov v desetih mestih, ki z izjemo Petrha in Townsvilla ležijo na jugovzhodu celine. Stroški prvenstva so ocenjeni na 2,29 milijarde dolarjev, največja pomanjkljivost pa je časovna razlika glede na Evropo, ki je največji odjemalec televizijskih pravic. Tekme bi namreč bile na sporedu ponoči oziroma zgodaj zjutraj.

Ob 15. uri je na vrsti Južna Koreja. Soprireditelj prvenstva leta 2002 ima že zagotovljeno infrastrukturo stadionov. Predvidenih je 14 stadionov v 12 mestih, stroški pa naj bi znašali 0,87 milijarde dolarjev. Velik plus za Južno Korejo so relativno kratke razdalje med prizorišči, na drugi strani pa primanjkuje hotelskih kapacitet.

Uro pozneje se bo predstavil Katar. Denar za šejke v tej državici sredi Perzijskega zaliva ne predstavlja ovir. Od sedmih igrišč jih je pet v krogu 25 kilometrov. Predvidenih je sicer dvanajst prizorišč, stroški pa so ocenjeni na 2,87 milijarde dolarjev. Težavo s previsokimi temperaturami naj bi Katarci rešili tako, da bi zrak nad igrišči ohlajali.

Ob 17. uri sledi predstavitev ZDA. O stroških prireditelji prvenstva 1994 niso želeli govoriti. Načrtovanih je 18 stadionov v 18 mestih. Stadioni bodo zelo moderni, a so precej narazen, saj se raztezajo čez štiri različne časovne pasove. Kandidatura je vnovični poizkus oživitve te igre na ameriških tleh, ZDA pa pri dodelitvi mundiala niso povsem brez možnosti.

Nazadnje se bo danes predstavila še Japonska. Po zaslugi prvenstva 2002, ki ga je Japonska gostila skupaj z Južno Korejo, je 13 stadionov v 11 mestih na najvišji ravni. Potrebno je dograditi le še osrednjo areno, stroški pa so ocenjeni na 1,3 milijarde dolarjev. Vendar pa so možnosti Japoncev slabše tudi zato, ker država ne želi izdati bančnih garancij.

V četrtek dopoldan sledijo še predstavitve kandidatk za prvenstvo 2018, kjer kandidirajo zgolj evropske države. Ob 9. uri zjutraj bodo začeli s predstavitvijo Belgijci in Nizozemci, ki so skoraj brez možnosti uspeha. Stroški so ocenjeni na 2,43 milijarde evrov, na razpolago je 14 stadionov v 12 mestih. Prednosti so kratke razdalje med prizorišči, pomanjkljivosti pa slaba namestitvena infrastruktura in pomanjkanje državnih garancij.

Naslednji se bodo predstavili Španci in Portugalci, ki so prejeli najboljše ocene komisije Fifa. Predvidenih je 21 stadionov v 18 mestih, na Portugalskem sta med prireditelji le Porto in Lizbona. Stroški so ocenjeni na dve milijardi evrov, omenjena kandidatura pa velja za tihega favorita.

Ob 11. uri sledijo Angleži. Prireditelji prvenstva leta 1966 računajo s proračunom 2,54 milijarde dolarjev. Tekmovanje naj bi potekalo v dvanajstih mestih na 17 stadionih, od tega so štirje v Londonu. Komisija Fifa ni našla slabosti v kandidaturi, črna pika pa je negativno poročanje angleških medijev o krovni nogometni organizaciji, ki ga je zasenčil podkupovalni škandal.

Kot zadnja se bo točno opoldne predstavila še Rusija, ki še nikoli ni organizirala nogometnega svetovnega prvenstva. Težave povzročajo velike razdalje med prizorišči, še posebno, ker so povezave z vlaki in letali slabe. Stroški so ocenjeni na visokih 3,82 milijarde evrov in tako precej višji od glavnega tekmeca Anglije. Od predvidenih 16 stadionov jih je potrebno 13 zgraditi na novo ali pa jih precej posodobiti.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.