Šport > Nogomet
8 ogledov

Konec evforije: pri Bayernu že dvomijo v Pepa

Guardiola Wilhelmi Götze Bayern München Säbener Strasse trening priprave EPA
Vodilne može Bayerna naj bi po petih tednih vladavine Josepa Guardiole že začelo skrbeti zaradi nerazumljivih potez novega trenerja, poročajo prestižni nemški mediji.

Nenaden napad na nekdanji klub Barcelono, prihod vezista Thiaga Alcântare in taktične spremembe, ki niso navdušile junakov lanskoletne zgodovinske sezone. Vse to je prvotno "Pep manijo" v Nemčiji hitro spremenilo v precejšnjo skepso, potem ko je Josep Guardiola z Bayernom izgubil superpokalno tekmo proti Borussii Dortmund, kmalu pa ga čaka še ponovno snidenje s starim rivalom Joséjem Mourinhom.

Po izjavah nosilcev ekipe Bastiana Schweinsteigerja, Arjena Robbna in Thomasa Müllerja za Süddeutsche Zeitung in Der Spiegel pri angleškem The Guardianu zdaj zatrjujejo, da je pet tednov po prevzemu funkcije prvotna evforija za Guardiolo v Nemčiji že splahnela, tudi v klubu pa dvomijo v njegove poteze. 

Od gospoda ostalo bolj malo

Vse naj bi začelo njegova javna poravnava računov z nekdanjim klubom, ki ga je še s priprav v Trentinu napadel skupaj z nekdanjim sodelavcem Titom Vilanovo, medijev pa ni prepričal niti z navidez nepotrebnim nakupom Alcântare, ki ga zastopa njegov brat Pere Guardiola. Prestop opisujejo kot "nemoralen". 

"Takšno obnašanje in takšen nakup se ne skladata s podobo gosposkega trenerja, ki ga tako strastno skušajo prikazati številni športni mediji," dodaja Süddeutsche Zeitung. Proti Guardioli govorijo tudi njegove taktične spremembe zmagovalnega moštva, ki ga je praktično povsem podrl, dodaja The Guardian. 

Vsi neobičajni

"Še nikoli nisem imel trenerja, ki bi spremenil toliko reči," je že izjavil napadalec Claudio Pizarro. "Nisem točno prepričan, kaj je predvidel zame," je povedal Schweinsteiger, ki ga je Guardiola pred kratkim odpeljal tudi na zasebno večerjo, vsebina pogovora pa naj vedno pogostejšemu rezervistu ne bi bila preveč po godu. 

Guardiola Bayern München Manchester City Audi Cup pokal | Avtor: EPA EPA
"Zdi se mi, da imajo vsi drugačen položaj od tistega običajnega," ga je po porazu z Dortmundom (3:4) dopolnil Müller, Robben pa je dodal: "Nogometa ni potrebno delati še bolj zapletenega kot je."

Razlog za alarm: primerjajo ga z Van Gaalom

Igranje brez napadalca, z enim najboljših bočnih branilcev zadnjega desetletja Philippom Lahmom na položaju vezista in Javijem Martínezom na branilskem položaju – to so vse reči, ki jih bo moral Guardiola še dodobra pojasniti, če mu rezultati ne bodo šli v prid. Thiagu napovedujejo temno prihodnost, če bo slučajno postal "šefova maskota", Bayern pa je obrambno že začel pešati, povsem nasprotno kot v lanski sanjski sezoni pod Juppom Heynckesom.

Ob vsem tem so Guardiolo začeli primerjati še z nekdanjim trenerjem kluba in njegovim bivšim strategom Louisom van Gaalom, kar je v kateri koli nogometni kulturi težko razumeti za pohvalo, čeprav Pep sam priznava, da se je tudi od nekarizmatičnega Nizozemca naučil veliko. 

Navdušeni, toda vseeno jih skrbi

"Občutek nelagodja v ekipi je več kot očiten," dodajajo pri tabloidu Abendzeitung. Bayern je po pripravljalnih tekmah, ki jih je kot za šalo vse zapovrstjo dobil, storil nekaj velikih napak na tekmi z Dortmundom in zadnji prijateljski proti Manchester Cityjem, ki so ga v finalu Audi Cupa precej neprepričljivo premagali. 

"Pep Guardiola je v Bayernovi najuspešnejši ekipi vseh časov. Odgovorni so navdušeni nad njegovo zagnanostjo, ampak po drugi strani jih skrbi, da bo šlo vse po načrtu," še dodajajo pri Der Spieglu. Vse to in še več pred njegovo prvo tekmo v nemškem pokalu, 1. Bundesligi in evropskem superpokalu, kjer ga čaka Chelsea in veliki nasprotnik Mourinho, ki bi ga Guardiola najraje izbrisal iz spomina ...

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.