Šport > Nogomet
12 ogledov

Konec francoskih žvižgov

Benzema, Henry in Ben Arfa so bili skupaj s soigralci izžvižgani na domači tekmi Žurnal24 main
Francoska vlada se je odločila za sprejetje ukrepov zoper tiste, ki bi z nešportnim vedenjem sramotili državne simbole. Kaplja čez rob je bilo žvižganje himni na tekmi proti Tuniziji.
 
 

Ni lahko igrati doma, ko se ti rogajo.

Thierry Henry

 
Francoska vlada se je odločila enkrat za vselej zaustaviti nešportno obnašanje navijačev na nogometnih tekmah. Francoska ministrica za šport  Roselyne Bachelot je po srečanju s predsednikom Nicolasom Sarkozyjem napovedala ostre ukrepe zoper razgrajače, ki bi se še kdaj odločili izžvižgati državno himno, kot se je to zgodilo na tekmi s Tunizijo. Predstavniki francoske vlade, države in skrajne francoske desnice, med njimi Jean-Marie Le Pen , so se z ogorčenjem odzvali na dogajanja na prijateljski tekmi francoske izbrane vrste z moštvom Tunizije , ko je bila Marseljeza, predvajana po zmagi Francije s 3:1, pospremljena z žvižgi in vzkliki neodobravanja. Vrh države se je zato odločil, da bo vsako roganje ali posmehovanje francoski državni himni na nogometnih tekmah v prihodnje kaznovano.

Vsako nogometno tekmo bodo v takšnem primeru nemudoma prekinili, je napovedala ministrica po sestanku, ki ga je sklical francoski predsednik, udeležil pa se ga je tudi predsednik francoske nogometne zveze Jean-Pierre Escalettes . Če se bo takšno dejanje zgodilo na prijateljski tekmi, bodo začasno odpovedali vse prijateljske tekme s to državo, čas trajanja takšne prepovedi pa bo določil predsednik nogometne zveze, je še napovedala.


Nicolas Sarkozy je podprl kazni za razgrajače. © Reuters

 
Državni sekretar za šport Bernard Laporte pa je v izjavi za Radio Monte Carlo šel še dlje. Po njegovem mnenju bi morala Francija odpovedati vse prijateljske nogometne tekme z reprezentancami severnoafriških držav, nekdanjih francoskih kolonij, poleg Tunizije sta to še Alžirija in Maroko, ko je v minulih letih prihajalo do podobnih težav. "Nehajmo se sprenevedati in prenehajmo s temi tekmami," je dejal.

Plohe žvižgov so bili na torkovi tekmi deležni tudi francoski reprezentanti, pravi "crescendo" pa je doživel v Franciji tunizijskim staršem rojeni Hatem Ben Arfa , ki se je odločil namesto za moštvo domovine svojih staršev igrati za Francijo. Navijači Francije so bili sicer na tekmi, ki je potekala na osrednjem stadionu v Parizu, v manjšini, številni navijači Tunizije pa so mahali s tunizijsko zastavo in vpili "Tunizija, Tunizija". "Ni lahko igrati doma, ko se ti rogajo," je bil po tekmi užaljen kapetan francoskega moštva Thierry Henry .
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.