Šport > Nogomet
42 ogledov

Konec za mlade Slovence: brez polfinala

Miloš Kostič je s svojimi varovanci na uvodnem srečanju proti Ukrajincem pustil Saša Despot
Slovenski nogometni reprezentanci do 17 let se v Ljudskem vrtu na zadnji tekmi skupinskega dela evropskega prvenstva ni uspelo uvrstiti v polfinale. Belgijci so kljub zmagi nad varovanci selektorja Miloša Kostiča prav tako že zaključili tekmovanje, saj sta Nizozemska in Poljska priročno remizirali brez golov.

Poraz proti Belgiji je v Ljudskem vrtu končal premierno domače evropsko prvenstvo slovenske nogometne reprezentance do 17 let. Varovanci Miloša Kostiča so zadnji obračun z Belgijo končali le z devetimi igralci, potem ko so v prvem polčasu izničili zaostanek po vsega dobri minuti igre.

Belgijci so namreč povedli že po 63 sekundah, ko je po dolgi podaji sam proti vratarju Gregorju Zabretu stekel Siebe Schrijvers in za vodstvo mirno ukanil slovenskega čuvaja mreže. Ofenziva Slovencev je po nekaj neuspešnih poskusih sadove obrodila v 13. minuti, ko je Petar Stojanović stekel na globinsko žogo in s strelom z desnico izenačil.

Kostičevi fantje so bili veliko boljši nasprotnik vse do konca polčasa in si s hitrimi akcijami priigrali kar nekaj zrelih priložnosti, a se rezultat ni spremenil. Kazen je prišla kmalu po začetku drugega polčasa, ko je v 53. minuti iz drugega poskusa zadel Pieter Gerkens. Zabret je njegov strel najprej ubranil, Gerkens pa je iz praktično nemogočega položaja v drugo le zadel.

Obračun sosedov v polfinalu

Zmago Belgijcev je v zadnjih sekundah tekme z glavo potrdil Tuur Dierckx. Že prej so Slovenci ostali kar brez dveh nogometašev, saj je najprej po uri igre drugi rumeni karton dobil Domen Črnigoj, glavni sodnik pa je veliko prestrogo po čistem startu izključil še Emirja Dautovića.

Ob pričakovanem remiju Nizozemske in Poljske za slovenski polfinale ne bi bila dovolj niti visoka zmaga nad Belgijci, tulipani in letošnji gostitelji članskega Eura pa so si s prijateljsko delitvijo točk zagotovili polfinale. Poljaki bodo igrali proti sosedom Nemcem, Nizozemce pa čaka drugouvrščena ekipa skupine A.

"Mi smo že na začetku vedeli, da je naša skupina zelo močna in da so nasprotniki telesno dobro pripravljeni, odločale pa so malenkosti. Videli ste, da smo večino golov prejeli po lastnih napakah, ki so plod neizkušenosti in nezbranosti, ki pa jih tako prvenstvo in tekmovanje ne dopuščata. Vseeno sem vesel, da so fantje zgarali vse tri tekme, tekalno in tudi s svojimi močmi so bili na maksimumu, nimam jim česa zameriti," je po tekmi dejal selektor Kostič.

"Slovenska liga ni primerljiva z ostalimi"

"Fantje igrajo v slovenski kadetski ligi, ki še ni primerljiva s tistimi naših nasprotnikov. To je poligon, kjer smo lahko preizkusili, česa so sposobni naši vrstniki, kje še zaostajamo in kaj še lahko izboljšamo. Upam, da bomo lahko to prenesli na fante, na treninge, na tekmovanja in da bo napredek viden že prihodnje leto na prvenstvu U-19, kjer želimo pokazati tisto, kar je potrebno za najvišjo raven evropskega prvenstva."

Edini slovenski strelec, Petar Stojanovič, je pristavil: "Pred tekmo smo si rekli, da je treba odigrati borbeno do konca, da jim ne smemo pustiti, da se razigrajo, a se je prav to zgodilo. Delali bomo na tem, da bomo napredovali, tudi na tem evropskem prvenstvu smo dali vse od sebe. Upam, da se nam bo to v prihodnje obrestovalo. Zdaj smo videli, kakšna je višja raven nogometa v Evropi, treba je trdo delati. Zmožni smo več, a žal tega nismo pokazali. Tukaj smo bili malo premalo pripravljeni, prvenstvo smo odigrali brez kvalifikacij, saj smo igrali doma. A vendar nam je bilo zaradi tega lažje, saj nas je občinstvo zelo spodbujalo."

EP do 17 let, skupinski del, tretje kolo:

Skupina B (Maribor, Lendava)

Belgija : Slovenija 3:1 (1:1)
Schrijvers (2), Gerkens (53), Dierckx (80); Stojanović (13)
RK: Črnigoj (60), Dautović (62/oba Slovenija)

Nizozemska : Poljska 0:0

Lestvica: 1. Nizozemska 5 točk*, 2. Poljska 4*, 3. Belgija 4, 4. Slovenija 1.

Skupina A (Ljubljana, Domžale)

Nemčija : Francija 3:0 (0:0)
Meyer (54, 56), Dittgen (63)

Islandija : Gruzija 0:1 (0:0)
Dartsimelia (74)

Lestvica: 1. Nemčija 6 točk*, 2. Gruzija 4*, 3. Francija 2, 4. Islandija 1.
* - v polfinalu

Polfinale, nedelja ob 17.30: 
Nemčija – Poljska

Ob 20.30: 
Gruzija – Nizozemska

Finale bo na sporedu 16. maja ob 18.00.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.