Šport > Nogomet
70 ogledov

Koper blizu šoka: zapravljivi Maribor rešil Cvijanović

sport 02.03.14, Olimpija, Maribor, prva liga, nogomet, Stozice, foto: Anze Petko Anže Petkovšek
Maribor je prevladoval na derbiju s Koprom, na koncu pa je moral veliko točko v sodnikovem podaljšku na infraktni tekmi reševati Goran Cvijanović (2:2). Nov slab dan v taboru Olimpije, ki jo je pred praznimi tribunami v zadnjih minutah ugnala Krka (0:1).

Polom v Ljudskem vrtu na začetku letošnje sezone, ko jih je Maribor odpravil z zgodovinskih 6:1, je bil še vedno v glavah nogometašev Luke Kopra, ki se jim pred skorajda polovično zapolnjenim štajerskim nogometnim hramom tudi tokrat ni obetalo nič dobrega. Vijoličasti, navijači kluba so pred tekmo nagrado "Vijol'čni bojevnik" za leto 2013 podelili kapetanu Marcosu Tavaresu, so odločno napadli zmago, ki bi jih na lestvici od najtesnejših zasledovalcev morda že odločilno oddaljila. Ženske so imele ob svojem dnevu prost vstop.

Proti Primorcem so se Mariborčani pomerili brez nekdanjega člana Kopra Jeana-Philippeja Mendyja, medtem ko je v postavi vijolic tekmo začel še en nekdanji Koprčan Dare Vršič. Kljub prevladi v prvem polčasu in številnih priložnostih, se je veselila zgolj klop gostov, ko je po podaji Gorana Galešića s strani z glavo nemočnega Jasmina Handanovića premagal Jaka Štromajer.

Simčič vedno na mestu

Maribor je že od prve minute igro prenesel na polovico gostov, Koper se je usmeril na branjenje lastne mreže in iskal priložnosti iz protinapadov. V četrti minuti je Arghus iz bližine streljal, vendar je žoga zadela vratarja Vasjo Simčiča na golovi črti. Blizu je bil z glavo po prostem strelu Vršiča tudi Željko Filipović, po golu gostov pa se je igra še bolj preselila na polovico Kopra. Toda Mariborčani so ob strnjeni koprski obrambi imeli kar nekaj težav z organizacijo napada. Nekajkrat je poskusil Nusmir Fajić, zvrstilo se je še nekaj strelov z razdalje, a ti so bili nenatančni.

V 42. minuti se je Simčič znašel na novi veliki preizkušnji. Marcos Tavares je imel prosti strel. S 25 metrov je streljal močno in natančno, vendar je Simčič s skrajnim naporom žogo, ki je letela proti desni vratnici, odbil v kot. Tudi v drugem polčasu so Mariborčani oblegali gostujoča vrata. V 51. minuti pa bi lahko prejeli še en gol. Galešić je pripravil protinapad, streljal po tleh z desne strani, Handanović pa je žogo odbil. Dve minuti kasneje je Vršič streljal iz bližine. Žoga je letela proti levemu zgornjemu kotu, a jo je Simčič odbil v kot.

Koprsko slavje preuranjeno

V 65. minuti so domači le prišli do zadetka. Martin Milec je izpeljal bliskovito akcijo, podal na levo stran Mitji Vilerju. Ta je stekel v kazenski prostor, streljal, žoga pa se je z obilico sreče odbila do Fajića, ki jo je iz bližine poslal v gol. Igra je še naprej potekala na polovici gostov. V 77. minuti so gosti zahtevali enajstmetrovko, saj so menili, da je Milec s prekrškom ustavil Denisa Halilovića. Tri minute pozneje so še domači zahtevali najstrožjo kazen, ko je v kazenskem prostoru padel Tavares. V zadnjih trenutkih je bila pred koprskimi vrati prava gneča, žoga pa nikakor ni našla pot v gol.

Olimpija Maribor Prva liga TS Stožice večni derbi | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek
Se je pa v 89. minuti znašla v mreži domačih. Matej Pučko je stekel v protinapad, streljal nekoliko z leve strani, Handanović se je žoge dotaknil, a je bilo posredovanje neuspešno, žoga pa se je po odboju od vratnice počasi skotalila čez črto. Ljudski vrt je utihnil, gostujoči trener je huronsko slavil z igralci ob robu igrišča in stekel v objem strelcu, toda v sodniškem dodatku so se domači rešili. Žoga se je v kazenskem prostoru odbila do Gorana Cvijanovića, ki je z desetih metrov zadel desni spodnji kot in ohranil razdaljo do najbližjih zasledovalcev.

Po derbiju še ena klofuta Olimpiji za zaprtimi vrati

Nogometaši Olimpije so po neuspešnem uvodu v spomladanski del, ko jih je zanesljivo premagal vodilni Maribor, hkrati pa so navijači z izgredi poskrbeli, da so bila vrata na tribune stožiškega objekta tokrat za javnost zaprta, znova razočarali svoje privržence. Čeprav so bili večji del tekme boljši od Krke, je dolenjska obramba zdržala vse napade.

Še več, v sodniškem dodatku je rezervist Marin Perić celo poskrbel za zmagoviti zadetek Novomeščanov in tako še dal sol na Olimpijine rane. S peto zmago je predzadnja Krka zadnjemu Triglavu vsaj začasno pobegnila za pet točk, Olimpija pa je padla na sedmo mesto.

Molk v Stožicah še "glasnejši"

Ljubljančani so imeli v uvodu tekme več od igre, prihajali do strelov, ki pa niso bili dovolj dobri za vodstvo. V 28. minuti so imeli zeleno-beli najlepšo priložnost dotlej, ko je do strela iz neposredne bližine prišel William Franklin Vicente, izkazal pa se je gostujoči vratar Matko Obradović. Ta je v prvem polčasu kar nekajkrat dobro posredoval, tudi po strelu Nika Omladiča v 38. minuti z 20 metrov.

V drugem polčasu igra uvodoma ni navdušila, pravih priložnosti ni bilo. Domači so napadali, se trudili poiskati vrzel v novomeški obrambi, a ta ni popustila. Zato pa je na drugi strani vse pogumnejša Krka v izdihljajih tekme prišla do velike zmage. Po podaji Anžeta Košnika je bil v kazenskem prostoru najspretnejši Perić in z natančnim strelom zabil zmagoviti zadetek.

Parker zastreljal zmago Domžal v Novi Gorici

Marco Modolo Luca Berardocco Gianvito Misuraca Gorica NK Domžale Prva liga TS Šp | Avtor: Simon Maljevac Simon Maljevac
Domžalčani bi v Novi Gorici lahko prišli do svoje sedme zmage v prvenstvu. Od četrte minute so imeli igralca več, od pete so vodili (domači so sicer hitro izenačili), za nameček pa imeli v sodniškem dodatku na voljo še drugo enajstmetrovko. A Joshua Parker se v drugo ni proslavil, tako da sta si ekipi razdelili plen. Domžale, ki so remizirale že osmič, so zdaj točkovno izenačene z Olimpijo na vrhu spodnjega dela lestvice, Gorica pa je s šestim neodločenim izidom v sezoni ohranila stik z vrhom.

Tekma se je začela živahno in s pobudo Domžal, ki so v četrti minuti protinapad končali s strelom Parkerja, vratar Alex Cordaz je žogo dobil v kot. Po njem je do strela z glavo spet prišel Parker, Luca Berardocco je žogo izbil z roko in si prislužil rdeč karton. Sledila je še najstrožja kazen, ki jo je v peti minuti uspešno izvedel prav Parker.

Napeto do konca

Že sedem minut pozneje so domači kljub igralcu manj izenačili. Goričani so napadali po desni strani, Alesandro Favalli je podal na oddaljeno vratnico, kjer je Gianvito Misuraca žogo vrnil pred gol, Gianluca Lapadula pa iz bližine z volejem zatresel mrežo. Sledilo je nekaj priložnosti na obeh straneh. V 27. minuti je med drugim Parker z 12 metrov zadel prečko, žoga pa po mnenju sodnikov ni v celoti prešla golove črte, tako da je ostalo pri 1:1.

Uvod drugega polčasa je bil povsem drugačen kot prvi, saj gledalci niso videli kakšne posebno lepe priložnosti. Šele v 76. minuti so za nekaj razburjenja poskrbeli gostitelji, ko je Tomas Danilievičius z glavo meril le za malce previsoko. Tri minute zatem je najprej v goriškem kazenskem prostoru močno streljal Saša Aleksander Živec, a brez uspeha, na drugi strani pa je Lapadula iz bližine zgrešil cilj. Do strela je v končnici tekme prišel tudi domžalski rezervist Sasha Aneff, vendar je bil Cordaz zanesljiv.

Goriški vratar je postal junak tekme v sodniškem dodatku. Amedej Vetrih je v kazenskem prostoru zrušil Parkerja, zaradi česar je sledila nova najstrožja kazen za Domžale. Spet je odgovornost prevzel reprezentant Antigve in Barbude, vendar je bil Cordaz na mestu in rešil točko za domače.

Velenjčani najslabši sosedje za Celjane

Nogometaši velenjskega Rudarja so v sezoni še tretjič premagali Celjane, se drugič so zmagali v Celju. Po povprečnem prvem polčasu sta ekipi v drugem pokazali lepšo predstavo, si priigrali nekaj priložnosti, bolj učinkoviti pa so bili knapi, ki so s tremi točkami potrdili peto mesto na prvenstveni razpredelnici.

V prvem polčasu enakovreden dvoboj v uvodnih trenutkih ni postregel z veliko priložnostmi, prvo je imel Rudar v 30. minuti, ko je Leon Črnčič z volejem zatresel le zunanji del mreže. Le minuto zatem je na drugi strani z nevarnim poskusom vrnil Gregor Bajde, vendar je bil Matjaž Rozman na mestu.

Firer nadoknadil zamujeno

Ko se je zdelo, da pobudo prevzemajo Celjani, pa so gosti zapravili dotlej najlepšo priložnost. V 35. minuti je po podaji Denisa Klinarja do strela z glavo prišel Črnčič, Matic Kotnik je žogo odbil do Ivana Knezovića, ki pa je žogo iz bližine poslal čez gol. Uvod drugega polčasa je bil po godu Velenjčanom. Ti so najprej v 52. minuti imeli izjemno priložnost, ko je Klinar podal pred gol, žogo po Firerjevem strelu pa je Kotnik odbil v kot. Po njem je žoga prišla spet do Firerja, ki je z glavo spretno premagal celjskega vratarja za 1:0.

Na 2:0 je dobro minuto pozneje povišal Črnčič. Tadej Žagar-Knez je slabo izbil žogo, ki je končala na robu kazenskega prostora pri Črnčiču, ta pa je nato z lepim in natančnim strelom malce z leve strani zadel mrežico na nasprotni strani celjskega gola. A Celjani se niso dali. Sebastijan Gobec je že v 58. minuti znižal zaostanek, potem ko je uspešno – "skozi" živi zid – izvedel prosti strel z 19 metrov. V 62. minuti so imeli Celjani še eno lepo priložnost, akcija pa se je končala s tresenjem zunanjega dela mreže po strelu Andraža Žureja.

Sledilo je še nekaj (pol)priložnosti na obeh straneh, pri gostih sta bila aktivna predvsem Firer in Črnčič, pri domačih pa se je dvakrat v ugodnem položaju znašel Andraž Žurej, a se izid ni spremenil.

Prva liga Telekom Slovenije, 21. kolo:

Olimpija Ljubljana : Krka 0:1 (0:0)
Perić (90)

Gorica : Domžale 1:1 (1:1)
Lapadula (12); Parker (5/11-m)
RK: Berardocco (4/Gorica)
Parker (Domžale) je v 90. minuti zapravil enajstmetrovko
.

Maribor : Luka Koper 2:2 (0:1)
Fajić (65), Cvijanović (90); Štromajer (25), Pučko (89)

Celje : Rudar Velenje 1:2 (0:0)
Gobec (58); Firer (53), Črnčič (55)

Triglav : Zavrč 3:1 (2:1)
Majcen (3), Poplatnik (7), Redžić (71); Kelenc (43.)

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.