Šport > Nogomet
14 ogledov

Koren: Občutki so mešani

Koren (desno) in Jaroslav Plašil sta tako kot v Teplicah znova bila bitko na sre Žurnal24 main
Robert Koren, kapetan in motor slovenske reprezentance, je po tekmi s Češko v svojem slogu umirjeno odgovarjal na vprašanja, a priznal, da s fanti niso povsem zadovoljni s končnih 0:0.
 
 

V napadu bi morali biti nekoliko bolj strpni in bolj konkretni, da bi si ustvarili še kakšno priložnost več. Na koncu nam je mogoče zmanjkalo tudi nekaj sreče.

Robert Koren

 
Pri njem se vse začne in vse konča. Če je razpoložen, je razpoložena tudi reprezentanca, če ni, potem nastopijo težave. Robert Koren je proti Češki odigral povsem solidno tekmo, a sta skupaj z Andrejem Komcem v zvezni vrsti dajala več poudarka na branjenju, kot gradnji nevarnih napadov, kjer so se igralci v belih dresih vse prevečkrat zatekali k dolgim žogam, ki jih Milivoje Novaković in Zlatko Dedić kot po pravilu nista zmogla in mogla sprejeti ter spremeniti v zadetke ali vsaj zgledne priložnosti. To je bilo skupaj z nevidnimi krili ( Mirnes Šišić , Andraž Kirm ) tudi povod za njuno "izolacijo" v konici napada. " Najlažje je reči, da se je igra preskakovala. Če pogledamo tekmo so tudi oni preskakovali. Tako oni, kot mi, smo igro postavili na tak način. Tako kot smo mi naše napadalce povlekli v sredino so tudi oni storili podobno. (Vaclav) Sverkoš je imel nalogo, da pokriva mene in Komca, da ne razvijemo naše igre. Kot sem že rekel, smo se na tekmo izredno dobro pripravili, bila je zelo taktična. Vedelo se je, da bo to trd boj, in da bo o zmagovalcu na koncu odločila malenkost. Kar se tiče defenzive smo izredno zadovoljni, kar se pa tiče ofenzive pa smo si želeli doseči zadetek, a nam na žalost ni uspelo," je za Žurnal24 dejal Radeljčan.

Čehi so bili skozi celotno srečanje bolj kot ne nenevarni. Tudi proslavljeni napadalec Milan Baroš je (predvsem!) ob Suadu Filekoviću izgledal nemočno, medtem ko je Vaclav Sverkoš ostal v žepu drugega obrambnega stebra, Boštjana Cesarja . Taktična priprava srečanja je bila v režiji selektorja Matjaža Keka in njegovega pomočnika ter sive eminence Milana Miklaviča kot kaže znova vrhunska: "Mi smo se na to tekmo izredno dobro pripravili, " je dejal Koren. "Že prej se je vedelo, da bo to trd boj po celotnem igrišču. Nismo jim pustili veliko prostora, tako da si niso priigrali kakšnih izrazitih priložnosti. Kar se tega tiče smo zelo zadovoljni. V napadu bi morali biti nekoliko bolj strpni in bolj konkretni, da bi si ustvarili še kakšno priložnost več. Na koncu nam je mogoče zmanjkalo tudi nekaj sreče, nekaj kredita pa moramo dati tudi češki reprezentanci." 

 
 

To je bil Korenov 37. reprezentančni nastop. © EPA

 
Če bi pred tekmo obstajala možnost, bi reprezentanti verjetno brez pomisleka podpisali za remi, a je tudi po Korenovem mnenju zdaj tudi remi ne zgleda tako dobro: "Občutki so mešani. Na tej tekmi smo si želeli treh točk, kar bi nas zelo približalo končnemu uspehu. Smo zadovoljni in nismo. Ta točka nas še vedno drži v igri, tako da smo iz tega vidika zelo zadovoljni. Vsako tekmo si želimo treh točk, ne glede na nasprotnika, tako da smo nekoliko razočarani," je o stanju v slačilnici po koncu tekme povedal vezist angleškega West Bromwich Albiona . In ravno v teh koncih bo na sporedu sredina kvalifikacijska tekma. Slovenija bo gostovala na manjšem od obeh otokov, irskem, kjer jih pričakujejo razpoloženi Severni Irci , ki so v soboto v domačem zavetju premagali Poljsko s 3:2. Koren se tako vrača na znan teren, a opozarja: " Ni pomembno, da imam neke izkušnje iz Otoka. Med Anglijo in Severno Irsko je velika razlika. Njihovi igralci igrajo v angleški ligi, tako da so izjemno močni v duelih in gojijo svoj način igre. Na to se moramo dobro pripraviti in jih zaustaviti v njihovi nameri, razviti svojo igro, spustiti žogo, zadeti in na koncu iztržiti tri točke." Za 28-letnega vezista, pred katerim so v dresu Baggiejev ključne tekme v boju za obstanek v Premier League , kjer so jih angleški mediji že bolj kot ne odpisali, je reprezentančni "premor" bržkone dobrodošla osvežitev. Po tekmi v Belfastu bo imel za razliko od reprezentančnih kolegov do svojega drugega doma le slabih 350 kilometrov.

 

Kmalu prek Milinovića

Koren je za izbrano vrsto odigral svojo 37. tekmo. Debitiral je pred slabimi šestimi leti na tekmi proti Cipru (4:1) v kvalifikacijah za EP 2004. Na večni lestvici je po nastopih trenutno 17. in se bo v Belfastu po vsej verjetnosti izenačil z Željkom Milinovićem. V uteho Ljubljančanu pred neizogibnim padcem po lestvici pa ostaja dejstvo, da je s tremi goli še vedno boljši strelec od Korena, ki je za reprezentanco zadel dvakrat, medtem ko je nezamenljivi branilec "tresel" trikrat..

Pred tekmo so največ skrbi med privrženci okroglega usnja pod Alpami povzročale poškodbe in kazni igralcev. Zakrpana postava se je, vsaj ko gre za branjenje, predstavila v več kot dobri luči, nove (stare) obraze pa je pohvalil tudi Koren: "Današnja tekma je pokazala, da je vsak igralec, ki je vstopil namesto manjkajočega, dovolj kvaliteten. Vsak igralec, ki dobi selektorjev poziv si ga zaradi svoje kvalitete tudi zasluži. Večjih problemov tukaj ne sme biti niti v prihodnje. Brez tistega, ki ga ni, brez tistega se mora. Mi bomo tudi v prihodnje storili vse, da ne bo videti večjih problemov." Zmaga Severnih Ircev nad Poljaki je še enkrat več pokazala, da bo iz slovenske skupine 3 v Južno Afriko vodila ena najbolj tesnih in nepredvidljivih poti med vsemi. Po sredinem gostovanju nato Slovence čez dobre štiri mesece čaka domača tekma s San Marinom , nato pa pred prihodom Poljske še generalka na Wembleyju z Angleži . "Že pred začetkom kvalifikacij smo vedeli, da bo to izredno težka skupina, da bo tudi zelo enakovredna pa se je pokazalo na zadnjih tekmah. Verjamemo v končni uspeh, dobro se moramo pripraviti na naslednje tekme in ne smemo razmišljati preveč naprej. Zdaj razmišljamo le o Severni Irski. Storili bomo vse, da bomo iztržili ugoden rezultat, nato pa bomo razmišljali tudi o San Marinu, kar pa tudi ne bo lahka tekma," je zaključil Koren.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.