Šport > Nogomet
24 ogledov

Kosič: "Želimo trajati dlje kot jogurt"

Dušan Kosič Boštjan Tacol
Nogometaši Olimpije so v sredo na Duplici že začeli s pripravami na novo sezono. Dobro uro pred prvim treningom ljubljanskih zmajev smo pokramljali s trenerjem Dušanom Kosičem.
Da bodo videli, da ni tako enostavno
Zmaje že jutri čaka prva pripravljalna "tekma". V Jami se bodo pomerili s svojimi zvestimi navijači, Green Dragonsi. "Naš namen je, da jim ne pustimo zabiti gola, da bodo potem, ko bodo navijali: 'Dajte ta …... gol', videli, da to ni tako enostavno. Upam, da bomo imeli trdno obrambo, da nam ne bodo dali gola," pa je Kosič na pol v šali za zurnal24.si razkril "bojni načrt".

Že danes (sreda, op. p.) boste začeli s pripravami na novo sezono, čeprav se je prejšnja komaj končala. Se je vse skupaj začelo prezgodaj?
Ne. Seveda bi si želeli več počitka, a to ni možno zaradi Evropske lige, ki se začenja 30. junija.

Ste sploh imeli čas za oddih?
Jaz nisem imel te možnosti. Upam pa, da so si igralci odpočili, kot smo se dogovorili. Reprezentantom pa smo dopust podaljšali do ponedeljka.

Kakšen je plan priprav?
Pravzaprav bomo nadaljevali s tekmovalnim ritmom. Treningi bodo normalni, ne bo nikakršnih bazičnih priprav. Odigrali bomo tudi nekaj prijateljskih tekem, med drugim tudi s Partizanom 23. junija, tako da ne bo nič posebnega.

Omenili ste tekmo s Partizanom. To bo zagotovo velik praznik nogometa v Ljubljani?
Upam. Pričakujem, da nas bodo Ljubljančani, tako kot se zdaj zanimajo za to tekmo, tudi prišli pogledat v velikem številu. To bo tudi test za našo ekipo, kaj lahko pričakujemo od nove sezone.

Že 30. junija vas čaka prva tekma v Evropski ligi. Lansko leto se Olimpija ni ravno proslavila s svojim nastopom v Evropi. Letos najbrž želite dlje ostati v konkurenci?
Zagotovo želimo biti resni, tako da bomo naredili vse, da bomo trajali dlje kot jogurt.

S tekmovanjem v Evropski ligi boste začeli že v prvem predkolu. Do kje želite poseči?

Ogledal sem si možne nasprotnike. Danes lahkih nasprotnikov enostavno ni. Ne glede na to, koga dobimo, bomo morali biti že na startu prvenstva in tudi evropskega pokala resni in v dobri formi, tako da se bomo zadeve lotili tristoodstotno in ne kot nečesa, kar nam je v nadlogo. Želimo si pustiti dober vtis, kot ga je Maribor v lanski sezoni. Vsekakor vemo, da bo vse prej kot lahko. Fante bomo poskušali pripraviti na to, da bomo taki, kot moramo biti.

Ob nastopanju v Evropi imate letos zagotovo veliko višje cilje tudi v domačem prvenstvu. Lahko Olimpija že letos stopi na vrh in po dolgih letih naslov vrne v Ljubljano?
Mislim, da si vsa Slovenija želi, da bomo konkurenčni za vrh. Mi si to zagotovo želimo, ne bomo pa ničesar obljubljali, ker je v nogometu to težko. Sploh zaradi finančne situacije, saj je vse omejeno. Želimo si biti dobri in resni. Videli ste, da smo v prvenstvu uspeli dokazati, da smo lahko zelo dobri. Na koncu pa smo pokazali, da smo lahko tudi smešni. Moja naloga je, da fante prepričam, da vedo, zakaj igrajo, da igrajo zato, da bodo spoštovani. Spoštovan si lahko samo, če vsakega nasprotnika premagaš.

 | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

Je bilo po zadnjih slabih predstavah v prvenstvu prisotnega tudi kaj razočaranja? Omenili ste namreč, da ste lahko tudi smešni.
Z eno tako tekmo si lahko narediš veliko škode, za vse, kar si prej naredil dobrega. Mislim, da se tega zavedajo tudi fantje. V nogometu je vse mogoče. Pride tudi tak dan, da si smešen, ampak jaz bi si želel, da se to ne bi več dogajalo.

Ostal brez pomočnika
Še pred začetkom priprav so na uradni spletni strani Olimpije zapisali, da klub zapuščata dosedanji pomočnik Kosiča Aleš Čeh (sprejel je delo v Avstriji) in strokovnjak za fizično pripravo Martin Magister, ki mu je potekla pogodba. Ime novega pomočnika še ni znano.

Nekoliko ste okrepili tudi igralski kader, trenutno so v klubu štirje novi obrazi (Fink, Valenčič, Šeliga in Ivelja). Načrtujete še kakšen prihod?
Seveda, prestopni rok se pravzaprav še niti ni začel. Naredili bomo vse, da bomo čim močnejši pričakali prvenstvo. Nekatere "zadeve" se še dogajajo, nekatere se še bodo. Za 30. junij bodo lahko konkurirali le igralci iz domačega prvenstva in tukaj ne moremo narediti prav veliko. To nas v določeni meri tudi ovira, ampak prvo tekmo bomo morali odigrati s kadrom, ki smo ga imeli na voljo v slovenskem prostoru. V načrtu imamo nove okrepitve, a v tem trenutku težko govorim, ker še niso dokončno potrjene.

Športni direktor Mile Ačimović je izrazil željo po slovenskem napadalcu. Gotovo imate tudi vi osebno kakšno željo, na katerem igralnem mestu bi si želeli okrepitve?
Ni skrivnost, da si želimo kvalitetnih napadalcev, ampak to si želi pol Evrope, tako da v tem nismo prav nič različni od ostalih klubov.

Za Matica Finka in Filipa Valenčiča se je zanimal tudi Maribor, a sta se mladeniča na koncu odločila za prihod v zmajevo gnezdo. Je to že prva letošnja zmaga proti velikim rivalom?
Zmaga bo, če bodo ti fantje pri nas spodobni. Poznam jih tudi iz reprezentančnih vrst in so velik potencial. Zagotovo je za nas to zmaga, saj so Ljubljančani in bi bilo žalostno, da bi odšli v Maribor, tako da menim, da je to hvalevredno. Od teh fantov pričakujem, da se bodo borili za dres, da bodo delali kvalitetno ter da bodo razvili svoj potencial.

Zagotovo želimo biti resni, tako da bomo naredili vse, da bomo trajali dlje kot jogurt.
Dušan Kosič

Kako je z odhodi? Se bo še kdo pridružil Damirju Botonjiću in Zoranu Zeljkoviću?
O tem bi težko govoril. Definitivno bo tudi na tem področju še kakšna sprememba. Kot sem že dejal, se prestopni rok še niti ni začel. Več o tem pa, ko bodo zadeve realizirane.

Če se za konec ozreva še na prejšnjo sezono. Verjetno se strinjate, da je Olimpija že v prvem delu zapravila priložnost za vidnejšo uvrstitev?
Seveda, takrat je bila razlika že tako velika, da nato nismo bili več resni konkurenti v nobeni kombinaciji. Na koncu smo le uspeli doseči cilj, ampak tudi lani so ta cilj dosegli. Mi tako nismo naredili še nič nenormalnega. Če smo bili lani gasilci, je letos čas, da se nekaj naredi, ampak dejansko imamo še veliko dela pred sabo. Če bomo želeli biti resni tudi mi v klubu, bomo morali še marsikaj popraviti.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.