Šport > Nogomet
21 ogledov

Kostić: Igralcev ne smemo preveč obremenjevati

Miloš Kostič je s svojimi varovanci na uvodnem srečanju proti Ukrajincem pustil Saša Despot
Četrtega maja se bo v Sloveniji začelo evropsko nogometno prvenstvo do 17 let. Naš selektor Miloš Kostić si predvsem želi, da bi njegovi mladi fantje ostali osredotočeni na svoje naloge. "Te fante, ki bodo igrali zdaj na turnirju v Sloveniji, vsaka malenkost, vsaka medijska pozornost vrže s tira."

Slovenska nogometna reprezentanca do 17 let bo med 4. in 16. majem nastopila na evropskem prvenstvu v Mariboru, Lendavi, Domžalah in Ljubljani. Vodi jo Miloš Kostić, ki že ima izkušnje s prvenstev mlajših kategorij, saj je na EP kot selektor popeljal že slovensko vrsto do 19 let. Izkušnje s tistega turnirja bodo tudi na domačem terenu dobrodošle.

"Nam v prid govori sama priprava na tekmo. Torej, kako fante spočiti, regenerirati, kdaj jim podajati določene stvari, kdaj jim dovoljevati pogovore z novinarji ... Torej te male stvari, ki se nabirajo. Fante čim manj obremenjevati. To so glavne izkušnje s prejšnjega turnirja, na katerem si že bil in že poznaš sam ritem. Vse to znanje lahko zdaj prilagajamo za te fante in ne eksperimentiramo tako kot prvič. Nekatere stvari, ki so se pokazale za dobre, bomo obdržali, nekatere bomo seveda popravili. V tem so naše največje izkušnje," pravi nekdanji nogometaš Svobode, Gorice, Primorja in Olimpije, ki opozarja tudi na razlike med vodenjem 17- in 19-letnikov, s slednjimi se je prebil na EP v Ukrajino leta 2009.

"Tam so bili fantje stari že 19 let in so glave malo drugačne. Tudi dogajanje okoli sebe so prenašali malce lažje, bili z glavami bolj pri stvari. Te fante, ki bodo zdaj igrali na turnirju v Sloveniji, pa vsaka malenkost, vsaka medijska pozornost vrže s tira. Mi pa jih želimo imeti zbrane in osredotočene. Ti niso še tako zreli, zato bomo v strokovnem štabu naredili vse, da jih zaščitimo in umaknemo od pompa," pravi Kostić, ki ima ob sebi skorajda nespremenjen strokovni štab v primerjavi z EP do 19 let.

Zato pa ima na igrišču na voljo popolnoma drugo ekipo. A tudi v njej – njegovi varovanci so na zadnji prijateljski tekmi pred EP premagali leto starejšo slovensko vrsto z 1:0 – vidi velik potencial. "Bilo bi nekorektno, da bi izpostavljal posamezne igralce, vemo, da imamo na vsakem igralnem mestu določeno kakovost. Tak turnir pa lahko nekoga še dodatno motivira, da da še malce več od sebe, medtem ko si lahko nekdo po drugi strani naloži preveliko breme. Toda imamo kar nekaj igralcev, na katere bomo še v prihodnje računali in bodo v petih, šestih letih na voljo bodočemu selektorju članske vrste," je prepričan Kostić, ki verjame tudi, da bo na slovenskih prizoriščih pri delu mogoče opazovati tudi bodoče zvezdnike svetovnega formata.

"Prav gotovo jih boste videli. Je kar nekaj zanimivih igralcev. Na tistih tekmah, ki sem si jih ogledal, je imela vsaka država svojega 'jokerja'. Res pa je, da je na tej športni poti potrebno tudi nekaj sreče, da zrasteš v velikana. Ampak v teh reprezentancah boste gotovo videli igralce, ki že zdaj z nekaterimi potezami spominjajo na nekatere največje nogometne mojstre. Verjamem, da jih bo užitek gledati," še dodaja Kostić, ki se je po končani nogometni karieri usmeril v študij, dokončal fakulteto za šport in nato prišel v stik z Nogometno zvezo Slovenije pri projektu nogometnega razreda v Šiški, prek katerega je tudi prišel do mlajših selekcij.

Koliko časa bo Kostić v njih, bo pokazal čas, tudi njegove želje namreč segajo višje. "Prav gotovo je cilj vsakega trenerja, da naredi korak naprej. Zdaj je tu EP U17, U19 je tudi že za mano ... Bomo videli, vsaka stvar se enkrat konča in se usmeriš nekam naprej. Z NZS imam pogodbo še za dve leti in sem osredotočen na svoje delo. Ampak zanima me tudi preskok višje in verjamem, da bo tudi ta prišel," je za konec povedal trener, ki je svoje znanje med drugim nabiral tudi od selektorjev, kot so Janez Zavrl, Matjaž Kek, Branko Zupan, Miloš Rus ...

Slovenija bo na EP igrala v skupini B v Mariboru in Lendavi skupaj z Nizozemsko, Poljsko in Belgijo, v skupini A, ki bo igrala v Domžalah in Ljubljani, pa bodo ekipe Francije, Islandije, Gruzije in Nemčije. Vstopnice za prvenstvo so šle v prodajo danes, te pa bo mogoče kupiti prek spletne strani NZS, Eventima, na bencinskih servisih Petrola, v poslovalnicah Kompasa in trafikah 3dva. Cena vstopnic je enotna, štiri evre, za otroke pa dva evra. Kot pa poudarjajo pri NZS, bodo imele organizirane skupine šol in nogometnih klubov brezplačen vstop na tekme.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.