Šport > Nogomet
24 ogledov

Kovač svari Brazilce: "Lahko tudi presenetimo"

brata Kovač Hrvaška Islandija dodatne kvalifikacije SP 2014 Reuters
Hrvaški selektor Niko Kovač po sanjskem žrebu, ki je njegovi reprezentanci na otvoritveni tekmi svetovnega prvenstva namenil domačinko Brazilijo, že razmišlja o presenečenju.

Niko Kovač je bil po poročanju Sportskih novosti v soboto, dan po žrebu skupinskega dela svetovnega prvenstva v Braziliji, že zgodaj na nogah. Skupaj s sodelavci je v luksuznem letovišču Costa do Sauipe namreč začel iskati bazo za hrvaško reprezentanco, ki bo turnir odprla na spektakularni uvodni tekmi z domačo Brazilijo v São Paulu.

"Poskusili bomo vse, kar je v naši moči, da upravičimo nastop na mundialu. To, ker na startu igramo z Brazilijo, je velika čast," je po telefonu hrvaškim kolegom izdal Kovač. Novi selektor je debitiral na prvi tekmi dodatnih kvalifikacij z Islandijo, ki so jo Hrvati po remiju 0:0 nato v Maksimirju zanesljivo odpravili za uvrstitev na veliko tekmovanje.

Želi uživanje v nogometnem smislu

"Domačin je favorit številka ena, otvoritev bo dobesedno gledal cel svet, to je prizorišče, ki ga želimo izkoristiti, da se pokažemo v kar najboljši možni luči," je nadaljeval Kovač. Zaradi znanih dogodkov po tekmi v Zagrebu je usoda branilca Josipa Šimunića še vedno nejasna, nekdanji kapetan reprezentance pa bo ekipo proti Braziliji prav gotovo postavil brez suspendiranega Maria Mandžukića.

"Nihče ne gre na svetovno prvenstvo na počitnice, tudi mi ne. Kljub vsemu poudarjam, da gre Hrvaška v Brazilijo uživat. Da se ne bi narobe razumeli - ne uživati v brezbrižnosti, ker bi nam bilo vseeno. Ne. Želimo uživati v nogometnem smislu, samo takrat, ko se igra z užitkom, se lahko doseže pozitiven rezultat," je pristavil Kovač.

"Ve se, kdo je favorit, to je Brazilija, prav tako sta Mehika in Kamerun zelo kakovostni ekipi. Nič več od tega ne morem povedati. Nekaj sem videl na kratko, ampak ne poznam jih stoodstotno. Zato ne bi govoril o tem, kako bo. Poskusili bomo vse, da pridemo do rezultata, morda celo presenečenja. Ničesar ne morem obljubiti. Niti ne želim. Težil bom k temu, da naredim ekipo, ki razume mojo filozofijo, ki bo napredovala iz treninga v trening. Če bomo uspeli v tem, potem nas gotovo čakajo kakovostne tekme, a to ne jamči dobrega rezultata. Končni razplet je odvisen od številnih faktorjev. Počasi ..."

Robinho Neymar Song Balotelli Pinto Barcelona AC Milan Liga prvakov | Avtor: Reševalni pas/Twitter Reševalni pas/Twitter

"Brazilija ni samo Neymar"

Kot ključno je Kovač izpostavil že prvo tekmo z Brazilijo na še vedno nedokončanem stadionu Itaquerão, kjer se je nedavno zgodila nesreča, ki je terjala dve smrtni žrtvi, rekonstrukcija pa bo po besedah predsednika Fife Seppa Blatterja potekala vse do aprila. S Kovačem na sredini igrišča so Hrvati na SP v njegovi drugi domovini Nemčiji leta 2006 namučili Brazilce v skupinskem delu, prav tako na prvi tekmi (1:0/Kaká 44.)

"Dejstvo je, da morajo vsi v tej skupini igrati proti Braziliji, ampak vedno je dobro tekmovanje začeti s pozitivnim rezultatom, to ti prinese veliko prednosti, še posebej takrat, ko si do uspeha prišel v dvoboju z najtežjim nasprotnikom. Enako velja za nas. Ampak to ne pomeni, da bi bilo v primeru, da izgubimo, že vse izgubljeno. Ravno nasprotno," je še pristavil Kovač.

"Kako ustaviti Neymarja? To je še zelo daleč, čeprav o tem že razmišljam. Pogledali si bomo načine, na katere so druge ekipe igrale proti njim, jasno je, da Brazilija ni samo Neymar, da ga bomo analizirali kot celoto, po tem pa bomo lahko rekli kaj več. Preskočil bi namigovanja o tem, kako bo Mandžukić kaznovan, mi imamo dovolj dobrih igralcev, ki lahko zapolnijo njegovo mesto na tekmi z Brazilijo. Gotovo je 'Mandžo' pomemben, ampak kar je – je. Moramo se prilagoditi na to dejstvo in se maksimalno pripraviti."

Dvoboj patriotov z Mehiko

Tudi z Mehiko ima nekdanji član Herthe, Bayerja, Hamburga, Bayerna in Salzburga že nekaj izkušenj z velikih tekmovanj, ko je "El Tri" prav tako na prvi tekmi skupinskega dela SP 2002 na Japonskem in v Južni Koreji slavil (1:0). Kovač je izpostavil njihov patriotizem, s katerim so se tako izkazali nekateri njegovi reprezentanti po zadnji tekmi v Zagrebu:

"Mehika je vedno dobra. Tehnično so kakovostni, gre za nogometni narod. Njihova ekipa ima veliko mero patriotizma, ki bo gotovo prišel v prvi plan. SP je v Južni Ameriki, niso daleč od Brazilije in gotovo bo veliko njihovih navijačev, več od naših, pri tem bodo v prednosti. Takrat (leta 2002, op. a.) smo bili poraženi, zasluženo, takrat so bili boljša ekipa. Ostali smo z desetimi, morda niti ni šlo za presenečenje. Zdaj je leto 2014, novi igralci in novi trenerji, to nič ne pomeni ..."

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.