Šport > Nogomet
145 ogledov

Kriva pilot in letalska družba

Chapecoense, letalska nesreča, razbitine EPA
Za nesrečo letala, ki je konec novembra strmoglavilo blizu Medellina in v kateri je umrla večina članov brazilske nogometne ekipe Real Chapecoense, je kriva letalska družba LaMia, je po opravljeni preiskavi razkrilo bolivijsko ministrstvo za javno upravo.

V nesreči, ki se je zgodila 29. novembra, je umrlo 71 ljudi, med njimi večina članov ekipe, 19 igralcev in 24 spremljevalcev. Ekipa je potovala na finalno tekmo južnoameriškega pokala v Medellin.

Družba je popolnoma odgovorna za nesrečo, je ta teden po preiskavi ugotovilo ustrezno bolivijsko ministrstvo. "Dokazi so jasni, odgovornost za nesrečo neposredno nosijo pilot letala in družba," je dejal bolivijski minister za javno upravo Milton Claros.

Kolumbijski preiskovalci so že prej ugotovili, da so v letalu oziroma družbi kršili predpise o minimalni količini goriva oziroma o rezervi. Te nesrečno letalo ni imelo, zato je, ko je goriva zmanjkalo, strmoglavilo nedaleč od cilja potovanja.

Preiskave sicer še potekajo. V Boliviji so družbi že pred tedni odvzeli ustrezne licence, aretirali pa so njenega direktorja in njegovega sina, ki je bil uradnik, zaposlen v bolivijski kontroli zračnega prometa.

Claros je napovedal tudi kazenski pregon zoper vodjo letališča Celio Castedo. Ta je po nesreči pobegnila v Brazilijo in tam zaprosila za azil; domače oblasti pa ji očitajo, da je izdala dovoljenje za načrtovan polet, čeprav je vedela za finančne težave družbe in se je zavedala tveganja leta s premalo goriva.

LaMia je čartersko podjetje, registrirano v Boliviji, specializirano pa je bilo za prevoze nogometnih klubov iz Latinske Amerike. Z istim letalom, ki je strmoglavilo, so le nekaj tednov prej v Brazilijo na kvalifikacijsko tekmo za SP 2018 potovali tudi Argentinci z zvezdnikom Lionelom Messijem.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.