Šport > Nogomet
14 ogledov

Kubica: Zanima me le vrh

Lubomir Kubica s privajanjem na življenje v Sloveniji ni imel težav. Žurnal24 main
Ta teden vam v rubriki legionarji predstavljamo člana NK Maribora Čeha Lubomirja Kubico. Borbeni branilec se je na življenje v Sloveniji dobro privadil, hitro pa je osvojil tudi jezik.
 
 

Med življenjem v Sloveniji in na Češkem ni neke posebne razlike, tudi ljudje so po značaju zelo podobni, tako da sem se na življenje tukaj zelo hitro navadil.

Lubomir Kubica

 
Lubomir Kubica je češki nogometaš, ki je svojo nogometno kariero začel pri moštvu Banik Ostrava . Po nekaj postojankah ga je pot pripeljala pod Pohorje, kjer že drugo leto blesti v dresu Maribora . Že v prvi sezoni je v dresu vijoličastih pustil velik pečat, saj so ga navijači kluba izbrali za prvega vijoličastega bojevnika v zgodovini. Prav lahko pa bi se njegova zgodba končala drugače. Ko je še bil član češke mladinske izbrane vrste, ki je osvojila naslov evropskih prvakov, je namreč doživel hudo prometno nesrečo. Takrat so češki mediji že poročali, da je mladi reprezentant umrl, a borbeni Kubica je bitko za življenje dobil, od nesreče pa mu je ostala le brazgotina na vratu. Devetindvajsetletni Čeh na igrišču ne pozna kompromisa in zmeraj iz sebe stisne še zadnje atome moči, izven terena pa je zelo sproščen in preprost. Ko je čas za sprostitev, pa se kot pravi Čeh rad prepusti kozarčku dobrega piva. Na življenje v Sloveniji se je hitro privadil, po šele letu dni domovanja v deželi na sončni strani Alp pa že zavidljivo dobro govori tudi slovenski jezik.

29-letni Čeh je znan po tem, da zmeraj pusti srce na igrišču. © Saša Despot

 
"Nogomet sem začel igrati, ko sem bil še zelo mlad. Igrati sem začel doma, kjer me je učil oče, nato pa sem odšel v Banik iz Ostrave. Tam sem najprej nastopal za kadete in mladince, nato pa sem igral za člansko moštvo v prvi češki ligi," nam o svojih nogometnih začetkih pove Kubica in opiše, kako ga je pot pripeljala do Maribora: "S Češke me je pot vodila v Kazahstan, nato pa preko Slovaške v Maribor. Glede morebitnega prestopa so možje iz kluba vzpostavili stik z mojim menedžerjem, odločil sem se, da pridem na preizkušnjo in tukaj sem nato tudi ostal." Pred samim prihodom v Slovenijo njenega nogometa ni poznal podrobno, je pa bil seznanjen z vsemi največjimi uspehi. "Preden sem prišel v Slovenijo, sem od slovenskih klubov poznal le Maribor, vedel sem, da je igral v Ligi prvakov. Poznal sem tudi reprezentanco, saj nastopila na svetovnem prvenstvu v Koreji in na Japonskem. Od nogometašev pa mi je bil najbolj znan Zlatko Zahovič," nam je svoje predhodno poznavanje o slovenskem nogometu zaupal 29-letni Čeh.

 

Tetovaže Lubomirja Kubice

Tetovaže na telesu češkega nogometaša imajo vsaka svoj pomen. Napis na roki je ime njegovega keltskega horoskopa, maorska poslikava na nogi pa ima številne skrite znake.

Marsikateri tuji nogometaš se težko vklopi v novo okolje, Kubica pa s tem ni imel večjih težav, Maribor pa mu je že postal drugi dom. "Med življenjem v Sloveniji in na Češkem ni neke posebne razlike, tudi ljudje so po značaju zelo podobni, tako da sem se na življenje tukaj zelo hitro navadil," je glede privajanja povedal borbeni Čeh in dodal, da so ga tudi soigralci zelo lepo sprejeli: "V klubu so me hitro sprejeli. Aklimatizacija pa je bila veliko lažja, saj je bil takrat v klubu tudi Andrej Pečnik, ki razume češki jezik in mi je s tem veliko pomagal." Sam jezik pa ni prav dolgo predstavljal težave, saj je slovenščino kaj hitro osvojil. "Slovensko razumem, govorim pa nekakšno mešanico med slovenščino in češčino, pa tudi kakšen srbohrvaški izraz se najde," nam je povedal z nasmeškom na obrazu. Od soigralcev izven terena največ časa preživi z Dejanom Mezgo in Daliborjem Volašem , zelo dobro pa se razume tudi z maserjem Zlatkom Milišićem.


Kubica pravi, da se Slovenci od Čehov ne razlikujemo prav veliko.  © Tadej Vidrih

 
Pred začetkom nove sezone je Čeha doletela še posebna čast. Na glasovanju za najbolj borbenega nogometaša in igralca, ki je najbolj predan vijoličastemu dresu, je namreč prehitel vse konkurente ter si s tem prislužil naziv prvega vijoličastega bojevnika . "Za mene je postati prvi vijoličasti bojevnik v zgodovini izredno velika čast, hkrati pa se zavedam, da bom moral v prihodnje igrati še bolje, to je lepa vzpodbuda za naprej," je povedal Kubica, ki se tako zaveda odgovornosti, ki jo ta nagrada prinaša. Njegova želja je, da se z Mariborom zavihti na sam vrh slovenskega nogometa. Vijoličasti so novo sezono začeli zelo dobro, nato pa so zaradi začetniških napak izgubili nekaj dragocenih točk: "Zadnji dve tekmi smo dobili nekaj nepotrebnih zadetkov in s tem so točke splavale po vodi. Glede ciljev so moji osebni cilji zmeraj enaki, in to je sam vrh. Finale pokala in vrh prvenstvene razpredelnice."

Kaj pa nogometaš, ki je profesionalno kariero začel v Ostravi, počne v svojem prostem času? "Med premorom pozimi in poleti odpotujem na Češko. Pozimi grem v času počitnic tudi deskat na snegu, med letošnjim poletjem pa sem si privoščil teden dni oddiha v Turčiji," nam je zaupal Kubica. Češka je dežela, znana po izredno kvalitetnem pivu, zato nas je zanimalo, kakšna je razlika med češkim in slovenskim hmeljevim napitkom. "Na Češkem imamo ogromno pivovarn, praktično vsako mesto ima vsaj eno. Sem pa poskusil tudi slovensko pivo in moram priznati, da ni slabo," nam je povedal za konec.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.