Šport > Nogomet
10 ogledov

Kurtićev evrogol razbil bunker Grčije

Torosidis Kirm Slovenija Grčija prijateljska tekma Kufstein
1/10
Reuters
Slovenska nogometna reprezentanca je na prijateljski tekmi v Kufsteinu remizirala z Grčijo (1:1). Na tretji tekmi selektorja Slaviše Stojanovića je remi Sloveniji prinesel evrogol debitanta Jasmina Kurtića.

Tudi predzadnji preizkus slovenske nogometne reprezentance pred začetkom kvalifikacij za svetovno prvenstvo leta 2014 v Braziliji se je končal brez zmage za selektorja Slavišo Stojanovića, ki po porazu z Združenimi državami Amerike in remiju s Škotsko še vedno čaka na svoje prve selektorske "tri točke". Remi z Grčijo je Stojanoviću in Sloveniji prinesel neverjeten gol debitanta Jasmina Kurtića. Prvi nastop tudi za Aleša Mertlja.

Slovenci so dobro odprli tekmo, ki sta jo od prve minute začela debitant Kurtić in povratnik Mirnes Šišić, v konici napada pa je skupaj z Daretom Vršičem in Andražem Kirmom začel osamljeni Tim Matavž. Primorca je že v tretji minuti s hitro podajo s strani našel Kirm, Matavž pa je z glavo streljal za las prek grške prečke. Po manjšem pritisku Slovenije so Grki udarili z bliskovitim protinapadom in zadeli s prvim strelom na tekmi.

Po dolgi žogi je izpadla celotna slovenska obrambna vrsta, na globinsko podajo pa je stekel Vasilis Torosidis in sam pred vratarjem Samirjem Handanovićem z močnim strelom po tleh matiral slovenskega kapetana za zgodnje vodstvo.

Selektor Stojanović je bil v prvo menjavo prisiljen že v 21. minuti, ko je zaradi poškodbe Bojana Jokića, ki je na zbor prišel z načetim kolenom, branilca Chieva zamenjal z Dejanom Kelharjem. Pet minut kasneje je Mišo Brečko lepo prodrl v kazenski prostor Grkov, a nato slabo podajal v sredino, kjer je bilo kar nekaj bolje postavljenih soigralcev.

Povsem nenevarna Slovenija je vsaj približno zapretila pet minut pred koncem, ko je debitant Kurtić optimistično poskušal s prostim strelom kakšnih 40 metrov od vrat Grčije, a je njegov dober poskus zletel prek vrat. Dlani grškega vratarja Kostasa Chalkiasa je že v naslednjem napadu ogrel tudi Matavž, tudi to pa je bilo iz težkega položaja zgolj rutinsko delo.

Stojanović je drugi polčas začel z dvojno menjavo, saj sta nevidna Vršiča in Šišića zamenjala Valter Birsa in Zlatan Ljubijankić. Po dveh minutah so se Slovenci na las približali izenačenju, ko je Marko Šuler z glavo po kotu le za nekaj centimetrov zgrešil vrata že premaganega Chalkiasa.

Kurtićev "evrodebi" z evrogolom

Grki bi Slovence kmalu spet ujeli na krivi nogi, ko je na globinsko podajo v 51. minuti stekel Theofanis Gekas, a s strelom prek Handanovića ni zadel cilja. Nenevarna Slovenija je novo spremembo igralskega kadra dočakala v 66. minuti, ko je Stojanović namesto Kirma v igro poslal Josipa Iličića.

Pet minut kasneje je bila Slovenija spet zelo blizu izenačenju. Kurtić je močno sprožil s prostega strela, Chalkias je žogo nespretno odbil točno na nogo Šulerja, ki pa je iz neposredne bližine nastreljal grškega čuvaja mreže in zapravil še svojo drugo veliko priložnost na tekmi. Stojanović je pet minut pred koncem rednega dela v igro za reprezentančni debi poslal še kapetana Maribora Mertlja.

Zasluženo izenačenje Slovenije je prišlo v 87. minuti, ko je še enega v seriji fantastičnih golov v letošnji sezoni na svojem debiju zabil Kurtić. Ljubijankića je točno na robu kazenskega prostora zrušil Sokratis Papastathopoulos, Kurtić pa je z izjemnim prostim strelom zadel stičišče okvira vrat in zabil enega izmed najlepših golov letošnjega leta za 1:1.

Grki so tekmo zaključili z desetimi nogometaši na zelenici, saj je bil po udarcu v mednožje Boštjana Cesarja izključen Panagiotis Kone.

Stojanović: "Ne bodimo neučakani"

"Gotovo je bil drugi polčas boljši, ne bi pa zanemaril niti prvega. Malce naivno smo prejeli zadetek v trenutku, ko je imel Jokić težave z orientacijo in koncentracijo, preden pa smo uspeli pripraviti menjavo je ta zelo naivni zadetek tudi padel. V nadaljevanju smo še bolj strnili vrste in dobršen del drugega polčasa narekovali tempo, v drugem polčasu pa prišli tudi do zasluženega zadetka," je po tekmi za TV Slovenija povedal selektor Stojanović.

Na svoji tretji tekmi na klopi Slovenije je nekdanji trener Domžal ponudil debi Kurtiću, medtem ko se napadalna postavitev večji del tekme ni preveč obnesla. Postopne menjave v drugem polčasu, ko so v igro prišli Josip Iličić, Zlatan Ljubijankić in Etien Velikonja so končno poživile tudi jalovo zadnjo tretjino igrišča, kjer pa so Slovenci spet zapravili vsaj dve veliki priložnosti.

"Pojavljajo se večje in manjše težave. Prihajajo vedno novi in novi igralci, danes je bil to Kurtić, kar je razlog za veliko veselje. Veliko je potrebno še postoriti, to je šele tretja tekma, prvič smo bili en teden skupaj ... Ne bodimo neučakani," je nadaljeval Stojanović.

"Še vedno imamo premalo prekrškov, ko žogo izgubimo na nasprotnikovi polovici. Pričakoval sem malce več agresije, malce več zbranosti v zaključku, tudi danes smo imeli dve ali tri priložnosti, po katerih bi lahko bolje zaključili, a nam realizacija v tem trenutku malce peša. To so gotovo stvari, ki jih moramo dvigniti na višji nivo. Z vstopom Ljubijankića smo bili mnogo bolj nevarni," je še dodal selektor.

Prijateljska tekma, Kufstein:

Grčija : Slovenija 1:1 (0:1)
Torosidis (8); Kurtić (87)
RK: Kone (90/Grčija)

Postava

Slovenija: S. Handanović; Brečko, Šuler, Cesar, Jokić (od 21. Kelhar); Kurtić, Radosavljević (od 85. Mertelj), Vršič (od 46. Ljubijankić), Šišić (od 46. Birsa), Kirm (od 66. Iličić); Matavž (od 79. Velikonja).

Sodnik: Robert Schörgenhofer (Avstrija).

Komentarjev 3
  • grega.prebil 11:34 27.maj 2012.

    ** Komentar je bil zaradi neprimerne vsebine odstranjen **

  • zlatane 21:29 26.maj 2012.

    ne znajo igrati, niso v formi, premalo financira država za nogomet, zato sodniki sodijo v našo škodo, dokaz za to je rumen karton matavžu. zakaj sploh sodelujemo v športih, brez denarja ne more biti uspehov, športniki samo pa so za ...prikaži več rezultate, kakršni so, plačani 10x preveč

  • zlatane 20:40 26.maj 2012.

    in to mi plačujemo??????