Šport > Nogomet
121 ogledov

La Liga vložila pritožbo zoper PSG in Manchester City

Kylian Mbappe Epa
Angleški in francoski prvak spet pod drobnogledom zaradi domnevnih kršitev finančnega fair-playa.

Predstavniki španskega nogometnega prvenstva La lige so potrdili, da so pri Evropski nogometni zvezi (Uefi) vložili pritožbi proti francoskemu nogometnemu klubu Paris Saint-Germain in angleškemu nogometnemu klubu Manchester City zaradi, kot so pojasnili, "nenehnih kršitev trenutnih pravil, ki se nanašajo na finančni fair play".

Kot so pojasnili pri La ligi, so pritožbo pri Uefi proti Cityju vložili aprila, proti PSG pa so jo vložili "ta teden", navaja francoska tiskovna agencija AFP.

Pri španski La ligi so najeli odvetniški pisarni v Franciji in Švici, "z namenom čimprejšnjega izvajanja upravnih in sodnih ukrepov pred pristojnimi francoskimi organi in Evropsko unijo", so sporočili vodilni pri španskem nogometnem prvenstvu.

La liga v Švici "preučuje različne možnosti zastopanja", da bi raziskala "možna nasprotja interesov" Naserja Al-Khelaifija, ki je predsednik PSG, odgovoren za BeIN Sports v lasti Katarja, vodi evropsko združenje nogometnih klubov in sedi v izvršnem odboru Uefe.

City je zmagal v boju za prestop Erlinga Haalanda iz Borussie Dortmund, potem ko je plačal klavzulo o odkupu napadalca v višini 75 milijonov evrov, vendar naj bi posel, vključno s plačo in honorarjem agenta, lahko dosegel celo neverjeten znesek 300 milijonov evrov, opozarjajo pri La ligi.

Erling Haaland | Avtor: Epa Epa

Po novi Mbappejevi pogodbi pri PSG bo francoski klub samo za plačo igralca, ki je s Parižani podaljšal še tri leta, plačal od 40 do 50 milijonov evrov letno po poročanju specializiranega tiska.

PSG je v sezoni 2020/21 utrpel 224,3 milijona evrov (240 milijonov dolarjev) izgube, kar je 80 odstotkov več kot v prejšnjem letu, je v začetku tega meseca zapisano v letnem poročilu francoskega nogometnega finančnega organa (DNCG).

"Te prakse spreminjajo ekosistem in trajnost nogometa, škodijo vsem evropskim klubom in ligam ter služijo le za umetno napihovanje trga, z denarjem, ki ni ustvarjen v samem nogometu," je zapisano v izjavi španske lige.

"Financiranje teh klubov se izvaja bodisi z neposrednimi injekcijami denarja bodisi s sponzorskimi in drugimi pogodbami, ki ne ustrezajo tržnim razmeram ali ekonomski smiselnosti," še opozarjajo.

V letih 2017 in 2018 sta bila oba kluba PSG in Manchester City že pod drobnogledom zaradi kršitve finančnega fair playa, kar je povzročilo Uefine sankcije proti obema, po mnenju španske lige, državnima kluboma. Kazenski ukrepi proti kluboma so bili pozneje razveljavljeni zaradi po mnenju La lige čudnih odločitev mednarodnega športnega razsodišča Cas.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.