Šport > Nogomet
36 ogledov

Nemogoče ostalo nemogoče: izpad Arsenala

Koscielny Abate Arsenal AC Milan Liga prvakov osmina finala povratna tekma
1/18
Reuters
Arsenal se je na povratni tekmi osmine finala Lige prvakov le na gol približal neverjetnemu povratku, ki bi izničil njihov zaostanek s prve tekme proti AC Milanu. Topničarjem je za podaljšek na koncu zmanjkal le en gol, tako da se uvrstitve v četrtfinale veselijo Rossoneri (3:0). Drugi četrtfinalist je z zmago nad Zenitom postala Benfica (2:0).

Arsenalov trener Arsene Wenger je lov za epskim povratkom proti AC Milanu začel s kar petimi napadalno usmerjenimi igralci, mladega Alexa Oxlada-Chamberlaina pa je postavil na nenaravno mesto v zvezni vrsti. Slovenski sodnik Damir Skomina je moral na stadionu Emirates prvič resenej posredovati že v peti minuti, ko je pokazal rumeni karton gostujočemu vezistu Marku van Bommlu, ki je prekinil protinapad Tomaša Rosickyja in si prislužil kazen za morebitno prvo tekmo četrtfinala.

Arsenal je povedel že dve minuti kasneje, ko je podajo iz kota Oxlada-Chamberlaina v gol srečno spremenil branilec Laurent Koscielny, ki je sicer popolnoma zgrešil žogo, a z ramo vseeno premagal vratarja Christiana Abbiatija. Topničarji so popolno ofenzivo nadaljevali v deseti minuti, ko se je Theo Walcott lepo osvobodil na desnem boku in v prostoru z idealno žogo zaposlil Van Persieja, a je Abbiati dobro posredoval.

Šokirani Milan brez odgovora

Nova velika priložnost za povišanje vodstva se je Arsenalu ponudila v 17. minuti, ko je Urby Emanuelson katastrofalno podajal nazaj in zaposlil le Rosickyja, ki je veliko prehitro podal proti Van Persieju, slednji pa mu je slabo vrnil žogo in priložnost je splavala po vodi. Abbiati je bil spet na preizkušnji dve minuti kasneje, ko je ubranil bombo Van Persieja z roba kazenskega prostora.

V 26. minuti je Emirates spet skočil na noge, saj je bil Arsenal po golu Rosickyja že na pol poti: Walcott je spet prodrl po desni in veliko prelahko prišel mimo rezervnega branilca Djamela Mesbaha ter podal v sredino, kjer je Thiago Silva žogo odbil zgolj na nogo Čeha, ki je matiral Abbiatija z natančnim strelom na njegovo bližnjo vratnico.

Neverjetni polčas se je zaključil še s tretjim zadetkom topničarjev, potem ko sta Oxlada-Chamberlaina v prodoru na robu kazenskega prostora družno podrla Mesbah in Antonio Nocerino. Skomina je po posvetu s pomočniki pravilno dosodil enajstmetrovko za domače, ki jo je brezhibno izvedel Van Persie. Stephan El Shaarawy bi z zadnjim strelom polčasa praktično moral znižati rezultat, a je iz oči v oči z vratarjem Wojciechom Szczesnyjem streljal mimo gola.

Abbiatijev čudež ohranil 0:3

Gostujoči trener Massimiliano Allegri je drugi polčas kljub ogromnemu zaostanku začel brez sprememb. Že v eni prvih akcij je obležal Oxlade-Chamberlain, a je po posredovanju zdravniške službe nemoteno nadaljeval z igro. Milan je prvič resneje zapretil v 53. minuti, ko je po podaji Robinha pred Szczesnyja prišel Zlatan Ibrahimović, a ga je poljski vratar s pravočasnim izletom ustavil še pred morebitnim strelom.

Walcott Van Persie Arsenal AC Milan Liga prvakov osmina finala povratna tekma | Avtor: EPA EPA
Abbiati je v 59. minuti s čudežno dvojno obrambo ohranil Milan v igri. Strel Gervinha je preusmeril Philippe Mexes, italijanski vratar ga je instinktivno ubranil z nogo, nato pa ustavil še poizkus Van Persieja iz neposredne bližine. Tri minute kasneje je vratar Szczesny napravil veliko napako, ko je izbil žogo točno na nogo Ibrahimovića, a se je švedski reprezentant s kakšnih 40 metrov namesto loba odločil za močan strel, ki je zletel mimo Arsenalove vratnice.

Allegrijev odgovor na rezultat je prišel 20 minut pred koncem tekme, ko je El Shaarawyja zamenjal z vezistom Albertom Aquilanijem. Pet minut kasneje je reagiral tudi Wenger, ki je navdušujočega Oxlada-Chamberlaina zamenjal z nepriljubljenim Marouanom Chamakhom. Milan je imel v 77. minuti ogromno priložnost, da pokonča upe Arsenala, a je Nocerino iz neposredne bližine streljal točno v roke Szczesnyja.

Topničarji si do konca niso pripravili praktično nobene večje priložnosti za dosego zadetka, in to kljub temu, da je Wenger v igro poleg Chamakha poslal še Korejca Ju-Young Parka. Milan se je tako veselil sedme uvrstitve v četrtfinale Lige prvakov, s čimer so izenačili dosežek velikih rivalov Juventusa, med najboljših osem ekip stare celine pa so prišli prvič po sezoni 2006/07, ko so na koncu tudi dvignili pokal.

Benfica izničila zaostanek in brez težav napredovala

Gola Urugvajca Maxija Pereire in Portugalca Nelsona Oliveire sta dvakratnim evropskim prvakom Benfici proti Zenitu Sankt Peterburgu prinesla zanesljivo uvrstitev v četrtfinale. Benfica je pred povratno tekmo na stadionu luči izgubila ligaški derbi s Portom, tokrat pa je na bolečino iz domačega tekmovanja pozabila s skupno zmago 4:3.

Zenit razen občasnih protinapadov ni pretil, Pereira pa je premoč domačih kronal tik pred polčasom, ko je po izjemni podaji s peto Belgijca Axla Witsla zabil iz neposredne bližine. Novopečeni portugalski reprezentant Oliveira, ki je za domačo izbrano vrsto proti Poljski debitiral šele prejšnji teden, je v izdihljajih tekme le še potrdil zmago orlov. Benfica se je v četrtfinale uvrstila prvič po letu 2006, ko jo je po presenetljivi zmagi nad Liverpoolom izločila kasnejša prvakinja Barcelona.

Liga prvakov, osmina finala, povratni tekmi:

Arsenal : AC MILAN 3:0 (3:0) /0:4/
Koscielny (7), Rosicky (26), Van Persie (43)

BENFICA : Zenit Sankt Peterburg 2:0 (1:0) /2:3/
Pererira (45), Oliveira (90)

/X:Y/ v poševnicah je rezultat prve tekme
AB - z velikimi tiskanimi črkami je zapisana ekipa, ki je napredovala v četrtfinale

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.