Šport > Nogomet
26 ogledov

Laporta: "Ronalda so Barçi ponujali pod ceno"

Cristiano Ronaldo Barcelona Real Madrid EPA
Nekdanji predsednik Barcelone Joan Laporta se je, kot je zdaj že v navadi, razgovoril o preteklosti in sedanjosti katalonskega velikana. V oddaji Al primer toque radia Onda Cero je zatrdil, da je agent Jorge Mendes Barçi nudil tako Cristiana Ronalda kot tudi Joséja Mourinha.

Joan Laporta, ki se mu izlet v politične vode po koncu predsedovanja FC Barceloni ni najbolje posrečil, je razkril še mnoge druge dogodke iz zakulisja pri katalonskem velikanu, denimo propadlo menjavo Kakája in Ronaldinha. Menjavo obeh Brazilcev naj bi mu predlagal sam častni predsednik Milana Silvio Berlusconi.

"To je bila ponudba, ki mi jo je predsednik (Berlusconi, op. a.) dal med kosilom direktorjev. Tako mi je, napol v šali in napol zares rekel, da bi videl, če bomo zagrabili," se spominja Laporta. "Kakája je želel zamenjati za Ronaldinha, ampak v tistem trenutku to ni bilo možno, ker je bil 'Ronnie' naša radost in naš nasmeh. Škoda, da Kakáju ni uspelo v Madridu, ker je prišel z idejo, da bo glavni igralec. Ni mu uspelo, čeprav je izvrsten nogometaš."

Nato se je Laporta dotaknil zgodbe okrog Cristiana Ronalda, trenutnega zvezdnika najhujšega rivala Real Madrida. Laporta, ki je prvi mandat pri Barceloni dobil z obljubo o prihodu Davida Beckhama, se spominja, da je portugalskega nogometaša Barçi ponujal njegov agent Jorge Mendes.

Ronalda bi dobili ceneje kot United

"Mendes nam ga je ponudil pod še nižjo ceno kot Manchester Unitedu, ker smo z njim že prej speljali nekaj poslov, ampak v tistem trenutku nismo imeli denarnih zmožnosti, potem ko smo kupili Ronaldinha, (Rafaela) Márqueza in (Ricarda) Quaresmo," je pojasnil Laporta.

Bivši predsednik, ki ga je nasledil njegov nekdaj tesni sodelavec, zdaj pa veliki sovražnik Sandro Rosell, se je dotaknil tudi odhoda Josepa Guardiole. Prav Laporta je novemu trenerju Bayerna ponudil možnost vodenja prve ekipe, čeprav so ga morali sodelavci dolgo časa prepričevati, da je Pep boljši izbor od Laportinega favorita Luiza Felipeja Scolarija.

"Če bi bil jaz predsednik, potem bi se potrudil, da bi Pep ostal, ampak pri njem vidim, kaj ga je pripeljalo do odhoda. Bilo je veliko pritiskov in trener mora biti na obrobju kluba - predsednik je tisti, ki mora prenesti pritisk, ker te ta situacija izmuči. Ni trener tisti, ki mora stopiti naprej in odbijati vse te udarce," je kritiko trenutnemu vodstvu poslal Laporta.

Guardiola Bayern München španski novinar lutka šal | Avtor: EPA EPA

Bayern najbolj pravilna izbira Guardiole

"Ne verjamem, da je odšel zaradi Mourinha. Bile so obtožbe, da se dopingiramo in takrat ni bilo odziva, ki bi napadel te laži. O tem je moral razlagati trener. Tega se ne sme početi. Igralci in trener morajo biti na obrobju."

Laporta je v nadaljevanju pogovora izrazil zadovoljstvo nad münchensko izbiro Guardiole, ki je presenetila nogometni svet. Nekdanjemu prvemu možu s Camp Noua je všeč dejstvo, da je Pep pokazal hrbet bogatim klubom.

"Njegova odločitev je modra in najbolj pravilna od vseh. Všeč mi je občutek, da je nekdo tako odločen kot Pep rekel vsem lastnikom klubov z veliko denarja, da se je odločil za resen projekt, kar Bayernov gotovo je," je nadaljeval Laporta.

Mourinho ni bil prva izbira

Med iskanjem naslednika Franka Rijkaarda je Mendes, kot je bilo znano že prej, Kataloncem večkrat ponudil tudi usluge Joséja Mourinha, a se je Barcelona zaradi njegove slabe javne podobe nato raje odločila za Guardiolo.

"V javnosti se pojavljajo ideje, da je bil Mourinho prvi izbor, ampak za naše trenerje in zame je bila odločitev jasna - to je bil Pep, ki je treniral Barço B in bil pripravljen na to, da stori ta korak. Mendesa smo poznali še od prej, ko smo sodelovali pri prestopih nekaterih igralcev," razlaga Laporta.

"Poklical me je, da bi me vprašal o situaciji, rekel pa sem mu, da razmišljamo o možnosti Pepa. Težko je bilo nadomestiti (Franka) Rijkaarda in verjeli smo, da je idealna oseba za to Guardiola. To je bila moja najboljša odločitev kot predsednik."

barcelona mallorca pique messi | Avtor: EPA EPA

Messi vesel prihoda Piquéja

Laporta je postregel še z zanimivo anekdoto z Lionelom Messijem v glavni vlogi. Potem, ko sta morala po prihodu Guardiole klub zapustiti njegova dobra prijatelja Deco in Ronaldinho, je bil Argentinec povsem na tleh, a ga je razveselil napovedan povratek njegovega soigralca iz mladinskih selekcij:

"Leu sem rekel, da mora na nek način prevzeti desetico in vodenje ekipe. Oboževal je 'Ronnieja' in bil je žalosten, ko je odšel njegov soigralec in idol, ampak ko sem mu povedal o igralcih, ki naj bi prišli, je bil zelo vesel. Še posebej takrat, ko sem mu rekel, da bo prišel (Gerard) Piqué. Rekel mi je: 'Podpiši ga, podpiši ga, on me je branil, ko smo še igrali za kadete!'"

Barcelona ne potrebuje pomoči sodnikov

O sodnikih, španski priljubljeni temi, je Laporta za konec še povedal, zakaj so pri Barceloni ubrali drugačen pristop kot Mourinhov Real. Neprestano pritoževanja so po njegovih besedah zamenjali z molkom, saj jim je tako svetoval predsednik zveze.

"Naše obnašanje se je spremenilo. Zdaj ne igramo več žrtev in iščemo izgovorov, ker vemo, da je sodniška funkcija naporna. Nikoli ne govorimo o njihovem delu. Tega me je naučil (predsednik španske zveze Ángel María) Villar, ki mi je rekel, da direktor nikoli ne sme kritizirati sodnikov. Ravnali smo pošteno, zavestno in nismo iskali konfliktov, ko pa smo mislili, da so nas oškodovali, smo bili raje tiho. Imeli smo srečo, da odločitve na nas niso vplivale, in da smo imeli moštvo, ki ni potrebovalo pomoči," je še zaključil Laporta.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.