Šport > Nogomet
21 ogledov

Larsson: "Še en napadalec ne bi bil odveč pri Barçi"

Larsson Barcelona Arsenal Liga prvakov finale Pariz EPA
Barcelona bo po poročanju katalonskih medijev med zimskim prestopnim rokom resno razmišljala o nakupu klasičnega napadalca.

Potezo Barcelone so pri dnevniku Mundo Deportivo označili za "iskanje Larssona". Klub si namreč želi podobno kot leta 2004, ko je po podpisu kratkoročne pogodbe na Camp Nouu navduševal Šved Henrik Larsson, privabiti izkušenega napadalca, ki bo kljub sedenju na klopi lahko prinesel preobrat na kateri izmed ključnih tekem.

Gre seveda za famozni "plan B", načrt igre, ko Lionelu Messiju ali Neymarju v prihodnosti morda ne bo šlo, Katalonci pa bi v napadu potrebovali prepoznavnega strelca. V tej smeri je Josep Guardiola skušal vpeljati Zlatana Ibrahimovića, a se je epizoda švedskega napadalca na Camp Nouu končala klavrno, vse od tedaj pa Barça igra brez klasičnega napadalca.

V igri tudi veterana Trezeguet in Klose

Prva imena so se že pojavila – na seznamu Munda Deportiva so kar trije Paragvajci, ki jih trener Gerardo Martino seveda dobro pozna še iz časov vodenja njihove reprezentance (Roque Santa Cruz, Nelson Haedo Valdez in Óscar Cardozo). Tu sta tudi veterana Miroslav Klose in David Trezeguet, katalonski kolegi pa so omenili tudi Grka Giorgiosa Samarasa.

"Da si na tem seznamu, potem si nekaj očitno storil dobro! To vse je velika čast, čeprav gre le za pisanje medijev! Igral sem s tremi na tem seznamu," se je prek Twitterja že oglasil Valdez, nekdanji napadalec Werderja in Valencie, ki zdaj v Abu Dabiju igra za Al Džaziro. Mundo Deportivo je v kontakt stopil tudi z glavnim akterjem zgodbe, švedskim veteranom Larssonom.

Ustvaril bi tudi več prostora Messiju

"Srečen sem, da se moje ime omenja v tem smislu. V čast mi je, da me omenjajo na naslovnicah in da se me ljudje v Barceloni še vedno spomnijo. To pomeni, da sem pustil dobre spomine, dober vtis," je dejal 42-letni nogometaš, ki se je za zaključek kariere vrnil v svoj prvi klub Högaborgs iz Helsingborga, kjer igra tudi njegov sin, že novembra pa naj bi dobil licenco za trenerja. 

"Ali Barcelona potrebuje takšen tip napadalca? Ko igra Messi imamo občutek, da ne potrebuje nič več, da lahko stori vse kar hoče, ampak resnica je, da še en napadalec določenega tipa ne bi bil odveč. V določenih tekmah bi lahko pozornost nasprotnika preusmeril v igro za hrbtom obrambe, tako pa bi ustvaril tudi več prostora Messiju," je nadaljeval legendarni Šved.

Spremembe včasih pozitivne

"Vsi poznajo igro Barçe, zato je včasih pozitivno uvesti spremembe, s katerimi presenetiš. Napadalec takšnega tipa še poveča pozornost nasprotnih branilcev. To je le moje mnenje, ne vem, če je dobro, ampak je moje. Barçi ne bi bilo potrebno spremeniti svoje ideje igre, šlo bi le za nekaj drugačnega."

Larsson je nato primerjal Barcelono in aktualne evropske prvake Bayern, ki sta po njegovem mnenju ekipi, ki sta "najboljši z žogo v nogah". Bavarci so v lanski sezoni Lige prvakov ponižali Katalonce in jih v polfinalu izločili brez prejetega gola.

"Ne igraš le ene vloge, ampak si del ekipe"

"Ekipa Bayerna ima spredaj različne tipe 'devetic' kot sta (Mario) Mandžukić in (Thomas) Müller. Včasih igrajo skupaj in tako (Franck) Ribéry kot (Arjen) Robben pridobita. Nasprotnik mora vedeti, od kod prihaja nevarnost, iz različnih kotov. Včasih je bolje, da iz čim večih," je še dejal nekdanji član Celtica.

"Zdaj ima Barcelona dve možnosti. Ali z mladim nogometašem, ki se še razvija, ima veliko želje po učenju in zna sprejeti stransko vlogo, dokler si ne priigra pomembnejše, če si to zasluži, ali pa z izkušenim igralcem, kot je bil primer pri meni, ki bo sprejel ponujene pogoje. Igralec, ki ni niti mlad niti izkušen, ki je že predan enemu klubu, ni prava izbira v tem primeru.

(Nekdanji trener Barcelone, Frank, op. a.) Rijkaard me je poklical in rekel, da ne bom v prvi postavi na vseh tekmah. Druga stvar je, da sem jaz na vsakem treningu dal vse od sebe in igral na praktično vseh pomembnih tekmah v prvi sezoni pri Barceloni. Po poškodbi se je vse spremenilo. Da ljudje pravijo, da sem delal za ekipo? Zame je to profesionalnost. Ne igraš le svoje vloge, ampak si tudi del ekipe, pomagati pa ji moraš, ko igraš in ko ne igraš. Če trdo treniraš, na koncu vedno pride tvoj trenutek."

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.