Šport > Nogomet
16 ogledov

Laudrup: Mi smo bili edinstveni

Brian Laudrup v majici škotskega kluba Glasgow Rangers, kjer je preživel najlepš Žurnal24 main
Brian Laudrup, eden od najboljših danskih nogometašev vseh časov in eden od najboljših evropskih v devetdesetih letih prejšnjega stoletja. Pred sredino tekmo Slovenije in Danske spregovoril za Žurnal24.
 

Brian Laudrup

Datum rojstva: 22. 2. 1969
Klubska kariera: Brondby (1986-1989), Bayer Uerdingen (1989-1990), Bayern München (1990-1992), Fiorentina (1992-1993), AC Milan (1993-1994), Glasgow Rangers (1994-1998), Chelsea (1998-1999), FC Copenhagen (1999), Ajax Amsterdam (1999-2000).
Reprezentančna kariera: 82 tekem, 21 golov.

Za dansko izbrano vrsto ste debitirali leta 1987 na tekmi z Zahodno Nemčijo. So spomini še živi?
Prvi nastop za domačo izbrano vrsto je poseben trenutek za vsakega nogometaša. Tudi z mano ni bilo nič drugače. Poleg tega pa sem prvo tekmo odigral proti Nemčiji, kar daje vsemu še posebno težo. Tekme same se sicer ne spomnim, ampak občutek ponosa ne bo nikoli izginil.

Leta 1992 je Danska presenetila prav vse. Na evropskem prvenstvu na Švedskem je v finalu z 2:0 premagala Nemčijo. Razkrijte recept, ki vas je popeljal na vrh!
Ni posebnih skrivnosti. Igrali smo brez pritiska, bili smo prava klapa, imeli pa smo tudi nekaj sreče.

Z Ronaldom © Action Images

 
Ste vrhunec doživeli na Euru 1992, ko ste postali evropski prvaki, ali na Mundialu šest let pozneje, ko ste zaigrali v četrtfinalu?
Če gledamo lovorike, potem je bil vrhunec nastop na evropskem prvenstvu leta 1992. Če pa imamo v mislih kakovosten nogomet, potem pa je moj vrhunec reprezentančne kariere zagotovo svetovno prvenstvo 1998 v Franciji.

Dvakrat ste igrali tudi proti Sloveniji. Kaj veste o našem nogometu?
Igral sem proti Sloveniji, a se tekem ne spominjam. Žal ne poznam dovolj vašega nogometa, da bi ga lahko ocenjeval.

V karieri ste zamenjali kar nekaj klubov, največji pečat pa pustili na Škotskem, kjer ste Glasgow Rangers pomagali do devetih zaporednih naslovov državnega prvaka ...
Imel sem srečo, da sem igral v šestih državah, kjer gojijo različne stile nogometne igre. V Italiji se nisem znašel. Težko mi je bilo igrati v tako obrambno naravnanem nogometu. Nisem bil vajen tega. Zato sem se odločil za odhod na Škotsko, kjer igrajo zelo odprto. Imel sem veliko svobode v igri. Poleg tega pa je življenje na Škotskem veliko lažje kot v Italiji. Zato je bil ta prestop h Glasgow Rangers odlična poteza. Devet naslovov državnih prvakov v nizu prav tako lahko označim za vrhunec svoje kariere.

Brian s starejšim bratom Michaelom. © Action Images

 
Kako ocenjujete danski nogomet?
Danski nogomet se v zadnjih 30 letih lahko pohvali z veliko dobrimi nogometaši. Morda smo zato malce razvajeni. Sedanji reprezentanci ne gre najbolje. Nismo se uvrstili na zadnja velika tekmovanja. Ne bi pa bilo pošteno, če bi to generacijo primerjali s tisto iz leta 1986 ali pa našo. Naša generacija je bila edinstvena. Imamo pa zdaj nekaj zanimivih igralcev, kot sta denimo Bendtner in Kahlenberg. Upoštevajoč dejstvo, da drugi igrajo v močnih ligah, mislim, da imamo svetlo prihodnost.

S čim se ukvarjate zdaj?
Poleg komentatorskega dela po celotni Danski organiziram turnirje uličnega nogometa, z nekdanjim reprezentančnim vratarjem Larsom Høghom pa sva odprla akademijo za talentirane igralce. Ne nazadnje pa sem tudi trener na veliki nogometni univerzi. Tako sem še vedno močno povezan z nogometom. Ne verjamem pa, da me boste videli kdaj na klopi kakšnega vrhunskega moštva. Nimam tovrstnih ambicij.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.