Šport > Nogomet
53 ogledov

Legenda o slovenskem derbiju, Handanoviću ...

Futsal Anže Petkovšek
Na predstavitvi EP v futsalu, ki se bo čez leto dni začelo v Ljubljani, je bil tudi ambasador preteklega prvenstva, to je potekalo v Srbiji, Dejan Stanković. Njegovo prisotnost

"Nogomet smo začeli vsi igrati pred svojimi stanovanji, na ulici, na malih igriščih, štirje proti štirim, pet proti petim. Šele kasneje smo presedlali na 'veliki' nogomet. Če bo dvorana v Stožicah za EP polna, bo to res krasen dogodek. Polna dvorana da popolnoma novo dimenzijo. Tako je bilo tudi pri nas. Vsak dan je bil futsal bolj popularen, vsak dan je na tekme prihajalo več ljudi," je o svojih spominih na mali nogomet in o prihajajočem velikem dogodku dejal nekdanji zvezdnik Crvene zvezde, Lazia in Interja.

"Res gre za 'veliki' in 'mali' nogomet, a gre za različna športa. Resnično sem navdušen nad igralci futsala, na majhnem prostoru morajo hitro najti rešitve, imajo veliko različnih taktik, različnih shem na primer pri avtih, kotih," je še povedala legenda srbskega nogometa, ki je prepričana, da bo organizacija v Sloveniji izjemna.

Stanković se v nasprotju z načrtom tokrat na terenu dvorane Stožice sicer ni pomeril s svojim svakom Miletom Aćimovićem, nekdanji slovenski reprezentant je sicer ambasador naslednjega EP.

Futsal | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek

"Mile igra, jaz pa sem imel operacijo tetive na nogi. Pravzaprav sem imel dve v zadnjih štirih mesecih. Tudi po kilogramih se vidi, da se v zadnjem času nisem ukvarjal s športom. Še imam nekaj težav in morda me čaka še kakšen poseg. Sicer včasih zaigram z otroki, tu in tam odigram tudi kakšen tenis, malce nogometa, a potem sem prisiljen vzeti pavzo. Sem se pa po včerajšnjem prihodu v Slovenijo pogovarjal z MIletom in ugotovila sva, da sva se velikokrat pomerila, ko sva igrala za Lazio, Tottenham, Inter, Srbijo in Slovenijo, a nihče ni nikoli zmagal. Vselej je bilo neodločeno. Danes bi imel lepo priložnost, da ga premagam," je dejal Stanković.

"Handa je steber Interja"

Zvezdnik je kasneje odgovarjal tudi na vprašanja, ki niso povezana s futsalom. V zadnjem času so se v Italiji tako pojavljale govorice, da bi utegnil nekdanji slovenski reprezentančni vratar Samir Handanović zapustiti Inter, klub s katerim je srbski zvezdnik osvojil tudi ligo prvakov. Razmere v milanskem kolektivu so mu zelo poznane. "Ne verjamem, da bo prestopil v zadnjih urah prestopnega roka, če je bilo vse mirno 30 dni prej. Handa je steber Interja, novega Interja. Ima veliko izkušenj kot športnik, kot vratar in jaz bi bil prvi proti temu, da zapusti klub. Mislim, da Handa lahko še veliko da Interju in da si to tudi želi. Verjamem, da se mu bo izpolnila želja, da se z njim uvrstil tudi v ligo prvakov. Ni mu treba oditi nikamor."

Stanković je bil sicer tudi velik podpornik Aleksandra Čeferina pri njegovi kandidaturi za predsednika Uefe. "Vsi lahko vidite, da se izjemno dobro znajde v novi vlogi. Je velik delavec, velik borec in velika osebnost. Upam, da bom, tudi v prihodnje še sodeloval z njim."

Ga čaka kakšna funkcija? "Videli bomo. Iskreno povedano ne morem reči še nič, več bo znano čez kakšna dva tedna. Videli bomo, kakšno vlogo bom imel. S politiko se na primer ne znam ukvarjati, drugače je z nogometom."

V slovenskem derbiju ima favorita

Kako v Srbiji gledajo na slovenski nogomet? "Vsekakor se v Srbiji spremlja. Tako reprezentanco, kot klubski nogomet. Meni je žal, da nobeden iz klubov na tem prostoru nima večje vloge v Evropi. Naše tekme se v večini primerov končajo v prvem, drugem in tretjem predkolu evropskih klubskih tekmovanj. Menim, da bi se moralo delati na tem, da se zmanjša razlika med največjimi klubi v preimerjavi z nami 'majhnimi'. Morali bi se poiskati neka linija, da bi sodelovali vsaj v nekem tekmovanju. Ne dvomim, da bo Aleksander delal tudi na tem in da bomo kmalu lahko navijali tudi za nogometaše s teh prostorov."

Futsal | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek

Stanković je spregovoril tudi o velikem slovenskem derbiju, z njim se bo čez mesec dni sicer odprl spomladanski del prvenstva. "Gre za derbi Slovenije, zmaga lahko eni izmed ekip da veter v jadra v boju za naslov. Čeprav navijam za Olimpijo, bi dal prednost Mariboru, ki je tokrat domačin. Bo pa vsekakor zanimivo."

V zadnjem času se je govorilo tudi o regionalni ligi. "Govorilo se je, bilo je v časopisih, na televiziji. Potrebno je zložiti še veliko kockic v tem mozaiku. Nekako smo le na polovici te slike, ne vemo, kako bi se to izvedlo. Od ideje do realizacije je dolga pot," meni Stanković.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.