Šport > Nogomet
3587 ogledov

Legendarni nogometaš: "To je farsa, Messi si ne zasluži zlate žoge!"

Podelitev zlate žoge Profimedia Prejemnik zlate žoge 2024, Lionel Messi.
Legendarni Nemec je prepričan, da bi prestižna nagrada morala pripasti Erlingu Haalandu.

Argentinski nogometni superzvezdnik Lionel Messi je v ponedeljek že osmič osvojil zlato žogo za najboljšega nogometaša na svetu. Nagrado je ob njenem prevzemu na podelitvi v Parizu posvetil reprezentančnim soigralcem, s katerimi je decembra lani osvojil naslov svetovnih prvakov, ter argentinski nogometni legendi Diegu Maradoni.

"To je darilo za celotno argentinsko izbrano vrsto, za to, kar smo dosegli," je na podelitvi dejal 36-letni Messi. Nagrado je prejel od nekdanjega angleškega zvezdnika Davida Beckhama, ki je solastnik Argentinčevega sedanjega kluba Inter Miami.

Messi se je pred sezono 2023/24 iz pariškega PSG preselil k ameriškemu Interju iz Miamija, ob koncu lanskega leta pa je bil ključni dejavnik pri osvojitvi argentinskega naslova svetovnih prvakov na SP v Katarju. Zanj je to že osma zlata žoga v karieri po letih 2009, 2010, 2011, 2012, 2015, 2019 in 2021.

Podelitev zlate žoge | Avtor: Profimedia Nogometaša leta 2023, Aitana Bonmati in Lionel Messi Profimedia

Ravno zaradi osvojenega naslova svetovnih prvakov je Messi tokratno nagrado označil za posebno. "Gre za naslov, ki si ga vsi najbolj želijo. Z zmago na mundialu so se izpolnile moje sanje, sanje mojih soigralcev in moje države," je dejal v izjavi medijem po podelitvi.

Messi je na prvenstvu dosegel sedem zadetkov in bil izbran za najkoristnejšega igralca turnirja. Za številne nogometne navdušence, predvsem pa za njegove privržence, je s tem nekdanji zvezdnik Barcelone potrdil status najboljšega nogometaša vseh časov.

V svojem nagovoru na podelitvi je argentinski napadalec nagrado posvetil tudi argentinski nogometni legendi Maradoni, ki je umrl leta 2020. V ponedeljek bi ta praznoval 63. rojstni dan. "Vse najboljše, Diego. To nagrado delim tudi s tabo," je dejal Messi.

Podelitev zlate žoge | Avtor: Profimedia Drugouvrščeni Erling Haaland Profimedia

Kot dobitnik prestižnega priznanja je nasledil Francoza Karima Benzemaja, ki ga je lani dobil prvič v karieri, letos pa je v glasovanju, ki ga organizira revija France Football prehitel Norvežana Erlinga Haalanda in Francoza Kyliana Mbappeja.

In ravno slednja bi si po mnenju mnogih ljubiteljev nogometa dosti bolj zaslužila letošnjo nagrado, kot pa Messi. Eden najbolj glasnih kritikov izbire Messija je bil legendarni nemški nogometaš Lothar Matthäus, ki je celotno ceremonijo označil za farso, saj bi po njegovem nagrado morala pripasti Haalandu.

Lothar Matthäus | Avtor: Profimedia Lothar Matthäus Profimedia

"Haaland je bil skozi celotno leto boljši od Messija," je za Sky Deutschland izjavil prejemnik Zlate žoge iz leta 1990. "Te nagrade si ni zaslužil. To je še en dokaz, da svetovno prvenstvo šteje več kot vse ostalo. Za mene ni bil nihče boljši od Haalanda, bil ja najboljši v zadnjih 12 mesecih. Z Manchester Cityjem je osvojil pomembne lovorike, obenem pa je rušil strelske rekorde. Čeprav veljam za večnega navijača Messija, je to bila farsa!"

Zanimivo je, da je Matthäus kritiziral izbor Messija ter očital podeljevalcem nagrade, da preveč pozornosti posvečajo svetovnemu prvenstvu, potem ko je tudi sam leta 1990 prejel svojo edino zlato žogo po uspehu nemške reprezentance na svetovnem prvenstvu v Italiji.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.